Kolač s makom i trešnjama

Autor: tatjana   (palac x 19020) |moji recepti

8
200 g maslaca sobne temperature (može i 250 g) 200 g šećera 5 jaja 20 dkg brašna pola vrećice praška za pecivo 150 g mljevenog maka 2 žlice mlijeka 2 žlice ruma 1 čajna žlica cimeta 20 dkg trešanja (ili višanja) ribana čokolada i šećer u prahu za posipanje Priprema U dobro, pjenasto izmješani maslac i šećer dodavati jedno po jedno cijelo jaje. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i umiješajte u smjesu. Odvojiti 1/3 smjese u koju se umiješa mak, mlijeko, rum i cimet. Kalup za kuglof (ili duguljasti uski rebrasti kalup) namastiti i pobrašniti. Na dno i uz rubove kalupa u tankom sloju rasporediti žutu smjesu, a u preostalu udubinu staviti smjesu od maka. Odozgora zaravnati. Trešnje očišćene od koštica rasporediti i utisuniti u smjesu (neke dublje, neke pliće). Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko jedan sat (ukoliko potamni, kolač pokriti folijom). Po potrebi nakon 20-ak minuta pečenja, kolač odozgora zarezati nožem da bi se ravnomjerno pekao. Pečeni kolač izvaditi iz pečnice i ostaviti da se 20-ak minuta hladi u kalupu, a onda ga prebaciti na tanjur da se dokraja ohladi. Ohlađeni kolač posipati ribanom čokoladom i/ili šećerom u prahu. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.7 (+3) ‹ Božićni kuglof najbolji recept Kuglof ›
Kolač s makom i trešnjama, ili višnjama, ispečen u kalupu za kuglof poslužit će kao svečana slastica, ali jednako će biti ukusan i ako se ispeče u običnom plehu.
Kolač s makom i trešnjama

Sastojci

  • 200 g maslaca sobne temperature (može i 250 g)
  • 200 g šećera
  • 5 jaja
  • 20 dkg brašna pola vrećice praška za pecivo
  • 150 g mljevenog maka
  • 2 žlice mlijeka
  • 2 žlice ruma
  • 1 čajna žlica cimeta
  • 20 dkg trešanja (ili višanja)
  • ribana čokolada i šećer u prahu za posipanje

Priprema

U dobro, pjenasto izmješani maslac i šećer dodavati jedno po jedno cijelo jaje. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i umiješajte u smjesu.
Odvojiti 1/3 smjese u koju se umiješa mak, mlijeko, rum i cimet. Kalup za kuglof (ili duguljasti uski rebrasti kalup) namastiti i pobrašniti. Na dno i uz rubove kalupa u tankom sloju rasporediti žutu smjesu, a u preostalu udubinu staviti smjesu od maka. Odozgora zaravnati. Trešnje očišćene od koštica rasporediti i utisuniti u smjesu (neke dublje, neke pliće).

Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko jedan sat (ukoliko potamni, kolač pokriti folijom). Po potrebi nakon 20-ak minuta pečenja, kolač odozgora zarezati nožem da bi se ravnomjerno pekao. Pečeni kolač izvaditi iz pečnice i ostaviti da se 20-ak minuta hladi u kalupu, a onda ga prebaciti na tanjur da se dokraja ohladi. Ohlađeni kolač posipati ribanom čokoladom i/ili šećerom u prahu.

Prosjek: 4.7 (+3)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika bbranka's

Ovo može biti i svečana slastica, za neke važnije prigode, a Zec se tu upucava ;)
super recept

2
Slika korisnika Zec's

Davorkice, ajde da probamo kolač sa makom i šljivama, mislim da bi mogao biti fini ;)

3
Slika korisnika davorka's

Ostalo su Vam dva puta navedeni sastojci...
Jednom sam po istom receptu probala umjesto trešanja staviti šljive, šta ću, nisam imala trešanja, a recept mi baš O.K.