Ciabatta
Sastojci:
Za 10 osoba
- 500 g glatkoga brašna ili brašna za kolače, i još prema potrebi
- 500 g integralnoga brašna , i još prema potrebi
- 750 ml tople vode (41° C – 46 °C)
- 40 ml ekstradjevičanskoga maslinova ulja
- 10 g suhoga kvasca
- 25 g soli
Priprema:
Pomiješajte dvije vrste brašna u velikoj zdjeli i napravite udubinu u sredini.
Rastopite kvasac u vodi i postupno ga dodajte u udubinu. Postupno počnite mijesiti dok ne dobijete prhko tijesto, a zatim dodajte ulje i sol. (Tijesto će biti mekano i ljepljivo).
Mijesite dok tijesto ne postane glatko i mekano. (Nemojte dodavati brašno čak i ako vam se tijesto bude činilo vrlo mekanim.) Zagrijte pećnicu na 170 °C. Pospite tijesto brašnom, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite da se diže otprilike 10 minuta. Zatim tijesto narežite na komade veličine 150 – 200 g i svaki komad malo spljoštite tako da poprime oblik ciabatte (što na talijanskome znači “papuča”).
Obilno pospite integralnim brašnom kako bi kruh poprimio tipičnu rustikalnu boju i tijekom pečenja zadobio poznat okus, a zatim posložite ciabatte u lim za pečenje podstavljen papirom za pečenje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite ga na toplo mjesto da se diže dok se ne udvostruči, otprilike 1 sat. Pecite otprilike 25 minuta, ili dok ne poprimi lijepu, zlatnožutu boju.
Recept je preuzet iz knjige "Kruh i peciva – Academia Barilla "
Kako ispeći savršen kruh i ukusna peciva!
Kada pečete kruh, bitno je da imate vedar, pozitivan stav – da eksperimentirate, zabavljate se i da budete voljni pokušati ponovo.
Sve što trebate jest slijediti neka osnovna pravila. Uživajte u 40 recepata za kruh, grisine, kekse i krekere iz bogate talijanske tradicije, koje je za vas odabrala Academia Barilla.
Želite kupiti ovu knjigu? Kliknite ovdje: Kruh i paciva – Academia Barilla