Mak kocke

7 jaja 250 g mljevenog maka 250 g kristal šećera 150 g maslaca 1 šalica (35 g) mrvica od keksa (najbolje petit beurre 4 komada) 2 žlice ruma naribana korica od 1/2 naranče Postupak Odvojiti bjelanjke od žutanjaka pa žutanjke umutiti sa šećerom zatim dodati maslac te sve zajedno pjenasto umutiti. Mrvice od keksa preliti rumom i dodati u mak pa sve zajedno dodati u već umućenu smjesu maslaca, šećera i jaja. Na kraju lagano umutiti snijeg od bjelanjaka, najbolje ručno kako bi snijeg od bjelanjaka zadržao čim više zraka (tj. kako bi ostao što većeg volumena). Smjesu uliti u maslacem namašćeni i pobrašnjeni pleh, pa peći na 150°C 30 minuta. Nakon toga provjeriti čačkalicom jesu li mak kocke pečene (zabosti čačkalicu u sredinu kolača pa ako se na čačkalicu ne uhvati tijesto, znači da je pečen), a ako je potrebno, peći još 5-10 minuta. Glazura 5 velikih žica marmalede od marelica (bez komadića) i 2 žlice ruma zagrijati da se marmelada otopi (nikako ne da zakipi) i bude jednolična tekućina bez grudica kako bi se lako prelilo po vrućem kolaču. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet
Mak kocke su kolač koji će uspjeti svakom početniku, a okusom zadovoljiti svakoga. Aromatičan spoj maka i naranče u kockama s glazuorm od marelice, savršeni su desert svakom jelu.
Recepti - 6 - slika

Sastojci

  • 7 jaja
  • 250 g mljevenog maka
  • 250 g kristal šećera
  • 150 g maslaca
  • 1 šalica (35 g) mrvica od keksa (najbolje petit beurre 4 komada)
  • 2 žlice ruma
  • naribana korica od 1/2 naranče

Postupak

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka pa žutanjke umutiti sa šećerom zatim dodati maslac te sve zajedno pjenasto umutiti. Mrvice od keksa preliti rumom i dodati u mak pa sve zajedno dodati u već umućenu smjesu maslaca, šećera i jaja. Na kraju lagano umutiti snijeg od bjelanjaka, najbolje ručno kako bi snijeg od bjelanjaka zadržao čim više zraka (tj. kako bi ostao što većeg volumena).

Smjesu uliti u maslacem namašćeni i pobrašnjeni pleh, pa peći na 150°C 30 minuta. Nakon toga provjeriti čačkalicom jesu li mak kocke pečene (zabosti čačkalicu u sredinu kolača pa ako se na čačkalicu ne uhvati tijesto, znači da je pečen), a ako je potrebno, peći još 5-10 minuta.

Glazura

5 velikih žica marmalede od marelica (bez komadića) i 2 žlice ruma zagrijati da se marmelada otopi (nikako ne da zakipi) i bude jednolična tekućina bez grudica kako bi se lako prelilo po vrućem kolaču.

No votes yet
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Marina dora's

Izvanredno

2
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

a koliko MAKA ide u ovaj kolač????

3
Slika korisnika tatjana's

evo, dopisala sam i količinu maka, hvala što ste primjetili.