Pinca

Autor: tatjana   (palac x 19020) |moji recepti

4
1 kg brašna 6 cijelih jaja 4 žumanjka 25 dkg maslaca 30 dkg šećera prstohvat soli 2 dcl mlakog mlijeka naribana korica 1 naranče i 1 limuna malo ruma 10 dkg grožđica Sastojci za kvasac 8 dkg svježeg kvasca 1 žlica šećera 1 žlica brašna Priprema Kvasac razmutiti s malo toplog mlijeka, žlicom šećera i brašna, pokriti i ostaviti na toplom 15-ak minuta da se digne. U većoj posudi pjenasto izmiješati maslac sa šećerom, dodati jedno po jedno jaje i žumanjke, potom prstohvat soli, ruma, naribanu koricu naranče i limuna, grožđice, dobro izmiješati pa dodati brašno (ostavite brašna koliko će vam trebati za posipanje kod miješanja) i dignuti kvasac. Preliti sve mlakim mlijekom. Kuhačom tuči tijesto dok ne postane glatko, i dok se ne počne odvajati od posude. Prebaciti na dasku, te mijesiti najmanje pola sata. Ukoliko ne želite tijesto rukom mijesiti pola sata, možete i staviti posudu iznad vodene kupelji 10-ak minuta, pa kratko premjesiti i taj postupak ponoviti tri puta Ostaviti tijesto na toplom da se diže dva do tri sata (koliko mu treba da udvostruči volumen). Potom ponovno premjesiti tijesto, podijeliti ga na četiri jednaka dijela, oblikovati okrugle hljepčiće, složiti ih na dobro namašćeni veliki lim, pokriti čistom krpom i ostaviti još dva sata da se diže. Kad se tijesto digne, u sredinu ubosti jedan krak škara i razrezati prema van hljepčić, tako prerezati tri puta od sredine da bude razdjeljen na tri dijela pa premazati umučenim jajetom i peći na 180°C 40-ak minuta. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.6 (+10) Bribirski prisnac PInce Pinca (sirnica) Punjeni uskrsni vijenac USKRŠNJA POGAČA Uskrsni vijenac (slani) Uskrsni vijenac Uskrsni vijenac s jogurtom Bribirski prisnac ›
Pinca, uskršnji slatki kruh, kršćanima simbolizira kruh posljednje večere.
pinca

Pinca i pečena šunka nalazili su se na stolovima naših predaka i prije nego što je običaj preuzelo kršćanstvo kao dio proslave proljetne ravnodnevnice. Danas, uz pisanice i kolače, neizostavni su dio uskršnjeg doručka koji se, po katoličkoj tradiciji, prije blagovanja nosi u crkvu na blagoslov.

Sastojci za tijesto

 • 1 kg brašna
 • 6 cijelih jaja
 • 4 žumanjka
 • 25 dkg maslaca
 • 30 dkg šećera
 • prstohvat soli
 • 2 dcl mlakog mlijeka
 • naribana korica 1 naranče i 1 limuna
 • malo ruma
 • 10 dkg grožđica

Sastojci za kvasac

 • 8 dkg svježeg kvasca
 • 1 žlica šećera
 • 1 žlica brašna

Priprema

Kvasac razmutiti s malo toplog mlijeka, žlicom šećera i brašna, pokriti i ostaviti na toplom 15-ak minuta da se digne. U većoj posudi pjenasto izmiješati maslac sa šećerom, dodati jedno po jedno jaje i žumanjke, potom prstohvat soli, ruma, naribanu koricu naranče i limuna, grožđice, dobro izmiješati pa dodati brašno (ostavite brašna koliko će vam trebati za posipanje kod miješanja) i dignuti kvasac. Preliti sve mlakim mlijekom. Kuhačom tuči tijesto dok ne postane glatko, i dok se ne počne odvajati od posude. Prebaciti na dasku, te mijesiti najmanje pola sata.

Ukoliko ne želite tijesto rukom mijesiti pola sata, možete i staviti posudu iznad vodene kupelji 10-ak minuta, pa kratko premjesiti i taj postupak ponoviti tri puta

Ostaviti tijesto na toplom da se diže dva do tri sata (koliko mu treba da udvostruči volumen). Potom ponovno premjesiti tijesto, podijeliti ga na četiri jednaka dijela, oblikovati okrugle hljepčiće, složiti ih na dobro namašćeni veliki lim, pokriti čistom krpom i ostaviti još dva sata da se diže. Kad se tijesto digne, u sredinu ubosti jedan krak škara i razrezati prema van hljepčić, tako prerezati tri puta od sredine da bude razdjeljen na tri dijela pa premazati umučenim jajetom i peći na 180°C 40-ak minuta.

Prosjek: 4.6 (+10)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)