Bribirski prisnac

Autor: Moela   (palac x 47498) |moji recepti

0
15 komada svježih jaja 1 komad domaći čin friži sir  (sir škripavac) 0,5 kg prorašćene slanini (slanina crveno-bijela) 1 vezica mladog luka (i bijeli i zeleni dio) 1 komad pićo kvasa (kocka svježeg kvasca ili suhi kvasac) po potribi (potrebi) bele muki (bijelo brašno - meko) po potribi (potrebi) masti po potribi (potrebi) soli i papra Priprema: Va zdelu v koj se smišaju jaja, klade se sir zrizan na piće landice i kvas. Slanina i luk se zrižu na manji kvadratići i kladu se popražit dokli luk ne omekša. Kad se slanina i luk ohlade kladu se va zdelu i se se skupa promiša. Va to se doda sol, papar, muka i ponovo smiša. Mora biti tako gusto da lipo pada z žlici. Taca se namaže s mastun i pomoči s mukom i se se skupa strese va nju. Peče se na sridnje jakon ognji okolo tri kvarti ure. Prijevod: U posudu u kojoj su se smiješala jaja stavi se sir izrezan na male komadice i uzdigli kvas (ili suhi). Slanina i luk se izrežu na manje kvadratiće i stave se popržiti sve dok luk ne omekša. Kad slanina i luk budu hladni, stave se u posudu s jajima i sve se dobro promiješa. U to se doda soli i papra po ukusu i brašna po potrebi. Naime, masa mora biti tako gusta da teško pada sa žlice. Oblik za pečenje (lim, tepsija, protvan ...) se premaže mašću ili uljem, pobrašni i ulije se masa. Peče se na temperaturi od 175 st. C oko 3/4 sata. Savjeti: U nedostatku sira škripavca (koji se može nabaviti u trgovini) koristite kravlji svježi sir dobro ocijeđen. Kvasac pripremite na uobičajeni način: oko 1 dl vode smlačiti uz žličicu šećera, dodati svježi kvasac, promiješati, dodati žličicu brašna, opet promiješati i staviti na toplo da se zapjeni. Jednaki učinak će imati prisnac pripravljen i sa 6-7 jaja, dok količine ostalih namirnica ostaju jednake navedenima. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.9 (+7) ‹ Pinca najbolji recept PInce ›
Jedan od tradicionalnih recepata primorskih krajeva koji će na reprezentativan način obogatiti uskršnji stol. Neki ga prave u posebnoj košuljici (omotač od tijesta) no mene je moja svekrva Bribirka podučila ovom i svi koji su ga probali su oduševljeni.
Bribirski prisnac

Sastojci:

  • 15 komada svježih jaja
  • 1 komad domaći čin friži sir  (sir škripavac)
  • 0,5 kg prorašćene slanini (slanina crveno-bijela)
  • 1 vezica mladog luka (i bijeli i zeleni dio)
  • 1 komad pićo kvasa (kocka svježeg kvasca ili suhi kvasac)
  • po potribi (potrebi) bele muki (bijelo brašno - meko)
  • po potribi (potrebi) masti
  • po potribi (potrebi) soli i papra

Priprema:

Va zdelu v koj se smišaju jaja, klade se sir zrizan na piće landice i kvas. Slanina i luk se zrižu na manji kvadratići i kladu se popražit dokli luk ne omekša. Kad se slanina i luk ohlade kladu se va zdelu i se se skupa promiša. Va to se doda sol, papar, muka i ponovo smiša. Mora biti tako gusto da lipo pada z žlici. Taca se namaže s mastun i pomoči s mukom i se se skupa strese va nju. Peče se na sridnje jakon ognji okolo tri kvarti ure.

Prijevod:

U posudu u kojoj su se smiješala jaja stavi se sir izrezan na male komadice i uzdigli kvas (ili suhi). Slanina i luk se izrežu na manje kvadratiće i stave se popržiti sve dok luk ne omekša. Kad slanina i luk budu hladni, stave se u posudu s jajima i sve se dobro promiješa. U to se doda soli i papra po ukusu i brašna po potrebi. Naime, masa mora biti tako gusta da teško pada sa žlice. Oblik
za pečenje (lim, tepsija, protvan ...) se premaže mašću ili uljem, pobrašni i ulije se masa. Peče se na temperaturi od 175 st. C oko 3/4 sata.

Savjeti:

U nedostatku sira škripavca (koji se može nabaviti u trgovini) koristite kravlji svježi sir dobro ocijeđen.

Kvasac pripremite na uobičajeni način: oko 1 dl vode smlačiti uz žličicu šećera, dodati svježi kvasac, promiješati, dodati žličicu brašna, opet promiješati i staviti na toplo da se zapjeni.

Jednaki učinak će imati prisnac pripravljen i sa 6-7 jaja, dok količine ostalih namirnica ostaju jednake navedenima.

Prosjek: 4.9 (+7)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Mateja Kastelic's

izleda fino,probačemo jednog dana napravit

2
Slika korisnika Moela's

Hvala

3
Slika korisnika Bisera Dolas's

<<<<<<< <3

4
Slika korisnika Bisera Dolas's

<<<<<<< <3