Pita sa šljivama

Autor: violeta   (palac x 28040) |moji recepti

6
za prhko tijesto: oko 0,5 kg glatkog brašna 1 margarin (250 g) 1 cijelo jaje 1 vanilin šećer 2 žlice vrhnja za nadjev od šljive: oko 1,5 kg šljiva korica limuna cimet po želji malo ruma 2 žlice žećera 1 žlica džema od dunja POSTUPAK: Od navedenih sastojaka umjesite prhko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku oko pola sata. Ova količina sastojaka za prhko tijesto je za malo veci pravokutni protvan. Ako radite u veliki crni lim treba vam jos malo vise brašna i margarina te predlazem 2 jaja, a ukoliko radite u manji protvan tada samnjite količine brašna i margarina. Prema osobnoj procjeni. Nakon što je tijesto odstajalo podijelite ga na pola. Od jedne polovice razvaljajte podlogu za protvanj, a drugu razvaljajte i pripremite ju za prekrivanje šljiva. Ja sam na šljive rezala pruge od tijesta širine oko 1 - 1,5 cm. Podlogu od prhkog tijesta stavite peći na oko 200°C oko 20-30 minuta (tako da do pola bude pecena). Na polupecenu podlogu stavljate nadjev od šljiva koji se priprema tako da šljive režete na polovice ili četvrtine, dinstate ih s malo vode i u njih stavite navedene sastojke. Možete staviti i još neke vaše začine koje preferirate za ovo voće. Na šljive odmah posložite trakice od prhkog tijesta i sve zajedno pecite još oko 45 minuta na 180°C - ovisno o vašoj pećnici možda malo duže ili malo kraće. Nakon hlađenja posipajte šećerom u prahu. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2) ‹ Pita sa sirom i orasima najbolji recept Primorska pita ›
Nešto sezonsko, a fino. Milina...uzmite nekog pomagača (meni je pomagao muž) ;)
pita sa šljivama

SASTOJCI

za prhko tijesto:

  • oko 0,5 kg glatkog brašna
  • 1 margarin (250 g)
  • 1 cijelo jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice vrhnja

za nadjev od šljive:

  • oko 1,5 kg šljiva
  • korica limuna
  • cimet
  • po želji malo ruma
  • 2 žlice žećera
  • 1 žlica džema od dunja

POSTUPAK:

Od navedenih sastojaka umjesite prhko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku oko pola sata. Ova količina sastojaka za prhko tijesto je za malo veci pravokutni protvan. Ako radite u veliki crni lim treba vam jos malo vise brašna i margarina te predlazem 2 jaja, a ukoliko radite u manji protvan tada samnjite količine brašna i margarina. Prema osobnoj procjeni.

Nakon što je tijesto odstajalo podijelite ga na pola. Od jedne polovice razvaljajte podlogu za protvanj, a drugu razvaljajte i pripremite ju za prekrivanje šljiva. Ja sam na šljive rezala pruge od tijesta širine oko 1 - 1,5 cm.

Podlogu od prhkog tijesta stavite peći na oko 200°C oko 20-30 minuta (tako da do pola bude pecena). Na polupecenu podlogu stavljate nadjev od šljiva koji se priprema tako da šljive režete na polovice ili četvrtine, dinstate ih s malo vode i u njih stavite navedene sastojke. Možete staviti i još neke vaše začine koje preferirate za ovo voće.

Na šljive odmah posložite trakice od prhkog tijesta i sve zajedno pecite još oko 45 minuta na 180°C - ovisno o vašoj pećnici možda malo duže ili malo kraće.

Nakon hlađenja posipajte šećerom u prahu.

Prosjek: 5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Nadezda DJukic's

Prhko tijesto obožavam i sve što se radi sa njim.Pozdrav

2
Slika korisnika zolly's

meni se dopada i onaj recept sa kvascom, naših baka'

3
Slika korisnika zolly's

meni se dopada i onaj recept sa kvascom, naših baka'

4
Slika korisnika irena091's

Ajme, kako ovo izgleda fino :)
No, sa prhkim tijestom ja imam problem, pa ga izbjegavam tj. zna mi se mrviti :(
I još jedno pitanje...Da li je džem od dunja obvezan? On mi se nekako ne uklapa, pa bolje da provjerim :)
Svakako ću se morati ponovno okušati u prhkom, jer kad ovo vidim ne mogu odoljeti :)

5
Slika korisnika naata's

Mrvi se ako su Vam sastojci topli - za prhka tijesta svi sastojci moraju biti hladni, praktički direktno iz frižidera; i tijesto se ne smije dugo mijesiti, tek toliko koliko je potrebno da se sve poveže. Zatim se stavi u frižider da odstoji pola sata i nebi trebalo biti problema ako se držite toga ( moja prva dva pokušaja su završila u kanti, ali od kad radim ovako uvijek ispadne super).