Proljetne šnite
Pečeni biskvit
- 4 bjelanjka
- 150 g šećera
- 150 g badema ili oraha
- 150 g maslaca
- 100 g brašna
- malo praška za pecivo
Bjelanjci se umute u snijeg s pola količine šećera. Drugu polovicu šećera umiješati u maslac, dodati bademe i brašno pa smjesi dodati snijeg od bjelanjaka i šećera. Nije lako pomiješati bjelanjke i maslac, ali neka vas to ne obeshrabri.
Peći a 150°C, 15 do 20 minuta (provjerite čačkalicom nakon 15, a ako treba, nastaviti peći još 5 minuta.)
Srednji dio
- 4 žumanjka
- 15 dkg prah šećera
Žumanjke dobro umutiti sa šećerom u prahu dok nije pjenasto i gusto pa premazati ispečeno tijesto i sušiti na 50°C 20-ak minuta.
Kuhana krema
- 150 g šećera
- 150 g mljevenih oraha
- 1 vanilin šećer
- malo mlijeka
- 60 g maslaca
Prokuhati orahe s malo mlijeka (toliko da prekriju i povežu orahe) šećerom i vanilin šećerom, tome dodati 60 g maslaca pa uredno i ravnomjerno premazati preko posušene smjese šećera i žumanjaka i posuti mljevenim orasima za ukras.
- Vaše oznake (tagovi): božićni kolači / kolači / Uskrs
- Sastojci: biskvit / brašno / jaja / maslac / mlijeko / mljeveni orasi / vanilin šećer
<<<<<<<<< <3
ja ih znam kao stangle s dva fila,ali su preljepi,uvek se radi dupla doza,pozz
Drugi naziv za ovaj kolač je kraljica štangle. Ja ga obožavam!
Ove stangle se zovu"Buter stangle".
#o :* To je stari recept poznat pod nazivom polu mjeseci ( sjekle su ga bake sa casos u obliku mjeseca ..)
Prvo : ako je maslac i secer dobro mikserom izmiksan u pjenastu masu, lagano umjesati kuhacom brasno i ulupan sne od bjeljanjka zajedno ( na izbjence zlicu brasna zlicu bjelanjka ( prethodno namazite pleh MARGARINOM i pospite brasnom ..da ste sigurni na se nece lijepiti , prstohvat griza pospite po plehu prethodno posutom sa brasnom .Peci na temperaturi 180* da ne padne !!!.Kada je kora pecena premazati zuti fil na vrucu koru i vratiti u rernu da se zuti fil osusi ( 5-6 min)
Drugo : malo mlijeka se pospe po orasima ..2-3 zlice , tek da su orasi vlazni i da se istopi secer , dovoljo je samo par minuta prokuhati ..
Trece ..ovaj kolac je testo sjeci kada se ohladi , zato se treba raditi dan - dva prije upotrebe !!..
ODLICAN je a moze se praviti sa duplom kolicinom za veliki pleh 40 x 32 cm ..
Kolac je skup , i odlican ali zdrav !!orasi se mogu pomjesati sa bademima ili ljesnjacima a mogu se staviti samo orasi !!
Pozdrav iskustvo je na mojoj strani !! Obozavam ovaj kolac !! \\(^o^)/
e da ! i koliko je to ˝ malo ˝ mlijeka za kuhanu kremu ? jel dovoljno 2 - 3 dcl ili ??
Koji tip brašna ( glatko ili oštro ) je najbolje koristiti za ovakve kolače ? i koliko je to ˝ malo ˝ praška za pecivo za biskvit ? oće li biti puno ako bi stavila pola vrećice ? što bi se dogodilo ako bi stavila npr.cijelu vrećicu,da li bi onda biskvit jako narastao ili što ?