Šunka u kruhu

Autor: tatjana   (palac x 19231) |moji recepti

10
1 kg polubijelog brašna 1 kocka svježeg kvasca 1 žličica šećera 15 g soli 0,5 dcl ulja 0,5 l mlake vode *za svaki kilogram šunke povećati količinu materijala za tijesto Priprema Šunku malo isprati pod toplom vodom i dobro osušiti papirnatim ubrusima. Važno je da šunka bude potpuno suha, kako bi tijesto fino obložilo cijelu šunku. Kocku svježeg kvasca razmutiti u malo mlake vode i sa žličicom šećera. Ne treba ga pustiti da se dižei. U brašno dodati sol, ulje, kvasac i mlaku vodu pa umijesiti glatko tijesto kao za kruh. Tijesto razvući onoliko koliko je potrebno da omotate cijelu šunku. Staviti na pouljeni lim i peći na 200°C po sat vremena za svaki kilogram šunke. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.1 (+9)
Bez šunke nema uskršnjeg doručka, a najslađa je pečena u kruhu.
Recepti - 4 - slika

Uz pincu, pisanice i kolače, neizostavni su dio uskršnjeg doručka, a kruh u kojem se pekla šunka prava je poslastica.

Sastojci za tijesto za šunku težine 1 kg*

  • 1 kg polubijelog brašna
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 15 g soli
  • 0,5 dcl ulja
  • 0,5 l mlake vode

*za svaki kilogram šunke povećati količinu materijala za tijesto

Priprema

Šunku malo isprati pod toplom vodom i dobro osušiti papirnatim ubrusima. Važno je da šunka bude potpuno suha, kako bi tijesto fino obložilo cijelu šunku. Kocku svježeg kvasca razmutiti u malo mlake vode i sa žličicom šećera. Ne treba ga pustiti da se dižei. U brašno dodati sol, ulje, kvasac i mlaku vodu pa umijesiti glatko tijesto kao za kruh. Tijesto razvući onoliko koliko je potrebno da omotate cijelu šunku. Staviti na pouljeni lim i peći na 200°C po sat vremena za svaki kilogram šunke.

Prosjek: 4.1 (+9)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika blabla's

Jako mi je žao što nisam ovaj recept pronašla neposredno prije Uskrsa jer je odličan...Prepisala sam ga i čekam prvu prigodnu priliku, a slika Vam je mrak! E da ne zaboravim, kad je šunka pečena, možete namazati rastopljenim maslacem cijeli pečeni kruh da korica još više omekša, tako sam čula ali nisam probala

2
Slika korisnika Glavni u kuhinji's

Istina! Kad se korica premaže rastopljenim maslacem postane "meka ko duša"

3
Slika korisnika Mihaela Kolarić's

Ako je suha i jako slana šunka, dobro ju je ostaviti barem preko noći u vodi da malo otpusti sol, a tako neće biti preslan ni kruh u dodiru sa šunkom.

4
Slika korisnika Stevan Tonković's

U svim ovim savetima nedostaje mi onaj o tome kako izbeći da šunka bude preslana. Jer suva šunka ima u sebi zaista jako puno soli, pa se plašim da neće biti jestiva. Barem onaj dio koji je u dodiru sa tistom.
Srdačan pozdrav.

5
Slika korisnika Nepoznati korisnik's

Kao prvo,savijet je da se šunka duže peče ako je teža,ne slušaj neiskusne koji kažu da se šunke od 5 kg ne peku u kruhu,pa ja sam ih do sada ispekao preko 50 komada u 10 godina i uvijek je mekana. Prvo,tijesto radiš od 80% oštrog brašna,omotaš šunku debljinom tjesta cc 1,5- 2 cm i paziš da je cijela umotana,staviš na gornji dio foliju da ti tjesto ne izgori i na 200 C oko 2,5 -3 sata. Kad je gotovo,pokriješ ju sa običnom krpom i alu folijom da se ohladi. Takva šunka će biti sočna i mekana. Savjet za sve, suha šunka se nikada ne kuha u vodi prije!!

6
Slika korisnika Zeljko's

Prokuhaj pa onda možeš i peći! Pečeš toliko da se kruh ispeče.

7
Slika korisnika Igor's

Dobra obavijest i zahvalan sam zanju. Ali kako da osušim dvije šunke od dana pa do nedelje? Ima li itko ikakav savijet? Možda jih prokuham???

8
Slika korisnika Davorka's

Šunka od 5kg se ne peče u kruhu najviše od 1kg, ovu od 5kg reži suhu.

9
Slika korisnika Igor's

Pa kako pobogu izgleda kruh nakon 5 vura pečenja na 200 stepeni ( imam šunku od 5 kg)????