Domaći kruh s kvascem

Autor: LanaM   (palac x 38777) |moji recepti

4
7g suhog kvasca / 1/2 kockice svježeg 500g glatkog brašna 1 žličica soli 475ml tople vode 1 žličica šećera ili meda 2 žlice maslinovog ulja Priprema: U plastičnoj posudi umješamo sastojke, te veći dio brašna (4/5). Lagano dodajemo vodu umješavajući brašno dok ne dobijemo kompaktnu smjesu, ukoliko nem je previše rijetko dodamo brašna od sačuvanog dijela. Zatim tijesto izvadimo na pobrašnjenu površinu te ga mjesimo - primamo doljnji kraj tijesta jednom rukom, a drugom rukom gornji kraj lagano razvučemo. Preklopimo, te okrenemo tijesto. Postupak ponavljamo doke ne dobijemo glatko, gumasto, sjajno tijesto. Zatim formiramo loptasti oblik tijesta, podvlačeći rubove ispod centralnog dijela, te stavimo natrag u posudu za dizanje. Malo pobrašnimo, te pokrijemo krpom ili poklopcem i stavimo da se diže odnosno dok se veličina ne udvostruči. Kada se tijesto diglo, izvadimo ga van na nabrašnjenu površinu, te ga dlanovima lagano pritisnemo da istisnemo zrak. Pobrašnimo ga malo s gornje i doljnje strane kako se ne bi lijepilo, pa ga premjesimo prema gornjem postupku - oko 5 minuta. Tijesto zatim formiramo prema posudi za pečenje koju smo pripremili (namastili i pobrašnili). Tijesto možemo zarezati po vrhu kako bi usmjerili rast smjese kratkim potezom noža u smjeru od sebe. Ostavimo ga da se diže dok se ne udvostruči. Prije pečenja premažemo ga malo maslinovim uljem ili poprskamo vodom. Stavimo ga peći u pečnicu zagrijanu na 200 stupnjeva celzijusa oko 30 min. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.6 (+145) Biskupski kruh Božićni voćni kruh Carski kruh Ciabatta Domaći kruh KRUH na moj način Kruh cvijet Kruh od krumpira iz pekača za kruh Kruh od luka Kruh od pšeničnog brašna Kruh od svježeg sira Kruh s maslinama Kruh s maslinama Kruh s orasimam i bananom Kruh sa 5 vrsta brašna Kukuruzni kruh Kukuruzni kruh Pivski kruh Smjesovni kruh Talijanski bijeli kruh VE kruh Voćni Božićni kruh Biskupski kruh ›
Vrijedi se potrudit za domaći kruh, ovo je osnovni recept, a vi možete sa brašnom ekperimentirati do mile volje, ali i sa dodacima poput sjemenki, luka, maslina ili nečeg sličnog. Mašti dajte na volju!
Recepti - 5 - slika

Sastojci:

  • 7g suhog kvasca / 1/2 kockice svježeg
  • 500g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 475ml tople vode
  • 1 žličica šećera ili meda
  • 2 žlice maslinovog ulja

Priprema:

  1. U plastičnoj posudi umješamo sastojke, te veći dio brašna (4/5).
  2. Lagano dodajemo vodu umješavajući brašno dok ne dobijemo kompaktnu smjesu, ukoliko nem je previše rijetko dodamo brašna od sačuvanog dijela.
  3. Zatim tijesto izvadimo na pobrašnjenu površinu te ga mjesimo - primamo doljnji kraj tijesta jednom rukom, a drugom rukom gornji kraj lagano razvučemo. Preklopimo, te okrenemo tijesto.
  4. Postupak ponavljamo doke ne dobijemo glatko, gumasto, sjajno tijesto.
  5. Zatim formiramo loptasti oblik tijesta, podvlačeći rubove ispod centralnog dijela, te stavimo natrag u posudu za dizanje.
  6. Malo pobrašnimo, te pokrijemo krpom ili poklopcem i stavimo da se diže odnosno dok se veličina ne udvostruči.
  7. Kada se tijesto diglo, izvadimo ga van na nabrašnjenu površinu, te ga dlanovima lagano pritisnemo da istisnemo zrak.
  8. Pobrašnimo ga malo s gornje i doljnje strane kako se ne bi lijepilo, pa ga premjesimo prema gornjem postupku - oko 5 minuta.
  9. Tijesto zatim formiramo prema posudi za pečenje koju smo pripremili (namastili i pobrašnili).
  10. Tijesto možemo zarezati po vrhu kako bi usmjerili rast smjese kratkim potezom noža u smjeru od sebe.
  11. Ostavimo ga da se diže dok se ne udvostruči. Prije pečenja premažemo ga malo maslinovim uljem ili poprskamo vodom.
  12. Stavimo ga peći u pečnicu zagrijanu na 200 stupnjeva celzijusa oko 30 min.
Prosjek: 3.6 (+145)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika LanaM's

Recept je odličan, moj savjet je još da kruh prije pečenja namažete maslinovim uljem. I tijesto prije pečenja možete dići i u pećnici koju grijemo na minimalnoj temperaturi od 40 stupnjeva. Kada se digne, okrenemo regulator na 200 stupnjeva i krenemo s pečenjem, bez da otvaramo pećnicu. Dobar tek!

2
Slika korisnika Adnan's

Postovani,

Mozete li mi reci koliko vremena treba da se tijesto udvostruci u oba navrata navedena u receptu?