Cicvara
U Slavoniji se, pa tako i u požeškom kraju, za goste čuvalo ono najbolje, najfinije, čega su se inače, uglavnom domaći sami odricali. I tako je to od pamtivijeka. U nekadašnjoj skromnoj trodijelnoj kući Požeštine, u koju se ulazi kroz mali usječeni ganjak ili trim, osim kuhinje jedna je soba bila za svu brojnu čeljad, a druga se soba čuvala samo za goste. Tako je i sa staklenim tanjurima, najboljim komadima mesa, ali i s najfinijim sastojcima, jajima i kajmakom od kojih se pravila cicvara. Cicvaru, kao najdraži gost dobivao je i zet kada je nakon tjedan dana svatova prvi puta dolazio u posjet punici, pa je od milja zovu i zetovsko jelo.
Sastojci:
- 3-4 dl kiselog vrhnja (punomasnog, najbolje domaćeg s tržnice)
- 2-3 jaja
- šaka oštrog brašna
- prstohvat soli
Priprema:
1. Cijela jaja lagano izmutiti, dodati vrhnje, brašno i posoliti po ukusu
2. Sastojke dobro promiješati i izliti u posudu
3. Kuhati uz stalno miješanje dok god se mast iz vrhnja ne odvoji na površini
4. Servirati toplo
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu







SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
FINO
kajmak,malo mleka,malo vode,malo soli,jedno jaje,dve-tri kašike belog kukuruznog brašna.Sve staviti u hladan tiganj i lagano izmešati.Uključiti ringlu i kuhati,jrdnnako mešajući sve dok se ne odvoji masnoća na površini.Mjedemo sa sirom i belim lukom.Cicvara ne sme da bude pregusta.