Hladetina

Autor: tatjana   (palac x 19482) |moji recepti

8
1 kg mesa svinje, po mogućnosti: uši, nogice, glava, rep i nekoliko očišćenih kožica. 2 lovorova lista  3 mrkvice 1 peršinov korijen  1 korijen pastrnjaka 1/2 celerovog korijena 3-4 češnja češnjaka papra u zrnu za 1 žličicu soli oko 2 žličice za dekoraciju 2-3 kuhana jaja  Priprema Svinjsko meso i dijelove navedene u sastojcima, u većoj posudi prelijte hladnom vodom koja treba prekriti meso reko njegove gornje razine za oko 3-4 cm. Stavite kuhati na laganu vatru, a kada voda zavrije, pjenu koja će se stvarati na površini, skidajte žlicom i otklonite. Kad svu pjenu maknete, u vrelu vodu stavite lovor, te peršin, celer i pastrnjak u korijenu, papar i mrkvicu. Poklopite posudu i ostavite na laganoj vatri 3 do 4 sata. Završetak kuhanja ovisi o trenu kada će se meso početi odvajati od kosti. Tada procijedite juhu u drugu posudu, meso pažljivo odvojite od kosti. Pri tome kožice i hrskavice ostavite, a kosti bacite. Kuhanu mrkvicu narežite na kolutiće, a peršin, celer i pastrnja, kao i papar i češnjak odvojite jer više nisu potrebni za hladetinu. Jaja, posebno skuhate da budu tvrda, pa ih očistite i također narežite na kolutiće. Juhu ostavite da se ohladi i slegne. Tijekom tog procesa na vrhu će se sabirati masnoća koju pažljivo odstranite. Ovako pripremljene sastojke i juhicu/hladetinu treba pripremiti za proces stezanja. Hladiti ju možete u manjim samostalnim posudicama ili u jednoj velikoj okrugloj posudi. Kod kasnijeg posluživanja takvu ćete hladetinu rezati na komade za konzumaciju. Oblikovanje hladetine  Ako ste, poput nas, odlučili hladetinu rasporediti manje posude, preporučamo slijedeći postupak: na dno svake posudice stavite kolutić kuhanog jaja, uokolo posložite nekoliko kolutića mrkvice, preko toga posložite red kuhanog mesa pa sve zajedno pažljivo prelijte juhom tako da pokrijete sve sastojke. Staviti posudice u hladnjak ili na neko hladno mjesto, na balkon zimi, recimo. Samo nemojte zaboraviti posudice pokriti ili poklopčićima ili aluminijskom folijom. Ostavite nekoliko sati da se juhica stisne. Zato je najmudrije hladetinu napraviti dan ili dva prije serviranja. Kad dođe vrijeme posluživanja, nožem pažljivo odvojite hladetinu od ruba posudice, prevrnite je na tanjur i ponudite kušačima, gostima, članovima obitelji ili samima sebi. Za atraktivniji izgled, prije serviranja hladetinu možete posuti crvenom paprikom, sjeckanim peršinom ili njegovim lišćem kao i sitno narezanim češnjakom, kako vas volja. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.6 (+20)
Kasnojesenska praksa svinjokolje, koja se u današnje vrijeme na selu gotovo više i ne provodi, za posljedicu je imala posebna jela koja su tijekom zime bila nezaobilazna, posebice tijekom blagdana. Jedno od njih je hladetina koja se još naziva i aspik, odnosno parča. No, hladetina se može napraviti od svih vrsta mesa, pa i ribe. Vrlo je ukusna i dade se, vizualno, napraviti vrlo primamljivom.
hladetina

U pripremi hladetine možete, dakle, upotrijebiti sve vrste mesa, preporučljivo ga je kombinirati s povrćem, ali možete napraviti i posve povrtnu hladetinu ili samo riblju. Osnovni recept je isti, a vi...po svojoj volji! Ipak, mi vam za dane božićnih blagdana i novogodišnjih praznika predlažemo recept koji uključuje svinjetinu s korjenastim povrćem i jajima. Količine su primjerene za 10 do 12 osoba.

Sastojci

  • 1 kg mesa svinje, po mogućnosti: uši, nogice, glava, rep i nekoliko očišćenih kožica.
  • 2 lovorova lista 
  • 3 mrkvice
  • 1 peršinov korijen 
  • 1 korijen pastrnjaka
  • 1/2 celerovog korijena
  • 3-4 češnja češnjaka
  • papra u zrnu za 1 žličicu
  • soli oko 2 žličice
  • za dekoraciju 2-3 kuhana jaja 

Priprema

Svinjsko meso i dijelove navedene u sastojcima, u većoj posudi prelijte hladnom vodom koja treba prekriti meso reko njegove gornje razine za oko 3-4 cm. Stavite kuhati na laganu vatru, a kada voda zavrije, pjenu koja će se stvarati na površini, skidajte žlicom i otklonite. Kad svu pjenu maknete, u vrelu vodu stavite lovor, te peršin, celer i pastrnjak u korijenu, papar i mrkvicu. Poklopite posudu i ostavite na laganoj vatri 3 do 4 sata. Završetak kuhanja ovisi o trenu kada će se meso početi odvajati od kosti. Tada procijedite juhu u drugu posudu, meso pažljivo odvojite od kosti. Pri tome kožice i hrskavice ostavite, a kosti bacite. Kuhanu mrkvicu narežite na kolutiće, a peršin, celer i pastrnja, kao i papar i češnjak odvojite jer više nisu potrebni za hladetinu. Jaja, posebno skuhate da budu tvrda, pa ih očistite i također narežite na kolutiće. Juhu ostavite da se ohladi i slegne. Tijekom tog procesa na vrhu će se sabirati masnoća koju pažljivo odstranite.

Ovako pripremljene sastojke i juhicu/hladetinu treba pripremiti za proces stezanja. Hladiti ju možete u manjim samostalnim posudicama ili u jednoj velikoj okrugloj posudi. Kod kasnijeg posluživanja takvu ćete hladetinu rezati na komade za konzumaciju.

Oblikovanje hladetine 

Ako ste, poput nas, odlučili hladetinu rasporediti manje posude, preporučamo slijedeći postupak: na dno svake posudice stavite kolutić kuhanog jaja, uokolo posložite nekoliko kolutića mrkvice, preko toga posložite red kuhanog mesa pa sve zajedno pažljivo prelijte juhom tako da pokrijete sve sastojke. Staviti posudice u hladnjak ili na neko hladno mjesto, na balkon zimi, recimo. Samo nemojte zaboraviti posudice pokriti ili poklopčićima ili aluminijskom folijom. Ostavite nekoliko sati da se juhica stisne. Zato je najmudrije hladetinu napraviti dan ili dva prije serviranja. Kad dođe vrijeme posluživanja, nožem pažljivo odvojite hladetinu od ruba posudice, prevrnite je na tanjur i ponudite kušačima, gostima, članovima obitelji ili samima sebi.

Za atraktivniji izgled, prije serviranja hladetinu možete posuti crvenom paprikom, sjeckanim peršinom ili njegovim lišćem kao i sitno narezanim češnjakom, kako vas volja.

Prosjek: 3.6 (+20)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Joka Tomic's

Recepti su vam super!

2
Slika korisnika Nataša Gretić's

recepti su vam super i hvala Vam na tome :)

3
Slika korisnika Kurkuma's

Isprobavanje recepta je u tijeku.

4
Slika korisnika makarska's

Ako dodate i malo suvog svinjskog mesa jos je bolje..moze butkica ili slicno