Čokoladna torta/ French Chocolate Cake

Autor: sntomic   (palac x 35717) |moji recepti

4
150 g šećera 275 g čokolade (ja sam koristila čokoladu s 60 % kakaa) 175 g maslaca 2 žličice vanila ekstrakta 5 jaja, odvojeno žumanca i bjelanca 40 g brašna prstohvat soli šećer u prahu za posipiti pripremiti kalup promjera 23 cm (podmazati samo dno, staviti papir za pečenje, ne mazati stranice) odvojiti 3 žlice šećera od ukupne količine i ostaviti na stranu. u lonac debljeg dna staviti ostatak šećera, maslac i iskidanu čokoladu i grijati na laganoj vatri miješajući dok se sve ne otopi. kada se sve otopilo skinuti s vatre, umiješati ekstrakt vanilije i ohladiti u ohlađenu mješavinu dodavati jedno po jedno žumance miksajući iza svakog. na kraju umiješati žlicom brašno. umutiti bjelanca s dodatkom soli. kada se malo umute dodati one preostale tri žlice šećera i dobro ih umutiti. umiješati trećinu bjelanaca u čokoladnu mješavinu, dobro je umiješati laganim potezima špatule. zatim umiješati i ostatak bjelanaca. sve prebaciti u pripremljen kalup, poravnati i peći 35 - 45 minuta na 160°C. pečenu tortu prebaciti na rešetkastu podlogu, zatim odvojiti stranice i ostaviti hladiti ohlađenu prebaciti na tanjur (šta bi gori sad je doli:), posuti šećerom u prahu i poslužiti  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+3)
jednostavno a pravo dobro
Čokoladna torta - slika

Potrebno je:

  • 150 g šećera
  • 275 g čokolade (ja sam koristila čokoladu s 60 % kakaa)
  • 175 g maslaca
  • 2 žličice vanila ekstrakta
  • 5 jaja, odvojeno žumanca i bjelanca
  • 40 g brašna
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipiti
  1. pripremiti kalup promjera 23 cm (podmazati samo dno, staviti papir za pečenje, ne mazati stranice)
  2. odvojiti 3 žlice šećera od ukupne količine i ostaviti na stranu. u lonac debljeg dna staviti ostatak šećera, maslac i iskidanu čokoladu i grijati na laganoj vatri miješajući dok se sve ne otopi.
  3. kada se sve otopilo skinuti s vatre, umiješati ekstrakt vanilije i ohladiti
  4. u ohlađenu mješavinu dodavati jedno po jedno žumance miksajući iza svakog. na kraju umiješati žlicom brašno.
  5. umutiti bjelanca s dodatkom soli. kada se malo umute dodati one preostale tri žlice šećera i dobro ih umutiti.
  6. umiješati trećinu bjelanaca u čokoladnu mješavinu, dobro je umiješati laganim potezima špatule. zatim umiješati i ostatak bjelanaca.
  7. sve prebaciti u pripremljen kalup, poravnati i peći 35 - 45 minuta na 160°C.
  8. pečenu tortu prebaciti na rešetkastu podlogu, zatim odvojiti stranice i ostaviti hladiti
  9. ohlađenu prebaciti na tanjur (šta bi gori sad je doli:), posuti šećerom u prahu i poslužiti 
Prosjek: 4 (+3)
Link izvora / potpis autora: vrtaljica.blogspot.com
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Timitime Timitime's

po opisu me podsjeca na sahericu...

2
Slika korisnika Darija Žuanić's

Odlično, veoma jednostavna torta. Probat ću je napravit.

3
Slika korisnika Gospava Maksimovic's

Свиђами се рецепт мораћу направити колач :S

4
Slika korisnika Gospava Maksimovic's

Свиђами се рецепт мораћу направити колач :S

5
Slika korisnika Gospava Maksimovic's

Свиђами се рецепт мораћу направити колач :S

6
Slika korisnika Gospava Maksimovic's

Свиђами се рецепт мораћу направити колач :S

7
Slika korisnika Gospava Maksimovic's

Свиђами се рецепт мораћу направити колач :S

8
Slika korisnika Gospava Maksimovic's

Свиђами се рецепт мораћу направити колач :S

9
Slika korisnika Slavica Topić's

predobra šio jednostavnije to savršenije.
\\(^o^)/

10
Slika korisnika Klaudija Fadić-Smolić's

Lipo i jednostavno,,,,,
:)

Razmjenite ideje

recept

kozice

Bonkulo ima prijedlog: - kozice "pod limun": Očistiti repove kozica i...
recept

Što kuhate za ručak

Luce ima prijedlog: došla sam po ideju za sutra. Vjerojatno ću frigat ribu...
recept

Kako napraviti tijesto za pizzu

mamica ima prijedlog: Pa stavi svega puta tri i pokušaj nahraniti šestero...

I ovo trebate pogledati:

Markiza od čoklade i naranče - PROČITAJTE Kolač od 6 čaša - PROČITAJTE Čokoladna meringa torta - PROČITAJTE Caprese torta - PROČITAJTE Gianduia - PROČITAJTE