Šunka u kruhu
        Uz pincu, pisanice i kolače, neizostavni su dio uskršnjeg doručka, a kruh u kojem se pekla šunka prava je poslastica.
Sastojci za tijesto za šunku težine 1 kg*
- 1 kg polubijelog brašna
 - 1 kocka svježeg kvasca
 - 1 žličica šećera
 - 15 g soli
 - 0,5 dcl ulja
 - 0,5 l mlake vode
 
*za svaki kilogram šunke povećati količinu materijala za tijesto
Priprema
Šunku malo isprati pod toplom vodom i dobro osušiti papirnatim ubrusima. Važno je da šunka bude potpuno suha, kako bi tijesto fino obložilo cijelu šunku. Kocku svježeg kvasca razmutiti u malo mlake vode i sa žličicom šećera. Ne treba ga pustiti da se dižei. U brašno dodati sol, ulje, kvasac i mlaku vodu pa umijesiti glatko tijesto kao za kruh. Tijesto razvući onoliko koliko je potrebno da omotate cijelu šunku. Staviti na pouljeni lim i peći na 200°C po sat vremena za svaki kilogram šunke.

 
 






 Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
 Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
 IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
 Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
 Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
 Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
 Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
 BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
 Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
 Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Jako mi je žao što nisam ovaj recept pronašla neposredno prije Uskrsa jer je odličan...Prepisala sam ga i čekam prvu prigodnu priliku, a slika Vam je mrak! E da ne zaboravim, kad je šunka pečena, možete namazati rastopljenim maslacem cijeli pečeni kruh da korica još više omekša, tako sam čula ali nisam probala
Istina! Kad se korica premaže rastopljenim maslacem postane "meka ko duša"
Ako je suha i jako slana šunka, dobro ju je ostaviti barem preko noći u vodi da malo otpusti sol, a tako neće biti preslan ni kruh u dodiru sa šunkom.
U svim ovim savetima nedostaje mi onaj o tome kako izbeći da šunka bude preslana. Jer suva šunka ima u sebi zaista jako puno soli, pa se plašim da neće biti jestiva. Barem onaj dio koji je u dodiru sa tistom.
Srdačan pozdrav.
Kao prvo,savijet je da se šunka duže peče ako je teža,ne slušaj neiskusne koji kažu da se šunke od 5 kg ne peku u kruhu,pa ja sam ih do sada ispekao preko 50 komada u 10 godina i uvijek je mekana. Prvo,tijesto radiš od 80% oštrog brašna,omotaš šunku debljinom tjesta cc 1,5- 2 cm i paziš da je cijela umotana,staviš na gornji dio foliju da ti tjesto ne izgori i na 200 C oko 2,5 -3 sata. Kad je gotovo,pokriješ ju sa običnom krpom i alu folijom da se ohladi. Takva šunka će biti sočna i mekana. Savjet za sve, suha šunka se nikada ne kuha u vodi prije!!
Prokuhaj pa onda možeš i peći! Pečeš toliko da se kruh ispeče.
Dobra obavijest i zahvalan sam zanju. Ali kako da osušim dvije šunke od dana pa do nedelje? Ima li itko ikakav savijet? Možda jih prokuham???
Šunka od 5kg se ne peče u kruhu najviše od 1kg, ovu od 5kg reži suhu.
Pa kako pobogu izgleda kruh nakon 5 vura pečenja na 200 stepeni ( imam šunku od 5 kg)????