Torta od oraha i čokolade by monsoon
Krasna starinska torta od oraha i čokolade
Potrebno je
Smjesa za biskvit:
- 6 jaja
- 180 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g čokolade
- 180 g mljevenih oraha
- 3 žlice krušnih mrvica
- 1.5 žlica oštrog brašna
- pola žlice škrobnog brašna (gustina)
- 1 žličica praška za pecivo
Krema:
- 5 žutanjaka
- 5 žlica šećera
- 80 ml jake crne kave (napravila sam ness-kaffe)
- 135 g čokolade (imala sam čokoladu od 54% kakaa pa sam nju stavila)
- 150 g omekšalog maslaca
Ganache:
- 100 g čokolade
- 100 ml vrhnja za šlag
Još:
- marmelada od kajsija
Postupak:
- Otopiti čokoladu na pari. Umutiti žumanjke, šećer i vanilin šećer u pjenastu masu pa im dodati otopljenu i malo prohlađenu čokoladu.
- Prosijati obje vrste brašna i prašak za pecivo tri puta (zašto toliko ne znam ali poslušala sam preporuku iz recepta:) pa izmješati s orasima
- Istući bjelanjke uz dodatak malo soli u čvrst snijeg
- Smjesu brašna i istučene bjelanjke dodavati od tri puta u smjesu žumanjaka i čokolade i izmiješati sve oprezno ali polako tako da ostane što više zraka.
- Smjesu izliti u pripremljen kalup promjera 23 cm i peći u pećnici zagrijanoj na 190° oko 45 minuta
- Kada se torta potpuno ohladi izrezati je u tri dijela. Svaki dio prvo premazati s oko 3 žlice marmelade* a zatim kremom. Istom kremom premazati i okolo i odozgo.
- Za kremu samo malo umutiti žumanca sa šećerom pa smjesu prebaciti iznad lonca s ključalom vodom, dodati kavu i čokoladu i miješati dok smjesa ne postane gušća (oko 10 - 15 minuta). Ohladiti kremu pa je pomiješati sa pjenasto umućenim maslacom
- Gotovu tortu preliti ganachem kojeg se pravi tako što se vrhnje ugrije skoro do vrenja pa prelije preko usitnjene čokolade. Sve izmiješati u jednoličnu smjesu, malo ohladiti pa preliti preko torte.
fenomenalna torta ....dobra stara
Predivni recepti
hvala, hvala..