7g suhog kvasca / 1/2 kockice svježeg
500g glatkog brašna
1 žličica soli
475ml tople vode
1 žličica šećera ili meda
2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
U plastičnoj posudi umješamo sastojke, te veći dio brašna (4/5).
Lagano dodajemo vodu umješavajući brašno dok ne dobijemo kompaktnu smjesu, ukoliko nem je previše rijetko dodamo brašna od sačuvanog dijela.
Zatim tijesto izvadimo na pobrašnjenu površinu te ga mjesimo - primamo doljnji kraj tijesta jednom rukom, a drugom rukom gornji kraj lagano razvučemo. Preklopimo, te okrenemo tijesto.
Postupak ponavljamo doke ne dobijemo glatko, gumasto, sjajno tijesto.
Zatim formiramo loptasti oblik tijesta, podvlačeći rubove ispod centralnog dijela, te stavimo natrag u posudu za dizanje.
Malo pobrašnimo, te pokrijemo krpom ili poklopcem i stavimo da se diže odnosno dok se veličina ne udvostruči.
Kada se tijesto diglo, izvadimo ga van na nabrašnjenu površinu, te ga dlanovima lagano pritisnemo da istisnemo zrak.
Pobrašnimo ga malo s gornje i doljnje strane kako se ne bi lijepilo, pa ga premjesimo prema gornjem postupku - oko 5 minuta.
Tijesto zatim formiramo prema posudi za pečenje koju smo pripremili (namastili i pobrašnili).
Tijesto možemo zarezati po vrhu kako bi usmjerili rast smjese kratkim potezom noža u smjeru od sebe.
Ostavimo ga da se diže dok se ne udvostruči. Prije pečenja premažemo ga malo maslinovim uljem ili poprskamo vodom.
Stavimo ga peći u pečnicu zagrijanu na 200 stupnjeva celzijusa oko 30 min.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.6 (+145)
Biskupski kruh
Božićni voćni kruh
Carski kruh
Ciabatta
Domaći kruh
KRUH na moj način
Kruh cvijet
Kruh od krumpira iz pekača za kruh
Kruh od luka
Kruh od pšeničnog brašna
Kruh od svježeg sira
Kruh s maslinama
Kruh s maslinama
Kruh s orasimam i bananom
Kruh sa 5 vrsta brašna
Kukuruzni kruh
Kukuruzni kruh
Pivski kruh
Smjesovni kruh
Talijanski bijeli kruh
VE kruh
Voćni Božićni kruh
Biskupski kruh ›
Vrijedi se potrudit za domaći kruh, ovo je osnovni recept, a vi možete sa brašnom ekperimentirati do mile volje, ali i sa dodacima poput sjemenki, luka, maslina ili nečeg sličnog. Mašti dajte na volju!
Sastojci:
- 7g suhog kvasca / 1/2 kockice svježeg
- 500g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 475ml tople vode
- 1 žličica šećera ili meda
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
- U plastičnoj posudi umješamo sastojke, te veći dio brašna (4/5).
- Lagano dodajemo vodu umješavajući brašno dok ne dobijemo kompaktnu smjesu, ukoliko nem je previše rijetko dodamo brašna od sačuvanog dijela.
- Zatim tijesto izvadimo na pobrašnjenu površinu te ga mjesimo - primamo doljnji kraj tijesta jednom rukom, a drugom rukom gornji kraj lagano razvučemo. Preklopimo, te okrenemo tijesto.
- Postupak ponavljamo doke ne dobijemo glatko, gumasto, sjajno tijesto.
- Zatim formiramo loptasti oblik tijesta, podvlačeći rubove ispod centralnog dijela, te stavimo natrag u posudu za dizanje.
- Malo pobrašnimo, te pokrijemo krpom ili poklopcem i stavimo da se diže odnosno dok se veličina ne udvostruči.
- Kada se tijesto diglo, izvadimo ga van na nabrašnjenu površinu, te ga dlanovima lagano pritisnemo da istisnemo zrak.
- Pobrašnimo ga malo s gornje i doljnje strane kako se ne bi lijepilo, pa ga premjesimo prema gornjem postupku - oko 5 minuta.
- Tijesto zatim formiramo prema posudi za pečenje koju smo pripremili (namastili i pobrašnili).
- Tijesto možemo zarezati po vrhu kako bi usmjerili rast smjese kratkim potezom noža u smjeru od sebe.
- Ostavimo ga da se diže dok se ne udvostruči. Prije pečenja premažemo ga malo maslinovim uljem ili poprskamo vodom.
- Stavimo ga peći u pečnicu zagrijanu na 200 stupnjeva celzijusa oko 30 min.
Recept je odličan, moj savjet je još da kruh prije pečenja namažete maslinovim uljem. I tijesto prije pečenja možete dići i u pećnici koju grijemo na minimalnoj temperaturi od 40 stupnjeva. Kada se digne, okrenemo regulator na 200 stupnjeva i krenemo s pečenjem, bez da otvaramo pećnicu. Dobar tek!
Postovani,
Mozete li mi reci koliko vremena treba da se tijesto udvostruci u oba navrata navedena u receptu?