Ciabatta

Za 10 osoba 500 g glatkoga brašna ili brašna za kolače, i još prema potrebi 500 g integralnoga brašna , i još prema potrebi 750 ml tople vode (41° C – 46 °C) 40 ml ekstradjevičanskoga maslinova ulja 10 g suhoga kvasca 25 g soli Priprema: Pomiješajte dvije vrste brašna u velikoj zdjeli i napravite udubinu u sredini. Rastopite kvasac u vodi i postupno ga dodajte u udubinu. Postupno počnite mijesiti dok ne dobijete prhko tijesto, a zatim dodajte ulje i sol. (Tijesto će biti mekano i ljepljivo). Mijesite dok tijesto ne postane glatko i mekano. (Nemojte dodavati brašno čak i ako vam se tijesto bude činilo vrlo mekanim.) Zagrijte pećnicu na 170 °C. Pospite tijesto brašnom, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite da se diže otprilike 10 minuta. Zatim tijesto narežite na komade veličine 150 – 200 g i svaki komad malo spljoštite tako da poprime oblik ciabatte (što na talijanskome znači “papuča”). Obilno pospite integralnim brašnom kako bi kruh poprimio tipičnu rustikalnu boju i tijekom pečenja zadobio poznat okus, a zatim posložite ciabatte u lim za pečenje podstavljen papirom za pečenje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite ga na toplo mjesto da se diže dok se ne udvostruči, otprilike 1 sat. Pecite otprilike 25 minuta, ili dok ne poprimi lijepu, zlatnožutu boju. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+2) ‹ Carski kruh najbolji recept Domaći kruh ›
Recepti - 2 - slika

Sastojci:

Za 10 osoba

  • 500 g glatkoga brašna ili brašna za kolače, i još prema potrebi
  • 500 g integralnoga brašna , i još prema potrebi
  • 750 ml tople vode (41° C – 46 °C)
  • 40 ml ekstradjevičanskoga maslinova ulja
  • 10 g suhoga kvasca
  • 25 g soli

Priprema:

Pomiješajte dvije vrste brašna u velikoj zdjeli i napravite udubinu u sredini.
Rastopite kvasac u vodi i postupno ga dodajte u udubinu. Postupno počnite mijesiti dok ne dobijete prhko tijesto, a zatim dodajte ulje i sol. (Tijesto će biti mekano i ljepljivo).

Mijesite dok tijesto ne postane glatko i mekano. (Nemojte dodavati brašno čak i ako vam se tijesto bude činilo vrlo mekanim.) Zagrijte pećnicu na 170 °C. Pospite tijesto brašnom, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite da se diže otprilike 10 minuta. Zatim tijesto narežite na komade veličine 150 – 200 g i svaki komad malo spljoštite tako da poprime oblik ciabatte (što na talijanskome znači “papuča”).

Obilno pospite integralnim brašnom kako bi kruh poprimio tipičnu rustikalnu boju i tijekom pečenja zadobio poznat okus, a zatim posložite ciabatte u lim za pečenje podstavljen papirom za pečenje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite ga na toplo mjesto da se diže dok se ne udvostruči, otprilike 1 sat. Pecite otprilike 25 minuta, ili dok ne poprimi lijepu, zlatnožutu boju.

Prosjek: 5 (+2)
Link izvora / potpis autora:
Recept je preuzet iz knjige "Kruh i peciva – Academia Barilla "
Kako ispeći savršen kruh i ukusna peciva!
Kada pečete kruh, bitno je da imate vedar, pozitivan stav – da eksperimentirate, zabavljate se i da budete voljni pokušati ponovo.
Sve što trebate jest slijediti neka osnovna pravila. Uživajte u 40 recepata za kruh, grisine, kekse i krekere iz bogate talijanske tradicije, koje je za vas odabrala Academia Barilla.

Želite kupiti ovu knjigu? Kliknite ovdje: Kruh i paciva – Academia Barilla
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)