Lanina truffles torta
Fantastična, čokoladna torta. Malo više posla ali isplati se!
Sastojci:
Za jednu koru (a potrebno je raditi 3 kore):
- 3 jaja
- 3 žlice šećera
- 6 žlica mljevenih oraha
- 1 žlica brašna
Za fil:
- 4 jaja
- 8 žlica šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g sjeckanih propečenih (tostiranih) oraha
- 250 g maslaca
Za praline (truffles):
- 125 ml slatkog vrhnja
- 125 g maslaca
- 250 g čokolade
- 100 g lješnjaka
- malo naribane korice naranče (ja sam stavila i 2 kapi ekstrakta naranče)
Glazura od čokolade:
- 100 g čokolade
- 3 žlice ulja
Priprema:
- Za kore je potrebno umutiti bjelanca pa im dodavati šećer žlicu po žlicu. Zatim dodati jedno po jedno žumanca i na kraju pažljivo umiješati pomiješane brašno i mljevene orahe. Sve prebaciti u pek papirom obloženi kalup za torte promjera 26 cm. Peći 20-25 minuta na 200°C . Tako napraviti sve tri kore!
- Za fil na pari umuttiti jaja sa šećerom i skuhati fil. Pri kraju kuhanja dodati čokoladu isjeckanu na kockice a kada se fil malo prohladi dodati maslac isjeckan na tanke listiće pa sve dobro izmiješati. Odvojiti par žlica za premazivanje torte ( oko 1 dcl) a u ostali dio smjese umiješati sitno sjeckane orahe koji su prethodno tostirani.
- Tortu složiti i između kora premazati pripremljenim filom sa orasima. Cijelu tortu premazati s onim odvojenim dijelom kreme.
- Za čokoladnu glazuru otopiti čokoladu sa uljem na tihoj vatri.
- Ostaviti tortu u frižider da se fil malo stegne pa preliti čokoladnom glazurom
- Za truffles prvo otopiti slatko vrhnje i maslac na tihoj vatri. Pojačati vatru i čim provri skloniti s vatre. Dodati kockice čokolade (koristila sam onu iz Lidla sa 70% kakaa) i miješati dok se čokolada potpuno otopi. Smjesu podiječiti na 3 dijela, u jedan dio dodati 50 g tostiranih mljevenih lješnjaka, u drugi dio dodati malo ribane narančine korice i 2 kapi ekstrakta naranče (ili samo jedno od ovo dvoje) a u treći dio dodati 1 žličicu capuccinna u prahu. Ostaviti u frižider par sati.
- Praviti male kuglice, veličine malo većeg lješnjaka (oko 1,5 cm u promjeru) i uvaljati ih u sjeckane tostirane lješnjake, kakao prah ili u ostatak glazure u koje dodati malo sjeckanih lješnjaka da dobiju čaupavi izgled
- Pripremljenu tortu po obodu posuti sjeckanim lješnjacima pa složiti pripremljene praline.






Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Joj iznervirala me ova torta!!!!Ako nemate živaca nemijte ju praviti..Jedina utjeha mi je bila glvna zvijezda torte, čokolada, ali neću ju tako skoro praviti
:exmark:
Šta je tu tako za iznervirati? Polako, jedno po jedno!