Džem od šljiva sa kruškama

Autor: byB   (palac x 5235) |moji recepti

1
2 kg šljiva 1 kg krušaka 600 g smeđeg šećera 6 vrećica vanilin šećera 2 žlice cimeta ½ žlice mljevenog klinčića Priprema: Šljive oprati i očistiti od koštica, svaku narezati na pola ili na četvrtine (ja sam ih rezala na četvrtine) Kruške oprati, odstraniti im sjemenke i narezati na komadiće. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, duboki pleh od pećnice ili neki drugi prikladan pleh obložiti papirom za pečenje. Šljive i kruške staviti u pleh, dodati šećer, vanilin šećer, cimet i klinčić i sve dobro promiješati. Staviti peći i nakon prvih pola sata promiješati drvenom kuhačom (voće će sa šećerom pustiti dosta soka i sve će biti pomalo tekuće) Peći još cca 1,5 sata, a svakih pola sata ponovno promiješati i smjesa će svaki put biti sve gušća. Zatim po želji šljive i kruške dodatno usitiniti štapnim mikserom (ja sam to napravila, ali ih nisam usitnila do kraja već je ostao koji komadić) i peći još zadnjih pola sata. Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti i ostaviti da se ohladi.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.7 (+3)
Ovo je pravi jesenski džem, pečen u pećnici, mirisan, ukusan, kao da jedete finu štrudlicu :)
Džem od šljiva sa kruškama

Sastojci:

  • 2 kg šljiva
  • 1 kg krušaka
  • 600 g smeđeg šećera
  • 6 vrećica vanilin šećera
  • 2 žlice cimeta
  • ½ žlice mljevenog klinčića

Priprema:

Šljive oprati i očistiti od koštica, svaku narezati na pola ili na četvrtine (ja sam ih rezala na četvrtine)
Kruške oprati, odstraniti im sjemenke i narezati na komadiće.
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, duboki pleh od pećnice ili neki drugi prikladan pleh obložiti papirom za pečenje.
Šljive i kruške staviti u pleh, dodati šećer, vanilin šećer, cimet i klinčić i sve dobro promiješati.
Staviti peći i nakon prvih pola sata promiješati drvenom kuhačom (voće će sa šećerom pustiti dosta soka i sve će biti pomalo tekuće)
Peći još cca 1,5 sata, a svakih pola sata ponovno promiješati i smjesa će svaki put biti sve gušća.
Zatim po želji šljive i kruške dodatno usitiniti štapnim mikserom (ja sam to napravila, ali ih nisam usitnila do kraja već je ostao koji komadić) i peći još zadnjih pola sata. Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti i ostaviti da se ohladi.

 

Prosjek: 3.7 (+3)
Link izvora / potpis autora: www.homemadebyb.blogspot.com
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)