Pekmez od crnog grožđa

Recept smo preuzeli od blogerice Home-made by B. koja uživa u aromi i okusu ovog jednostavnog a finog pekmeza.
Sastojci
- 1,5 kg crnog grožđa
- 700 g šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 1 vrećica želina
Priprema
Grožđe dobro oprati i bobice odvojiti od peteljki.
Od kilograma, do kilograma i pol grožđa iscijediti sok, odnosno treba dobiti litru soka. Preostalo grožđe očistiti od koštica i usitniti u multipraktiku ili sjeckalici. U lonac uliti sok od grožđa, dodati usitnjeno grožđe i želin pomiješan s dvije, tri žlice šećera.
Kuhati dok ne zavri i zatim još desetak minuta pa dodati šećer i vanilin šećer. Kuhati neprestano miješajući do vrenja i zatim još oko 15-tak minuta.
Dobro ih zatvoriti i okrenuti na poklopac. Neka tako stoje 10-tak minuta, zatim ih okrenuti na pravu stranu i pustiti da se ohladi.
Ovo je vrlo jednostavan recept za fino mazivi i mirisni pekmez.
Originalane slike i recept može se pronaći na linku.
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
Recepti sa istim ili sličnim sastojcima
Razmjenite ideje
![]() |
koziceBonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i... |
![]() |
Što kuhate za ručakLuce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu... |
![]() |
Kako napraviti tijesto za pizzumamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero... |
Da li može crna tamnlanika?
Nikad još nisam isprobala pekmez od grožđa :)