1 kocka svježeg kvasca
1 žlica šećera
1 žlica brašna
2-3 žlice mlijeka
U mlako mlijeko izmrviti kvasac dodat šećer i brašno i pustit da se digne.
60 dag brašna
4 jaja (2 cjela i 2 žumanjca)
20 dag šećera
15 dag otopljenog margarina(može i amst ili ulje)
prstohvat soli
sok i korica naranče
korica člimuna
malo ruma
malo kruškovca
2 vanilijin šečera
Priprema:
U zdjelu staviti jaja, žumanjke šećer i vanilijin šećer te pjenasto umutiti. Dodat otopljeni margarin, sol, naranču, koricu limuna, rum i kruškovac te lagano izmješati.
Postepeno dodavati brašno i mješati spiralnim nastavcima za tijesto dok ne dobijemo glatko tijesto koje se odvaja od posude. Pokriti i ostavit sat vremena da se diže (zamotati u dekicu ili staviti u ugrijanu pećnicu na 50 naravno ugrijanu pa ugašenu).
Kad je tjesto udvostručilo volumen prebacimo ga na pobrašnjenu podlogu i odvojimo na tri djela. Svaki dio oblikujemo u kuglu i ostavimo još 45 minuta da se digne.
Zatim škarama lagano "uštipnemo" svaku sirnicu na tri djela (ili nožem zarežemo, ali je škarama lakše), premažemo lagano sa jajem i pospemo obilno šećerom (najbolje šećer u kocki koji smo prethodno malo smrvili) te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva 35-40 min. tj. dok ne dobije lijepu prepoznatljivu boju sirnice..
Ja sam pred kraj zakuhala malo vode sa 3 žlice šećera, 2 žlice ulja, malo premazala sirnice i vratila u pećnicu još koji minut.
Pečene ostaviti da se ohlade, al ne do kraja te ih mlake staviti u vrećice jer su tako sutradan ukusnije i mogu trajati par dana.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.9 (+8)
‹ PInce
najbolji recept
Punjeni uskrsni vijenac ›
Prvi put rađena pinca - nikad više kupovna!
Sastojci za pincu:
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 1 žlica brašna
- 2-3 žlice mlijeka
- U mlako mlijeko izmrviti kvasac dodat šećer i brašno i pustit da se digne.
- 60 dag brašna
- 4 jaja (2 cjela i 2 žumanjca)
- 20 dag šećera
- 15 dag otopljenog margarina(može i amst ili ulje)
- prstohvat soli
- sok i korica naranče
- korica člimuna
- malo ruma
- malo kruškovca
- 2 vanilijin šečera
Priprema:
U zdjelu staviti jaja, žumanjke šećer i vanilijin šećer te pjenasto umutiti. Dodat otopljeni margarin, sol, naranču, koricu limuna, rum i kruškovac te lagano izmješati.
Postepeno dodavati brašno i mješati spiralnim nastavcima za tijesto dok ne dobijemo glatko tijesto koje se odvaja od posude. Pokriti i ostavit sat vremena da se diže (zamotati u dekicu ili staviti u ugrijanu pećnicu na 50 naravno ugrijanu pa ugašenu).
Kad je tjesto udvostručilo volumen prebacimo ga na pobrašnjenu podlogu i odvojimo na tri djela. Svaki dio oblikujemo u kuglu i ostavimo još 45 minuta da se digne.
Zatim škarama lagano "uštipnemo" svaku sirnicu na tri djela (ili nožem zarežemo, ali je škarama lakše), premažemo lagano sa jajem i pospemo obilno šećerom (najbolje šećer u kocki koji smo prethodno malo smrvili) te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva 35-40 min. tj. dok ne dobije lijepu prepoznatljivu boju sirnice..
Ja sam pred kraj zakuhala malo vode sa 3 žlice šećera, 2 žlice ulja, malo premazala sirnice i vratila u pećnicu još koji minut.
Pečene ostaviti da se ohlade, al ne do kraja te ih mlake staviti u vrećice jer su tako sutradan ukusnije i mogu trajati par dana.
Nesto s ovim receptom ipak nije ok...tijesto nije uskislo niti nakon 3 sata.izgubljeno vrijeme
Čak sam jednom na telki isto vidjela da su dodali malo rakije u sirnicu, pa mi odmah muž rekao da se primim posla.
Gledala sam baš na tv-u kad su pojasnili da se nekad pinca radila samo u Dalmaciji, he..Sad ju zbilja ima za kupiti u skoro svakom dućanu. Oni su za početak rekli da od mlakog mlijeka, žlice šećera, brašna i izmrvljenog kvasca načinimo pjenicu, te ostavimo na toplome 15-tak minuta da se diže
Djeluje mi jako primamljivo,čak sam mislila napraviti,ali prevladali su neki drugi recepti. =D>