40 dkg pilećih jetrica
25 dkg slanine (ili pancete), što mesnatije
2 kuhana jaja
maslinovo ulje
1 manja glavica luka
3 češnja češnjaka
1 usoljeni inčun
sol i papar po ukusu
majoneza i vrhnje prema ukusu
malo konjaka
Priprema:
Na maslinovom ulju poprži se luk narezan na kockice i češnjak, dodaju se jetrica i slanina
narezan na komadiće. Omjer jetrica/slanina= 70/30 za malo pikantnije, 80/20 za
malo blažu varijantu a može i 50/50 već prema osobnom ukusu. Posoliti i miješati pazeći da se jetrica
ne zalijepe za tavu. Pržiti se dok jetrica nisu pečena. Važno je ne prepeći jetricu jer će biti presuha, a onda će i pašteta biti presuha. Ostaviti da se malo ohladi, a u međuvremenu pripremiti tvrdo kuhana jaja. Jetrica, slanina, luk i jaja samelju se, pa se prema okusu umiješa majoneza i vrhnje dok se ne dobije željena gustoća i mazivost. Dodati usoljeni inčun jako sitno narezan i dobro izmiješati. Na kraju dodati par kapi konjaka, pa probati i prema ukusu dodavati sol i papar. Na kraju se može ukrasti (posipati) svježe narezani peršinom.
Omjeri nisu strogo zadani, prema vlastitom ukusu možete kombinirati kakva vam se pašteta najviše sviđa.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+1)
Zašto pripremati nešto što jednostavno kupimo u bilo kojem dućanu? Zato jer je zdravije, jeftinije i neusporedivo ukusnije. Nakon prve paštete vlastite proizvodnje i svih pohvala koje ćete dobiti, krenut ćete u istraživanje novih recepata i sličnih inačica.
Sastojci:
- 40 dkg pilećih jetrica
- 25 dkg slanine (ili pancete), što mesnatije
- 2 kuhana jaja
- maslinovo ulje
- 1 manja glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 usoljeni inčun
- sol i papar po ukusu
- majoneza i vrhnje prema ukusu
- malo konjaka
Priprema:
Na maslinovom ulju poprži se luk narezan na kockice i češnjak, dodaju se jetrica i slanina
narezan na komadiće. Omjer jetrica/slanina= 70/30 za malo pikantnije, 80/20 za
malo blažu varijantu a može i 50/50 već prema osobnom ukusu. Posoliti i miješati pazeći da se jetrica
ne zalijepe za tavu. Pržiti se dok jetrica nisu pečena. Važno je ne prepeći jetricu jer će biti presuha, a onda će i pašteta biti presuha. Ostaviti da se malo ohladi, a u međuvremenu pripremiti tvrdo kuhana jaja. Jetrica, slanina, luk i jaja samelju se, pa se prema okusu umiješa majoneza i vrhnje dok se ne dobije željena gustoća i mazivost. Dodati usoljeni inčun jako sitno narezan i dobro izmiješati. Na kraju dodati par kapi konjaka, pa probati i prema ukusu dodavati sol i papar. Na kraju se može ukrasti (posipati) svježe narezani peršinom.
Omjeri nisu strogo zadani, prema vlastitom ukusu možete kombinirati kakva vam se pašteta najviše sviđa.
Sos od visanja
2 kasike ( supene) secera ukaramelisati, zalijes sa casom od 2 dl vina, kad se sve otopi ubacis visnje ( koliko hoces da ti se pojave u sosu ili celo pakovanje od Frikoma). Kad sve provri sipas ( prvo u soljici razmucenoj ravnu supenu kasiku gustina i vode do vrha soljice, cisto da se sve izjednaci i da nema grudvice). Sve samo da baci kljuc i gotov je sos.
Uz ovo ide odlično i umak od višanja!(isprobano):)