Džem od jabuka

Autor: tatjana   (palac x 19437) |moji recepti

2
1 kg jabuka 25 - 40 dkg šećera (ovisno koliko su jabuke kisele) cimet po okusu naribana korica od limuna 1 paketić vanili šećera 1/2 vrećice želina Priprema Omjeri su okvirni, tj. količina šećera ovisit će o kiselosti jabuka. Kako se povećava količina voća od kojeg se namjerava pripremati džem, proporcionalno će se povećavati i ostali sastojci. Jabuke očistiti od kore i naribati ili narezati na ploškice. U veći lonac s debelim dom staviti samo jabuke (bez dodataka) i dinstati ih otprilike 30 do 45 minuta dok ne ispari višak tekućine koje će jabuke ispuštati. Kad jabuke prestanu puštati tekućinu i uz neprestano miješanje, polako dodavati šećer u koji je umješan želin. Nastaviti kuhati još 20-ak minuta uz neprestano mješanje (kako jabuke ne bi zagorile). U zagrijajoj pečnici 10 minta zagrijati staklenke na 50°C. Kad je džem gotov, još vruć uliti u staklenke, odmah zatvoriti celofanom i poklopcem te vratiti u pečnicu koja je zagrijana na 50°C. Kada se staklenke stave u pečnicu, isključiti grijanje pečnice i ostaviti preko noći da se džem u pečnici ohladi. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.2 (+6)
Prave domaće jabuke iz voćnjaka idealne su pripremu džema kako bi se u aromi jabuka moglo uživati cijelu zimu. Ovdje su osnovni omjeri, koji se prema ukusu mogu modificirati.
džem od jabuka

Sastojci

  • 1 kg jabuka
  • 25 - 40 dkg šećera (ovisno koliko su jabuke kisele)
  • cimet po okusu
  • naribana korica od limuna
  • 1 paketić vanili šećera
  • 1/2 vrećice želina

Priprema

Omjeri su okvirni, tj. količina šećera ovisit će o kiselosti jabuka. Kako se povećava količina voća od kojeg se namjerava pripremati džem, proporcionalno će se povećavati i ostali sastojci.

Jabuke očistiti od kore i naribati ili narezati na ploškice. U veći lonac s debelim dom staviti samo jabuke (bez dodataka) i dinstati ih otprilike 30 do 45 minuta dok ne ispari višak tekućine koje će jabuke ispuštati. Kad jabuke prestanu puštati tekućinu i uz neprestano miješanje, polako dodavati šećer u koji je umješan želin.

Nastaviti kuhati još 20-ak minuta uz neprestano mješanje (kako jabuke ne bi zagorile). U zagrijajoj pečnici 10 minta zagrijati staklenke na 50°C. Kad je džem gotov, još vruć uliti u staklenke, odmah zatvoriti celofanom i poklopcem te vratiti u pečnicu koja je zagrijana na 50°C. Kada se staklenke stave u pečnicu, isključiti grijanje pečnice i ostaviti preko noći da se džem u pečnici ohladi.

Prosjek: 3.2 (+6)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Nadezda DJukic's

Upravo sam završila sa pekmezom(domaće šljive)probaću i sa jabukama.Hvala4

2
Slika korisnika andreee's

Kako mi je lani ispao odličan džem jer sam imala prave domaće neprskane jabuke! Jeste okrenuli staklenke naopkao kad je sve gotovo?

3
Slika korisnika marica's

čitam ove recepte i jako su vrijedni i dobri, no stvarno može biti puno više od toga , ali sada je vrijeme jabuka pa se treba sve o voću kojeg imamo malo više napisati, ali mene interesira jabukov ocat kak ga spraviti jako mi je bitno, zato što je to zdravo i što je ljekovito

4
Slika korisnika Mira Dojcinovic's

Za mene najbolji ocat je od divljih jabuka, pitak i trpak dok je svjez, bistar kad fermentira, najukusniji za piti kad je most.
Mi jabuke meljemo, cijedimo na presu i bez ikakvih dodataka sok ostavljamo u burence poklopljeno gazom. Kasnije pretocimo u flase i ostavimo na hladno.
Prije par dana sam otvorila burence koje sam zabacila negdje pre 5-6 godina, ukus je nepromjenjen. Sirac koji se stvorio na povrsini bio je debeo par cantimetara sav u slojevima, inace se taj sirac lista i koristi kao obloga za razne vrste povreda na zglobovima i slicno.