Mak kocke

Autor: tatjana   (palac x 18633) |moji recepti

4
7 jaja 250 g mljevenog maka 250 g kristal šećera 150 g maslaca 1 šalica (35 g) mrvica od keksa (najbolje petit beurre 4 komada) 2 žlice ruma naribana korica od 1/2 naranče Postupak Odvojiti bjelanjke od žutanjaka pa žutanjke umutiti sa šećerom zatim dodati maslac te sve zajedno pjenasto umutiti. Mrvice od keksa preliti rumom i dodati u mak pa sve zajedno dodati u već umućenu smjesu maslaca, šećera i jaja. Na kraju lagano umutiti snijeg od bjelanjaka, najbolje ručno kako bi snijeg od bjelanjaka zadržao čim više zraka (tj. kako bi ostao što većeg volumena). Smjesu uliti u maslacem namašćeni i pobrašnjeni pleh, pa peći na 150°C 30 minuta. Nakon toga provjeriti čačkalicom jesu li mak kocke pečene (zabosti čačkalicu u sredinu kolača pa ako se na čačkalicu ne uhvati tijesto, znači da je pečen), a ako je potrebno, peći još 5-10 minuta. Glazura 5 velikih žica marmalede od marelica (bez komadića) i 2 žlice ruma zagrijati da se marmelada otopi (nikako ne da zakipi) i bude jednolična tekućina bez grudica kako bi se lako prelilo po vrućem kolaču. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+5)
Mak kocke su kolač koji će uspjeti svakom početniku, a okusom zadovoljiti svakoga. Aromatičan spoj maka i naranče u kockama s glazuorm od marelice, savršeni su desert svakom jelu.
Recepti - 6 - slika

Sastojci

  • 7 jaja
  • 250 g mljevenog maka
  • 250 g kristal šećera
  • 150 g maslaca
  • 1 šalica (35 g) mrvica od keksa (najbolje petit beurre 4 komada)
  • 2 žlice ruma
  • naribana korica od 1/2 naranče

Postupak

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka pa žutanjke umutiti sa šećerom zatim dodati maslac te sve zajedno pjenasto umutiti. Mrvice od keksa preliti rumom i dodati u mak pa sve zajedno dodati u već umućenu smjesu maslaca, šećera i jaja. Na kraju lagano umutiti snijeg od bjelanjaka, najbolje ručno kako bi snijeg od bjelanjaka zadržao čim više zraka (tj. kako bi ostao što većeg volumena).

Smjesu uliti u maslacem namašćeni i pobrašnjeni pleh, pa peći na 150°C 30 minuta. Nakon toga provjeriti čačkalicom jesu li mak kocke pečene (zabosti čačkalicu u sredinu kolača pa ako se na čačkalicu ne uhvati tijesto, znači da je pečen), a ako je potrebno, peći još 5-10 minuta.

Glazura

5 velikih žica marmalede od marelica (bez komadića) i 2 žlice ruma zagrijati da se marmelada otopi (nikako ne da zakipi) i bude jednolična tekućina bez grudica kako bi se lako prelilo po vrućem kolaču.

Prosjek: 4 (+5)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Marina dora's

Izvanredno

2
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

a koliko MAKA ide u ovaj kolač????

3
Slika korisnika tatjana's

evo, dopisala sam i količinu maka, hvala što ste primjetili.