Pečeni buncek
Sastojci
- buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg
- svinjska mast (ili ulje)
- svežanj korjenastog povrća
- papar po ukusu
- mrkva
- celer
- peršin
- češnjak
Priprema
Buncek oprati i staviti u lonac, dodati korjenasto povrće (sve što se inače koristi za juhu: mrkva, peršin, celer...), sol, češnjak i papar u zrnu pa uliti hladnu vodu tako da pokrije buncek.
Nakon što voda počne vriti, na površini će se stvarati pjena koju treba ukloniti. Kad se pjena prestane pojavljivati (nakon petnaestak minuta), poklopiti, smanjiti vatru i nastaviti kuhati na laganoj vatri otprilike pola sata.
Izvaditi iz juhe, preseliti ga u pleh, namastiti svinjskom masti buncek i pleh (ili uljem ako nemate mast) i peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko sat i pol, ovisno o veličini bunceka. Juhu sačuvajte.
Pustiti buncek da se malo zapeče 30-ak minuta, a onda ga svakih 15-ak minuta okretati i malo podliti s juhom u kojoj se kuhao.
- Vrijeme pripreme: 3 sata
- Vaše oznake (tagovi): buncek
- Sastojci: buncek / celer / korjenasto povrće / mrkva / svinjska mast / papar