Ciabatta
Sastojci:
Za 10 osoba
- 500 g glatkoga brašna ili brašna za kolače, i još prema potrebi
- 500 g integralnoga brašna , i još prema potrebi
- 750 ml tople vode (41° C – 46 °C)
- 40 ml ekstradjevičanskoga maslinova ulja
- 10 g suhoga kvasca
- 25 g soli
Priprema:
Pomiješajte dvije vrste brašna u velikoj zdjeli i napravite udubinu u sredini.
Rastopite kvasac u vodi i postupno ga dodajte u udubinu. Postupno počnite mijesiti dok ne dobijete prhko tijesto, a zatim dodajte ulje i sol. (Tijesto će biti mekano i ljepljivo).
Mijesite dok tijesto ne postane glatko i mekano. (Nemojte dodavati brašno čak i ako vam se tijesto bude činilo vrlo mekanim.) Zagrijte pećnicu na 170 °C. Pospite tijesto brašnom, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite da se diže otprilike 10 minuta. Zatim tijesto narežite na komade veličine 150 – 200 g i svaki komad malo spljoštite tako da poprime oblik ciabatte (što na talijanskome znači “papuča”).
Obilno pospite integralnim brašnom kako bi kruh poprimio tipičnu rustikalnu boju i tijekom pečenja zadobio poznat okus, a zatim posložite ciabatte u lim za pečenje podstavljen papirom za pečenje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite ga na toplo mjesto da se diže dok se ne udvostruči, otprilike 1 sat. Pecite otprilike 25 minuta, ili dok ne poprimi lijepu, zlatnožutu boju.
Recept je preuzet iz knjige "Kruh i peciva – Academia Barilla "
Kako ispeći savršen kruh i ukusna peciva!Kada pečete kruh, bitno je da imate vedar, pozitivan stav – da eksperimentirate, zabavljate se i da budete voljni pokušati ponovo.
Sve što trebate jest slijediti neka osnovna pravila. Uživajte u 40 recepata za kruh, grisine, kekse i krekere iz bogate talijanske tradicije, koje je za vas odabrala Academia Barilla.
Želite kupiti ovu knjigu? Kliknite ovdje: Kruh i paciva – Academia Barilla







Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...