2 kg šljiva
1,5 kg šećera
2 mahune vanilije
2 dcl ruma
Priprema
Kuhanje
Šljive dobro oprati, prepoloviti izvaditi koštice, staviti na lim za pečenje kolača, posuti šećerom, staviti vaniliju i staviti u pečnicu zagrijanu na 180°C. Džem se peče u pečnici oko dva do dva i pol sata uz povremeno miješanje. 15-ak minuta pred kraj pečenja dodati rum i temeljito promješati i vratiti u pečnicu i početi sa sterilizacijom staklenki.
Priprema staklenki:
Staklenke i limene zatvarače prokuhati u vreloj vodi. Kad se džem izvadi iz pečnice, smanjiti temperaturu na 50°C, u nju staviti prokuhane staklenke da se dobro osuše. Kad se staklenke osuše, u njih ulivati topli džem i ostaviti u pečnicu zagrijanu na 50°C nekoliko sati, pa ugasiti pečnicu i pustiti da se marmelada ohladi u pečnici (najbolje preko noći).
Sutradan staklenke zatvoriti poklopcima ili plastičnom folijom. U ovaj recept nije potrebno dodavati konzervans, jer će se ovako pripremljeni džem, u smočnici na hladnom i tamnom potrajati preko zime. Ovakav starinski način pripreme je praktičan, jer se ne mora stajati uz džem cijelo vrijeme i miješati tokom kuhanja, već je dovoljno nekoliko puta promješati za vrijeme pečenja u pečnici.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
No votes yet
Miris kasnog ljeta, sa štednjaka se širi opojan slatki miris pečenih šljiva koji otvara apetit. Kuća će aromatično mirisati još nekoliko dana, a domaći džem jest će se s tekom.
Sastojci
- 2 kg šljiva
- 1,5 kg šećera
- 2 mahune vanilije
- 2 dcl ruma
Priprema
Kuhanje
Šljive dobro oprati, prepoloviti izvaditi koštice, staviti na lim za pečenje kolača, posuti šećerom, staviti vaniliju i staviti u pečnicu zagrijanu na 180°C. Džem se peče u pečnici oko dva do dva i pol sata uz povremeno miješanje. 15-ak minuta pred kraj pečenja dodati rum i temeljito promješati i vratiti u pečnicu i početi sa sterilizacijom staklenki.
Priprema staklenki:
Staklenke i limene zatvarače prokuhati u vreloj vodi. Kad se džem izvadi iz pečnice, smanjiti temperaturu na 50°C, u nju staviti prokuhane staklenke da se dobro osuše. Kad se staklenke osuše, u njih ulivati topli džem i ostaviti u pečnicu zagrijanu na 50°C nekoliko sati, pa ugasiti pečnicu i pustiti da se marmelada ohladi u pečnici (najbolje preko noći).
Sutradan staklenke zatvoriti poklopcima ili plastičnom folijom. U ovaj recept nije potrebno dodavati konzervans, jer će se ovako pripremljeni džem, u smočnici na hladnom i tamnom potrajati preko zime. Ovakav starinski način pripreme je praktičan, jer se ne mora stajati uz džem cijelo vrijeme i miješati tokom kuhanja, već je dovoljno nekoliko puta promješati za vrijeme pečenja u pečnici.
predlažem da prokuhajte sa pralnim praškom da dugo provrjeje nakon toga pustite vrelu vuda bar dva dana v posudi ako še nije čisto ponovite
Predlažem vam da kontaktirate tvrtku Zepter, oni ce vam dati najbolji savjet (ili novu posudu :)
Molim da mi odgovorite na sledece pitanje? pravio sam dzem od sljiva u Zepter posudi, po receptu koji je dao proizvodjac posude, Zepter. Medjutim, posle zavrsenog kuvanja, dno posude je zagorelo, i ne mogu da ga opoerem, jer se masa stegla jako. Sta da radim, kako da ocistim posudu, a da ju ne ostetim. Zahvalan. Ivan.