Cicvara

Autor: LanaM   (palac x 13834) |moji recepti

0
3-4 dl kiselog vrhnja (punomasnog, najbolje domaćeg s tržnice) 2-3 jaja šaka oštrog brašna prstohvat soli Priprema: 1. Cijela jaja lagano izmutiti, dodati vrhnje, brašno i posoliti po ukusu 2. Sastojke dobro promiješati i izliti u posudu 3. Kuhati uz stalno miješanje dok god se mast iz vrhnja ne odvoji na površini 4. Servirati toplo   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.9 (+7)
U Slavoniji se, pa tako i u požeškom kraju, za goste čuvalo ono najbolje, najfinije, čega su se inače, uglavnom domaći sami odricali. I tako je to od pamtivijeka. U nekadašnjoj skromnoj trodijelnoj kući Požeštine, u koju se ulazi kroz mali usječeni ganjak ili trim, osim kuhinje jedna je soba bila za svu brojnu čeljad, a druga se soba čuvala samo za goste. Tako je i sa staklenim tanjurima, najboljim komadima mesa, ali i s najfinijim sastojcima, jajima i kajmakom od kojih se pravila cicvara. Cicvaru, kao najdraži gost dobivao je i zet kada je nakon tjedan dana svatova prvi puta dolazio u posjet punici, pa je od milja zovu i zetovsko jelo.
Recepti - 6 - slika

Sastojci:

  • 3-4 dl kiselog vrhnja (punomasnog, najbolje domaćeg s tržnice)
  • 2-3 jaja
  • šaka oštrog brašna
  • prstohvat soli

Priprema:

1. Cijela jaja lagano izmutiti, dodati vrhnje, brašno i posoliti po ukusu
2. Sastojke dobro promiješati i izliti u posudu
3. Kuhati uz stalno miješanje dok god se mast iz vrhnja ne odvoji na površini
4. Servirati toplo

 

Prosjek: 3.9 (+7)
Link izvora / potpis autora: Muzej u loncu
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Antonija Vrlja's

FINO

2
Slika korisnika Kozara's

kajmak,malo mleka,malo vode,malo soli,jedno jaje,dve-tri kašike belog kukuruznog brašna.Sve staviti u hladan tiganj i lagano izmešati.Uključiti ringlu i kuhati,jrdnnako mešajući sve dok se ne odvoji masnoća na površini.Mjedemo sa sirom i belim lukom.Cicvara ne sme da bude pregusta.

  • bajaluka-hram1.jpg