Ajngemahtec
U zagrebačkim građanskim obiteljima tijekom 20. stoljeća, pa i ranije, nedjeljni ručak započinjao je ajngemahtecom. Ovu smo pileću juhu s noklicama od jetrica, navodno baštinili od susjeda iz Austrije. Vjerojatno je taj podatak točan i s obzirom na naziv jela. On dolazi od složenice "eingemacht", što, u slobodnom prijevodu sa njemačkog jezika, možemo predstaviti kao „sve zajedno“ ili „sve u jednom“. Dodavši tome još i umanjenicu po dobrom zagrebačkom običaju - dobili smo ajngemahtec u kojem slasno uživaju već generacije.
Sastojci
- 0,5 kg pilećeg mesa
- 10 dkg pilećih jetrica
- 5 dkg crvenog luka
- po 10 dkg tikvica, graška, mrkvice, korijena od peršina i korijena od celera
- 3 žlice brašna
- 1 jaje
- malo ulja
- sol i papar po želji
Priprema
Na kockice, tj. na manje komade narežite piletinu. Sitno nasjeckani luk lagano pirjajte na ulju do lijepe zlatno žute boje. K njemu tada ubacite usitnjeno meso i sve skupa još malo popržite. Piletina bi trebala bostati bijela i u tom trenutku dodaje se povrće. I to prema kriteriju tvrdoćo: najprije mrkva, pa peršin, celer i tek potom grašak i tikvice. Namirnice tada treba pustiti da se malo prožmu i poprže, a onda na to dodajte litru i pol vode, pustite da zakuha, smanjite vatru i pustite da polako kuha, otprilike sat vremena. Pred kraj, u juhicu dodajte noklice od jetrica i ostavite dodatnih 10 minuta na vatri dok se i noklice ne skuhaju. Na kraju, prije posluživanja, dodajte svježe nasjeckani peršin.
Smjesa za noklice
Noklice napravite tako da u posudi razmutite jedno cijelo jaje i njemu, malo po malo, dodajete brašno, sol, papar, nasjeckani peršin i fino usitnjena pileća jetrica. Lagano miješate, pustite da smjesa odstoji nekoliko minuta te, malom žličicom ukuhavate u juhu koja vrije.
Ajngemahtec - jao divnoga li sjecanja na moje pokojne roditelje i baku, dugo sam razmisljao o toj juhi ali nisam se mogao sjetiti do sada Veliko Hvala
Buducnost je u svinjama - krmcima a buducnost svinja - krmaka je u kobasicama
To je moja prabaka radila i duuugo dugo tražim recept za to! Hvala puno!