Punjeni uskrsni vijenac
Jednostavan, fantastično tijesto, puniti se može ovisno o prohtjevima: sirevima, salamama, kuhanom šunkom, namazima, kuhanim jajima, ma, prava napast...

Za tijesto je potrebno:
- 350 - 400 ml tople vode
- 600 g brašna
- 1 suhi kvasac (7 g)
- 120 g masti
- 1 žličica soli
- mljeveni papar (ja sam ga dosta namljela u brašno)
Za punjenje upotrijebiti:
- kobasicu, salamu
- kuhanu šunku
- fini sir, npr. škotski cheddar
- druge vrste sira, kao tilsiter, gauda, balcavo... po želji
i još:
- 1 jaje
- sjemenke po izboru (sezam, čurekot,....)
Priprema
- sol otopiti u vodi pa sve sastojke pomiješati zajedno (mikserom sa spiralnim nastavcima). Formirati kuglu tijesta i ostaviti je odmarati oko 2 sata.
- sve sastojke za punjenje izrezati na kockice (stranice oko 1/2 cm)
- nadošlo tijesto prekuhati, podijeliti na tri dijela te razviti u pravokutnik dimenzija oko 45 x 10 cm
- svaku traku tijesta prekriti s mješavinom za punjenje (više je bolje, vjerujte)
- uviti u roladu, blago stiskajući
- od dobivenih rolada napraviti pletenicu pa je premjestit u kalup za kuglof ili vijenac. pokriti krpom i ostaviti još 1 sat na toplome
- pripremljen vijenac premazati ulupanim jajetom i posuti sjemenkama sezama i čurekota (po izboru) i peći ga u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 1 sata.
- malo ohladiti i poslužiti toplog ili haldnog



Link izvora / potpis autora: vrtaljica.blogspot.com