60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu
Tijesto
25 dkg brašna
2 žlice ulja
2dcl vode
1 žlica octa
prstohvat soli
10 dkg maslaca
Priprema nadjeva od buče
Buču naribati i posloti pa ostaviti sat vremena da stoji. Nakon sat vremena (kad ste pripremili tijesto za domaće kore) buču ocijediti (protisnuti prstima da se ocijedi suvišna voda) i umiješati domaći svježi sir (također oscijeđen), razmućena jaja, vrhnje i dosoliti po ukusu. Svaki domaći sir nije jednako slan, pa treba kušati prije dodavanja soli kako se ne bi presolilo. Jednoliko izmješati smjesu (može i prstima) za nadjev.
Priprema domaćih kora
Izmješati brašno s uljem, dodati mlaku vodu, ocat i sol. Dobro pomješati da se poveže pa prebaciti na pobrašnjenu plohu i umijesiti tijesto glatko tijesto. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, premazati uljem i ostaviti na toplom da miruje otprilike pola sata. Sad stiže najkompliciranija faza koju se, uz malo pažnje ipak lako može svladati. Tijesto razvaljati valjkom najtanje što se može. Fino pobrašniti stoljnjak, prebaciti razvaljano tijesto i prstima s unutarnje strane (između stoljnjaka i tijesta) tijesto nastaviti razvlačiti sve dok ne postane toliko tanko da je prozirno. Odrezati deblje rubove tako da preostane kora koja je svuda jednako tanko razvučena. Ovako pripremljeno tijesto poškropiti rastopljenim maslacem i premazati polovicom nadjeva od buče i sira pa zarolati.
Svijaču savijajte od sebe tako pomažući se stolnjakom, tako da ne dodrujete tijesto prstima. Isti postupak ponoviti i s drugom polovicom tijesta.
Manje odvažni, ili oni s manje vremena, mogu koristiti i gotove kore kako bi bili sigurniji u uspjeh. Za jednu savijaču uzmite dvije kore i poškropite ih rastopljenim maslacem, te premažite nadjevom i zarolajte. Ipak, bučnica je bolja s domaćim vučenim tijestom.
Bučnicu preseliti u namašćeni lim i premazati rastopljenim maslacem pa peči u pečnici 35 do 40 minuta na 200°C.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.3 (+6)
BUČNICA - savijača od buče
Bučnica
Bučnica
Bučnica
Bučnica na Zagorski način
Bučnica na Zagorski način
Bučnica sa šljivama
Pokupska bučnica
Prigorska bučnica
Savijača od buče
BUČNICA - savijača od buče ›
UPDATE 16.04.2020. Prava sezonska savijača, vrlo popularna u kontinentalnoj Hrvatskoj. Odvažniji se mogu okušati u ovladavanju izrade domaćeg tijesta za savijaču za što će definitivno biti nagrađeni autentičnim okusom bakine bučnice. Jednostavniji način je priprema bučnice s korama kupljenim na tržnici.
Nadjev
- 60 dkg buče (tikve)
- 30 dkg svježeg sira
- 4 jaja
- 2 žlice kiselog vrhnja
- soli po ukusu
Tijesto
- 25 dkg brašna
- 2 žlice ulja
- 2dcl vode
- 1 žlica octa
- prstohvat soli
- 10 dkg maslaca
Priprema nadjeva od buče
Buču naribati i posloti pa ostaviti sat vremena da stoji. Nakon sat vremena (kad ste pripremili tijesto za domaće kore) buču ocijediti (protisnuti prstima da se ocijedi suvišna voda) i umiješati domaći svježi sir (također oscijeđen), razmućena jaja, vrhnje i dosoliti po ukusu. Svaki domaći sir nije jednako slan, pa treba kušati prije dodavanja soli kako se ne bi presolilo. Jednoliko izmješati smjesu (može i prstima) za nadjev.
Priprema domaćih kora
Izmješati brašno s uljem, dodati mlaku vodu, ocat i sol. Dobro pomješati da se poveže pa prebaciti na pobrašnjenu plohu i umijesiti tijesto glatko tijesto. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, premazati uljem i ostaviti na toplom da miruje otprilike pola sata. Sad stiže najkompliciranija faza koju se, uz malo pažnje ipak lako može svladati. Tijesto razvaljati valjkom najtanje što se može. Fino pobrašniti stoljnjak, prebaciti razvaljano tijesto i prstima s unutarnje strane (između stoljnjaka i tijesta) tijesto nastaviti razvlačiti sve dok ne postane toliko tanko da je prozirno. Odrezati deblje rubove tako da preostane kora koja je svuda jednako tanko razvučena. Ovako pripremljeno tijesto poškropiti rastopljenim maslacem i premazati polovicom nadjeva od buče i sira pa zarolati.
Svijaču savijajte od sebe tako pomažući se stolnjakom, tako da ne dodrujete tijesto prstima. Isti postupak ponoviti i s drugom polovicom tijesta.
Manje odvažni, ili oni s manje vremena, mogu koristiti i gotove kore kako bi bili sigurniji u uspjeh. Za jednu savijaču uzmite dvije kore i poškropite ih rastopljenim maslacem, te premažite nadjevom i zarolajte. Ipak, bučnica je bolja s domaćim vučenim tijestom.
Bučnicu preseliti u namašćeni lim i premazati rastopljenim maslacem pa peči u pečnici 35 do 40 minuta na 200°C.
pa da naravno stavi puno maslaca :)
ovo sam probala kod sestre i super je kolač moram ga i ja napraviti a i super što ste stavili recept za domače kore jel nevolim kupovne
Prekrasno i sočno izgleda .Da,super objašnjenje za izradu kora.Baš ću probati :)
Odličan recept za kore, samo me zanima zašto se rubovi trebaju rezati?
To sam čula već, ali nikoga do sada nisam pitala, a sada mi je prilika :)
I još me zanima mora li se poškropiti maslacem?
Krasno, bas mi je dobro dosao ovaj recept za pravljenje domacih kora... Hvala lijepo za ovaj recept! :party: