Džem od jabuka
Sastojci
- 1 kg jabuka
- 25 - 40 dkg šećera (ovisno koliko su jabuke kisele)
- cimet po okusu
- naribana korica od limuna
- 1 paketić vanili šećera
- 1/2 vrećice želina
Priprema
Omjeri su okvirni, tj. količina šećera ovisit će o kiselosti jabuka. Kako se povećava količina voća od kojeg se namjerava pripremati džem, proporcionalno će se povećavati i ostali sastojci.
Jabuke očistiti od kore i naribati ili narezati na ploškice. U veći lonac s debelim dom staviti samo jabuke (bez dodataka) i dinstati ih otprilike 30 do 45 minuta dok ne ispari višak tekućine koje će jabuke ispuštati. Kad jabuke prestanu puštati tekućinu i uz neprestano miješanje, polako dodavati šećer u koji je umješan želin.
Nastaviti kuhati još 20-ak minuta uz neprestano mješanje (kako jabuke ne bi zagorile). U zagrijajoj pečnici 10 minta zagrijati staklenke na 50°C. Kad je džem gotov, još vruć uliti u staklenke, odmah zatvoriti celofanom i poklopcem te vratiti u pečnicu koja je zagrijana na 50°C. Kada se staklenke stave u pečnicu, isključiti grijanje pečnice i ostaviti preko noći da se džem u pečnici ohladi.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Vaše oznake (tagovi): džem / jabuke / salate i zimnice
- Sastojci: cimet / džem / jabuke / korica od limuna / šećer







Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Upravo sam završila sa pekmezom(domaće šljive)probaću i sa jabukama.Hvala4
Kako mi je lani ispao odličan džem jer sam imala prave domaće neprskane jabuke! Jeste okrenuli staklenke naopkao kad je sve gotovo?
čitam ove recepte i jako su vrijedni i dobri, no stvarno može biti puno više od toga , ali sada je vrijeme jabuka pa se treba sve o voću kojeg imamo malo više napisati, ali mene interesira jabukov ocat kak ga spraviti jako mi je bitno, zato što je to zdravo i što je ljekovito
Za mene najbolji ocat je od divljih jabuka, pitak i trpak dok je svjez, bistar kad fermentira, najukusniji za piti kad je most.
Mi jabuke meljemo, cijedimo na presu i bez ikakvih dodataka sok ostavljamo u burence poklopljeno gazom. Kasnije pretocimo u flase i ostavimo na hladno.
Prije par dana sam otvorila burence koje sam zabacila negdje pre 5-6 godina, ukus je nepromjenjen. Sirac koji se stvorio na povrsini bio je debeo par cantimetara sav u slojevima, inace se taj sirac lista i koristi kao obloga za razne vrste povreda na zglobovima i slicno.