Gianduia
Odlična torta s čokoladom i lješnjacima.... s ovom tortom se nećete posramite da je poslužite i u najekskluzivnijem restoranu....možda još kugla sladoleda...i imat ćete ekstra deliciju na stolu...
Potrebno je:
- 300 g čokolade za kuhanje
- 160 g maslaca
- 80 g šećera
- 250 g sitno sjeckanih lješnjaka (ja sam ih prethodno tostirala i očistila od lupine)
- 15 g brašna
- 5 kom jaja (posebno bjelanci a posebno žumanci)
- malo soli
Za glazuru:
- 100 g čokolade i
- 3 žlice ulja
Postupak
- Razdvojiti žumanca od bjelanaca i umutiti bjelanca s malo soli
- U zdjeli iznad pare otopiti izmrvljenu čokoladu, maslac i šećer
- Kada smjesa postane ujednačena skinuti je s vatre pa dodati 5 žumanaca neprestano mješajući zatim 50 g sjeckanih ljašnjaka i 15 g brašna. Sve dobo umutiti kuhinjskom žicom
- Na kraju u ovu smjesu umiješati umućena bjelanca i to tako što ćete ih dodavati prvo 1/3 pa ostatak
- Pomastiti kalup promjera 23 cm, obložiti ga pek papirom pa i njega isto tako pomastiti.
- Posuti dno ostatkom sjeckanih ljašnjaka, dobro ih utisnuti pa sipati preko njih smjesu za tortu, poravnati je. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 - 190 °C oko 30 minuta.
- Ohladiti tortu u kalupu, preokrenuti je, skinuti nježno papir.
- Preliti glazuru preko lješnjaka! Za glazuru ja sam se poslužila čuvenim Laninim receptom: 3 žlice ulja i 100 g čokolade rastopiti (ne dozvoliti da prokuha) i preliti tortu!
Link izvora / potpis autora: http://vrtaljica.blogspot.com/2011/06/gianduia-uz-200-ti-post.html
- Vaše oznake (tagovi): čokoladna torta / desert / torta od lješnjaka
- Sastojci: čokolada za kuhanje / čokoladna glazura / desert / jaja / lješnjaci / maslac