Primorska pita

Autor: tatjana   (palac x 18467) |moji recepti

3
Tijesto 20 dkg maslaca 3 žumanjka 15 dkg šećera 1 vanilin šećer 30 dkg brašna 2-3 žlice kiselog vrhnja (ili mlijeka) Nadjev 5 bjelanjaka 10 dkg suhih smokvi 10 dkg suhih marelica 10 dkg grožđica (namočiti u toploj vodi) 20 dkg smeđeg šećera Priprema Maslac narezan na kockice pomiješati sa šećerom, vanilin šećerom, dodati brašno i na kraju jaja i zamijesiti tijesto. Tjesto će biti dosta suho i razmrvljeno, pa dodavati po jednu žlicu vrhnja (ili mlijeka ako nema vrhnja) dok se tijesto ne poveže. Ostaviti ga u hladnjaku na pola sata kako bi se lakše razvaljalo na veličinu lima za pečenje. Tijesto peći na 150°C 30 minuta. Dok se tijesto peče, sitno narezati smokve i marelice. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, umiješati smeđi šećer i lagano suho voće. Kad se prhko tijesto ispeklo, pojačati pečnicu na 160°C, na tijesto staviti nadjev od snijega i suhog voća i vratiti u pečnicu na 15-ak minuta. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 2.5 (+2) ‹ Pita sa šljivama najbolji recept Ruska pita ›
U dugim zimskim danima, pripremala se ova pita od sušenog voća, jer je u vremena prije uvoza iz dalekih zemalja jedino sušeno voće bilo dostupno.
primorska pita

Sastojci

Tijesto

  • 20 dkg maslaca
  • 3 žumanjka
  • 15 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 30 dkg brašna
  • 2-3 žlice kiselog vrhnja (ili mlijeka)

Nadjev

  • 5 bjelanjaka
  • 10 dkg suhih smokvi
  • 10 dkg suhih marelica
  • 10 dkg grožđica (namočiti u toploj vodi)
  • 20 dkg smeđeg šećera

Priprema

Maslac narezan na kockice pomiješati sa šećerom, vanilin šećerom, dodati brašno i na kraju jaja i zamijesiti tijesto. Tjesto će biti dosta suho i razmrvljeno, pa dodavati po jednu žlicu vrhnja (ili mlijeka ako nema vrhnja) dok se tijesto ne poveže. Ostaviti ga u hladnjaku na pola sata kako bi se lakše razvaljalo na veličinu lima za pečenje.

Tijesto peći na 150°C 30 minuta. Dok se tijesto peče, sitno narezati smokve i marelice. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, umiješati smeđi šećer i lagano suho voće. Kad se prhko tijesto ispeklo, pojačati pečnicu na 160°C, na tijesto staviti nadjev od snijega i suhog voća i vratiti u pečnicu na 15-ak minuta.

Prosjek: 2.5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)