7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35 g) mrvica od keksa (najbolje petit beurre 4 komada)
2 žlice ruma
naribana korica od 1/2 naranče
Postupak
Odvojiti bjelanjke od žutanjaka pa žutanjke umutiti sa šećerom zatim dodati maslac te sve zajedno pjenasto umutiti. Mrvice od keksa preliti rumom i dodati u mak pa sve zajedno dodati u već umućenu smjesu maslaca, šećera i jaja. Na kraju lagano umutiti snijeg od bjelanjaka, najbolje ručno kako bi snijeg od bjelanjaka zadržao čim više zraka (tj. kako bi ostao što većeg volumena).
Smjesu uliti u maslacem namašćeni i pobrašnjeni pleh, pa peći na 150°C 30 minuta. Nakon toga provjeriti čačkalicom jesu li mak kocke pečene (zabosti čačkalicu u sredinu kolača pa ako se na čačkalicu ne uhvati tijesto, znači da je pečen), a ako je potrebno, peći još 5-10 minuta.
Glazura
5 velikih žica marmalede od marelica (bez komadića) i 2 žlice ruma zagrijati da se marmelada otopi (nikako ne da zakipi) i bude jednolična tekućina bez grudica kako bi se lako prelilo po vrućem kolaču.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+5)
Mak kocke su kolač koji će uspjeti svakom početniku, a okusom zadovoljiti svakoga. Aromatičan spoj maka i naranče u kockama s glazuorm od marelice, savršeni su desert svakom jelu.
Sastojci
- 7 jaja
- 250 g mljevenog maka
- 250 g kristal šećera
- 150 g maslaca
- 1 šalica (35 g) mrvica od keksa (najbolje petit beurre 4 komada)
- 2 žlice ruma
- naribana korica od 1/2 naranče
Postupak
Odvojiti bjelanjke od žutanjaka pa žutanjke umutiti sa šećerom zatim dodati maslac te sve zajedno pjenasto umutiti. Mrvice od keksa preliti rumom i dodati u mak pa sve zajedno dodati u već umućenu smjesu maslaca, šećera i jaja. Na kraju lagano umutiti snijeg od bjelanjaka, najbolje ručno kako bi snijeg od bjelanjaka zadržao čim više zraka (tj. kako bi ostao što većeg volumena).
Smjesu uliti u maslacem namašćeni i pobrašnjeni pleh, pa peći na 150°C 30 minuta. Nakon toga provjeriti čačkalicom jesu li mak kocke pečene (zabosti čačkalicu u sredinu kolača pa ako se na čačkalicu ne uhvati tijesto, znači da je pečen), a ako je potrebno, peći još 5-10 minuta.
Glazura
5 velikih žica marmalede od marelica (bez komadića) i 2 žlice ruma zagrijati da se marmelada otopi (nikako ne da zakipi) i bude jednolična tekućina bez grudica kako bi se lako prelilo po vrućem kolaču.
Izvanredno
a koliko MAKA ide u ovaj kolač????
evo, dopisala sam i količinu maka, hvala što ste primjetili.