Slavonske šnite

Autor: tatjana   (palac x 18623) |moji recepti

9
snijeg od 4 bjelanjaka 15 dkg kristal šećera 15 dkg maslaca 7 dkg brašna (najbolje pomiješati pola oštrog i pola glatkog) 15 dkg oraha Promiješati kristal šećer s maslacem, kad se maslac i šećer povežu dodati brašno, razmutiti i na kraju lagano dodati snijeg od bjelanjaka. Na kraju lagano umješati orahe. Smjesa će biti poprilično gusta pa je treba pažljivo rasporediti u dobro namašćen i pobrašnjen pleh, lijepo jednolično i uredno rasporediti. Ovo je jako bitno budući je tijesto gusto, tako da će mu nakon pečenja ostati isti oblik kako ste ga raspordili u pleh. Dakle, što jednoličnije i ravnomjernije. Peći a 180°C, 15 do 20 minuta (provjerite čačkalicom nakon 15, a ako treba, nastaviti peći još 5 minuta.) Srednji dio 4 žumanjca 15 dkg prah šećera Dobro umutiti u gustu masu i preliti po pečenom biskvitu (otprilike sat vremena nakon što ste izvadili iz pečnice, jer biskvit treba biti hladan). Staviti u pečnicu zagrijanu na 50°C i ostaviti da se suši 20 minuta. Krema 15 dkg oraha 15 dkg prah šećera 0,5 dcl jake crne kave (ili 2 žlice nescafea u 0,5 dcl vruće vode) 7 dkg maslaca U lončić staviti kavu i šećer, kad se šećer rastopi dodati orahe i kratko prohukati. Maknuti s vatre te umiješati maslac. Ovu kremu napraviti čim se umućeni žumanjci stave u pečnicu, kako krema ne bi bila prevruća i rastopila žuti dio kolača. Na kraju sve posti mljevenim orasima za ukras i ostaviti preko noći da se kolač dobro poveže. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.7 (+6)
Osvježeno: 28.12.2019. Nema sumnje da, sve ukoliko i ne potječu iz Slavonije, slavonske šnite odgovaraju na asocijaciju obzirom na intenzivni okus oraha. Probajte, nećete zažaliti.
Recepti - 7 - slika

Pečeni biskvit

 • snijeg od 4 bjelanjaka
 • 15 dkg kristal šećera
 • 15 dkg maslaca
 • 7 dkg brašna (najbolje pomiješati pola oštrog i pola glatkog)
 • 15 dkg oraha

Promiješati kristal šećer s maslacem, kad se maslac i šećer povežu dodati brašno, razmutiti i na kraju lagano dodati snijeg od bjelanjaka. Na kraju lagano umješati orahe. Smjesa će biti poprilično gusta pa je treba pažljivo rasporediti u dobro namašćen i pobrašnjen pleh, lijepo jednolično i uredno rasporediti. Ovo je jako bitno budući je tijesto gusto, tako da će mu nakon pečenja ostati isti oblik kako ste ga raspordili u pleh. Dakle, što jednoličnije i ravnomjernije. Peći a 180°C, 15 do 20 minuta (provjerite čačkalicom nakon 15, a ako treba, nastaviti peći još 5 minuta.)

Srednji dio

 • 4 žumanjca
 • 15 dkg prah šećera

Dobro umutiti u gustu masu i preliti po pečenom biskvitu (otprilike sat vremena nakon što ste izvadili iz pečnice, jer biskvit treba biti hladan). Staviti u pečnicu zagrijanu na 50°C i ostaviti da se suši 20 minuta.

Krema

 • 15 dkg oraha
 • 15 dkg prah šećera
 • 0,5 dcl jake crne kave (ili 2 žlice nescafea u 0,5 dcl vruće vode)
 • 7 dkg maslaca

U lončić staviti kavu i šećer, kad se šećer rastopi dodati orahe i kratko prohukati. Maknuti s vatre te umiješati maslac. Ovu kremu napraviti čim se umućeni žumanjci stave u pečnicu, kako krema ne bi bila prevruća i rastopila žuti dio kolača. Na kraju sve posti mljevenim orasima za ukras i ostaviti preko noći da se kolač dobro poveže.

Prosjek: 4.7 (+6)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Silvija Jurković's

odličan :)

2
Slika korisnika Jadranka Toth's

isto kolač ali bez kave kod nas se zove fini kolač mirjana (dobila recept od jedne mirjane), jako ga volimo i obavezno pećem za božić

bakajaka

3
Slika korisnika suhusnjak's

mmmm.. izgledaju sočno :)

4
Slika korisnika kruškica's

ja ovaj kolač imam kao marcipan kocke i radim ga bez kave