Trganci sa šunkom
Kosidba je jedan u nizu zahtjevnih poljoprivrednih poslova koji su iziskivali pomoć čitave dobrosusjedske zajednice koju je poslije teškog posla trebalo i dobro nahraniti. I dok nas izvori upućuju da su se u prvoj polovici 19. stoljeća kod imućnijih gazda nekada u Požeštini organizirale čitave gozbe, što na livadama, što kod kuće, u razdoblju između dva svjetska rata, seljak je do lipnja već dobrano pojeo svoje zalihe suhe svinjetine. U oskudici bila su dobra i teška, zasitna, jednostavna jela poput masna tarane, odnosno trganaca sa šunkom koje je reduša nosila na glavi od kuće na livadu u velikoj košari, prekrivenoj najljepšim peškirom.
Sastojci:
- 30 dkg oštrog brašna
- 1 prstohvat soli
- vode po potrebi
- 1/2 kg svježeg kravljeg sira
- 10 dag domaće šunke ili slanine
Priprema:
1. Od brašna i vode zamijesiti srednje tvrdo tijesto
2. Tijesto rastanjiti oklagijom, izrezati nožem na veće komade
3. Svaki komad kidati prstima u ključalu vodu
4. Iscijediti tijesto kada je kuhano
5. Dodati kravlji sir, prženu šunku ili slaninu
6. Poslužiti toplo
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu, Požega
- Vaše oznake (tagovi): svježi kravlji sir / tjestenina
- Sastojci: kravlji sir / vode
odična stranica sa jednostavnim receptima, i već zaboravljenim