Tart od jagoda i mascarponea
Sastojci za prhko tijesto:
- 220 g brašna
- 50 g šećera
- 1 prstohvat soli
- 130 g maslaca
- 1 jaje
- korica limuna
Sastojci za kremu od mascarponea:
- 2 kom žutanjaka
- 2 vanili šećera
- 1 žličica/e arome vanilije
- 8 žlica/e šećera u prahu
- 300 g mascarpone sira
- 2 žlice dukatosa
- 180 ml slatkog vrhnja
Jagode:
- 600 g jagoda
- 1 žlica/e šećera
- sok od limuna
Priprema:
Od sastojaka za tijesto umijestite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak 1/2 sata. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte u obliku kruga i prebacite u kalup za pitu, rubovi tijesta moraju biti visoki cca 2-3 cm. Tijesto nabockajte vilicom i stavite peći u pećnicu na 180 C 20-25 minuta.
Jagode prerežita na polovice, posipajte ih šećerom i sokom od limuna, promješajte i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi.
Žutanjke promješajte s vanili šećerom, aromom vanilije i 2 žlice šećera u prahu.Izmiksajte ih da dobijete svijetlu kremu. Dodajte mascarpone, dukatos i preostali šećer u prahu. Izmiksajte, te dodajte šlag od slatkog vrhnja.
Ohlađeno tijesto napunite kremom. Jagode poslažite kružno po vrhu i ukrasite listićima bosiljka. Ljepše nego šta sam ja ;)
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastie
- Sastojci: jagode / jaje / mascarpone / prhko tijesto