Bajadera
Osvježeno: 28.12.2019. Ovaj kolač izgledom i okusom podsjeća na poznatu bombonijeru ”Bajadera”, a budući da može stajati i do desetak dana, idealan je za blagdanske dane.
Sastojci za bajaderu:
- 800 g šećera
- 1/2 litre vode
- 250 g maslaca
- 300 g oraha
- 300 g mljevenih keksa (petit beurre ili slično)
- 75 dkg čokolade
Sastojci za glazuru:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 75 g maslaca
- Ušpinati šećer (staviti šećer i vodu u veći lonac i kuhati dok se sav šećer otopi, a smjesa postane sirupasta)
Priprema:
Treba paziti da se ne drži predugo na vatri, (kako se ne bi šećer ponovno počeo kristalizirati, a opet da se ugusti kao sirup) pa dodati maslac, orahe i kekse. Podijeliti masu na dva dijela i u jedan dodati 75 dkg rastopljene čokolade. Tako će se dobiti krakteristične dvije boje bajadere. Pleh za kolače namastiti, dno obložiti stanijolom te prvo uliti tamnu, a onda svijetlu smjesu. Preko svega preliti glazuru. Napomena: U originalnom receptu za bajadera kolač glazura se radi od 150 g čokolade i žlice masti.
Link izvora / potpis autora: Recept za bajadera kolač u vlasništvu je redakcije.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Vaše oznake (tagovi): bajadera / božićni kolači / cokolada / kolači i slastice / kolači s čokoladom / Kuharica za svečane prigode / orah
- Sastojci: čokolade za kuhanje / jaja / maslac / orasi / petit beurre / šećer







IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Bajadera,kraljica kolača koji se ne peku...
75 dkg cokolade??? koju velicinu lima koristite za bajaderu ....hvala
:H
fantastična bajaderica moji je ukućani obožavaju
fantastična bajaderica moji je ukućani obožavaju
Sto mi se najvise svidja kod Tatjane je da joj kolaci nisu preslatki a veoma jednostavni. Ovo mi je najdrazi kolac , jedva cekam da ga probam.
odlično,
hvala
jako fin kolač a jednostavan za pripremu
Kolač po mom ukusu, mnogo mi se sviđa. Ja bih vam preporučio da probate španske kugle sa smokvama i bademom. Detaljan opis recepta imate na:
http://catering-beograd.com
Čini mi se nešto puno 75dag čokolade, da nije 75g, tj 7,5 dag?
ovaj kolač najviše obožavam...
bajadera je odlicna
sani85
Primamljivo