Pita sa šljivama
SASTOJCI
za prhko tijesto:
- oko 0,5 kg glatkog brašna
- 1 margarin (250 g)
- 1 cijelo jaje
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice vrhnja
za nadjev od šljive:
- oko 1,5 kg šljiva
- korica limuna
- cimet
- po želji malo ruma
- 2 žlice žećera
- 1 žlica džema od dunja
POSTUPAK:
Od navedenih sastojaka umjesite prhko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku oko pola sata. Ova količina sastojaka za prhko tijesto je za malo veci pravokutni protvan. Ako radite u veliki crni lim treba vam jos malo vise brašna i margarina te predlazem 2 jaja, a ukoliko radite u manji protvan tada samnjite količine brašna i margarina. Prema osobnoj procjeni.
Nakon što je tijesto odstajalo podijelite ga na pola. Od jedne polovice razvaljajte podlogu za protvanj, a drugu razvaljajte i pripremite ju za prekrivanje šljiva. Ja sam na šljive rezala pruge od tijesta širine oko 1 - 1,5 cm.
Podlogu od prhkog tijesta stavite peći na oko 200°C oko 20-30 minuta (tako da do pola bude pecena). Na polupecenu podlogu stavljate nadjev od šljiva koji se priprema tako da šljive režete na polovice ili četvrtine, dinstate ih s malo vode i u njih stavite navedene sastojke. Možete staviti i još neke vaše začine koje preferirate za ovo voće.
Na šljive odmah posložite trakice od prhkog tijesta i sve zajedno pecite još oko 45 minuta na 180°C - ovisno o vašoj pećnici možda malo duže ili malo kraće.
Nakon hlađenja posipajte šećerom u prahu.
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: dunja / jaja / korica limuna / margarin / šljive / tijesto / vanilin šećer / voće
Prhko tijesto obožavam i sve što se radi sa njim.Pozdrav
meni se dopada i onaj recept sa kvascom, naših baka'
meni se dopada i onaj recept sa kvascom, naših baka'
Ajme, kako ovo izgleda fino :)
No, sa prhkim tijestom ja imam problem, pa ga izbjegavam tj. zna mi se mrviti :(
I još jedno pitanje...Da li je džem od dunja obvezan? On mi se nekako ne uklapa, pa bolje da provjerim :)
Svakako ću se morati ponovno okušati u prhkom, jer kad ovo vidim ne mogu odoljeti :)
Mrvi se ako su Vam sastojci topli - za prhka tijesta svi sastojci moraju biti hladni, praktički direktno iz frižidera; i tijesto se ne smije dugo mijesiti, tek toliko koliko je potrebno da se sve poveže. Zatim se stavi u frižider da odstoji pola sata i nebi trebalo biti problema ako se držite toga ( moja prva dva pokušaja su završila u kanti, ali od kad radim ovako uvijek ispadne super).