Lanina truffles torta
Fantastična, čokoladna torta. Malo više posla ali isplati se!
Sastojci:
Za jednu koru (a potrebno je raditi 3 kore):
- 3 jaja
- 3 žlice šećera
- 6 žlica mljevenih oraha
- 1 žlica brašna
Za fil:
- 4 jaja
- 8 žlica šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g sjeckanih propečenih (tostiranih) oraha
- 250 g maslaca
Za praline (truffles):
- 125 ml slatkog vrhnja
- 125 g maslaca
- 250 g čokolade
- 100 g lješnjaka
- malo naribane korice naranče (ja sam stavila i 2 kapi ekstrakta naranče)
Glazura od čokolade:
- 100 g čokolade
- 3 žlice ulja
Priprema:
- Za kore je potrebno umutiti bjelanca pa im dodavati šećer žlicu po žlicu. Zatim dodati jedno po jedno žumanca i na kraju pažljivo umiješati pomiješane brašno i mljevene orahe. Sve prebaciti u pek papirom obloženi kalup za torte promjera 26 cm. Peći 20-25 minuta na 200°C . Tako napraviti sve tri kore!
- Za fil na pari umuttiti jaja sa šećerom i skuhati fil. Pri kraju kuhanja dodati čokoladu isjeckanu na kockice a kada se fil malo prohladi dodati maslac isjeckan na tanke listiće pa sve dobro izmiješati. Odvojiti par žlica za premazivanje torte ( oko 1 dcl) a u ostali dio smjese umiješati sitno sjeckane orahe koji su prethodno tostirani.
- Tortu složiti i između kora premazati pripremljenim filom sa orasima. Cijelu tortu premazati s onim odvojenim dijelom kreme.
- Za čokoladnu glazuru otopiti čokoladu sa uljem na tihoj vatri.
- Ostaviti tortu u frižider da se fil malo stegne pa preliti čokoladnom glazurom
- Za truffles prvo otopiti slatko vrhnje i maslac na tihoj vatri. Pojačati vatru i čim provri skloniti s vatre. Dodati kockice čokolade (koristila sam onu iz Lidla sa 70% kakaa) i miješati dok se čokolada potpuno otopi. Smjesu podiječiti na 3 dijela, u jedan dio dodati 50 g tostiranih mljevenih lješnjaka, u drugi dio dodati malo ribane narančine korice i 2 kapi ekstrakta naranče (ili samo jedno od ovo dvoje) a u treći dio dodati 1 žličicu capuccinna u prahu. Ostaviti u frižider par sati.
- Praviti male kuglice, veličine malo većeg lješnjaka (oko 1,5 cm u promjeru) i uvaljati ih u sjeckane tostirane lješnjake, kakao prah ili u ostatak glazure u koje dodati malo sjeckanih lješnjaka da dobiju čaupavi izgled
- Pripremljenu tortu po obodu posuti sjeckanim lješnjacima pa složiti pripremljene praline.
Joj iznervirala me ova torta!!!!Ako nemate živaca nemijte ju praviti..Jedina utjeha mi je bila glvna zvijezda torte, čokolada, ali neću ju tako skoro praviti
:exmark:
Šta je tu tako za iznervirati? Polako, jedno po jedno!