Džem od pečenih marelica
U sezoni marelica neizbježan je i džem od marelica, kilogrami i kilogrami ovih voćkica završe u mirisnim i finim džemovima. Osim onog "standardnog" džema ja sam ovaj put napravila i džem od pečenih marelica. I napraviti ću ga i opet :)
Sastojci
- 1 kg marelica - očišćenih od koštica
- 650 g šećera (150 g +500 g )
- 2 vanilin šećera
- 1/2 limuna sok
- 2-3 žlice ruma
Postupak
- Marelice narezati na komadiće, na 1/4. Preliti ih sokom od limuna i promiješati da se sok ravnomjerno rasporedi.
- Poslagati ih u pleh od pećnice, maksimalno ih rasporediti da prekriju dno i što ostane rasporediti po njima.
- Odvojiti 150 g šećera i posuti preko marelica.
- Staviti u pećnicu da se peče na 180 stupnjeva, cca 30 minuta. Marelice će pustiti svoj sok, šećer će se pomalo karamelizirati, sve će fino zamirisati.
- Pečene marelice prebaciti u posudu za kuhanje, dodati preostalih 500 g šećera i vanilin šećere i sve dobro umješati.
- Kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri, zatim smanjiti vatru i na laganijoj vatri kuhati i stalno mješati još oko 1 sat dok se ne zgusne.
- Na samom kraju dodati rum, umješati ga i kuhati još oko 1-2 minute.
Džem je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti, okrenuti na poklopac i držati tako 10 minuta. Zatim vratiti na pravu stranu i ostaviti da se ohladi.
Link izvora / potpis autora: http://www.homemadebyb.blogspot.com/2012/07/dzem-od-pecenih-marelica.html







Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Super! U džem od marelica znam dodati i pečene orahe i lješnjake..
Otkrit ću vam tajnu, ništa extra, nego popećete orahe i lješnjake na 170 170*C par minuta, oljuštite i sameljite, pa pred kraj samo u pekmez umiješajte rum, orahe i lješnjake.
;) odličan džem, stvarno, i sa dodacima, i ovako kako je napisala byB, pozdrav svima
sada mi već redovno uspijeva ovaj džem!!Za početak ne pitajte. Marelica mi je inače najdraže voće, tako da je džem ispunio moja očekivanja.Recept sam prepisala od vas. Ono što je super jest da se džem može jesti sam, doslovce, sam je sebi dovoljan, a ako ga napravim više koristim ga kao nadjev za kolače, palačinke i sl. Super izgleda i na Vašoj slici.Primamljiv je i sa ekrana
Super, jednom sam radila slično sa šljivama ali svakako obećajem da ću probati i sa pečenim marelicama
hvala ti mara, drago mi je da ti se i ovaj sviđa i nadam se da će ti se svidjeti i verzija sa marelicama. Radila sam i ja sa šljivama i odlični su mi i jedan i drugi.