Kuglof
Sastojci
50 dkg mekog brašna (za dizana tijesta)
1 kocka kvasca (ili 2 vrećice suhog kvasca)
5 jaja
15 dkg maslaca
1,25 dcl mlijeka
malo soli
15 dkg šećera
2 vanilin šećera
1,25 dcl slatkog vrhnja
naribana korica 1 limuna
7 dkg grožđica (namočiti u rum, ili u vodi)
šećer u prahu za posipanje
Priprema
Kvasac razmutiti s malo mlakog mlijeka, dodati žličicu brašna i šećera, lagano izmješati da se sve poveže pa pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da se diže na toplom mjestu. U veliku posudu za miješanje staviti brašno, napraviti udubljenje pa dodati 5 cijelih jaja, rastopljeni maslac i mlačno mlijeko, prstohvat-dva soli, šećer i vanilin šećer, slatko vrhnje, naribanu koricu limuna i grožđice. Prstima malo sve izmješati, pa dodati dignuti kvasac. Uzeti kuhaču i lupati tijesto (u Zagrebu se kaže isklofati tijesto) sve dok se ne počne odvajati od posude i dok se ne pojave mjehurići. Kalup za kuglof dobro, obilato namazati maslacem, pa u njega staviti tijesto i pustiti na toplom mjestu najmanje pola sata da se digne. Pečnicu zagrijati na 180°C, pa u njega staviti peći kuglof otrilike 45 minuta. Kad je kugof pečen, odmah ga izvnuti na pladanj za posluživanje i posuti šećerom u prahu. napomena: ova je mjera za veći kalup za kulgof, pa ukoliko imate manji kalup, mjeru treba prepoloviti.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Vaše oznake (tagovi): božićni kolači / kuglof / kvasac / kolači i slastice
- Sastojci: grožđice / jaja / maslac / vanilin šećer / šećer u prahu / vrhnje / rum / brašno / mlijeko / šećer
Odlicni recepti ! Hvala !