Džem od šljiva sa jabukama
Sastojci:
- 2 kg šljiva
- 1 kg jabuka
- 600 g smeđeg šećera
- 6 vrećica vanilin šećera
- 3 žlice cimeta
Priprema:
Šljive oprati i očistiti od koštica, svaku narezati na pola ili na četvrtine (ja sam ih rezala na četvrtine)
Jabuke oguliti, odstraniti im sjemenke i narezati na komadiće.
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, duboki pleh od pećnice ili neki drugi prikladan pleh obložiti papirom za pečenje. Šljive i jabuke staviti u pleh, dodati šećer, vanilin šećer i cimet i sve dobro promiješati.
Staviti peći i nakon prvih pola sata promiješati drvenom kuhačom (voće će sa šećerom pustiti dosta soka i sve će biti pomalo tekuće)
Peći još cca 1,5 sata, a svakih pola sata ponovno promiješati i smjesa će svaki put biti sve gušća.
Zatim po želji šljive i jabuke dodatno usitiniti štapnim mikserom (ja sam to napravila, ali ih nisam usitnila do kraja već je ostao koji komadić) i peći još zadnjih pola sata. Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti i ostaviti da se ohladi







IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Odlicno.i sama tako pripremam demove,kajsije ,breskve,sljive...ali nemiksam,volim da se osjeti kozica.:-)
bubaa