Božićni voćni kruh

Autor: Moela   (palac x 58729) |moji recepti

1
13 dag brašna 7,5 dag maslaca 1 jaje malo soli 3 - 4 dag šećera oko 1 dag svježeg kvasca malo naribane limunove korice 0,2 dl mlijeka Sastojci za nadjev 5 dag oraha 5 dag rozina (groždica) 5 dag usitnjenih suhih šljiva 5 dag usitnjenih suhih marelica 5 dag brašna pola žličice limunovog soka Sastojci za sirup 20 dag šećera čaša vode Sastojci za premaz 1 umućeno jaje 1-2 sirova žumanjka nekoliko cijelih oraha Postupak: Za tijesto se svi sastojci dobro promiješaju i umijesi se tijesto koje valja pustiti da pola sata "odmori". Potom se razvalja u četvrtinu odnosno pravokutnik 3-4 mm debljine. Voće za nadjev se zajedno smiješa, posipa brašnom i limunovim sokom te prelije ranije zakuhanim sirupom od šećera i vode. Kada se smjesa za nadjev ohladi, nanese se na razvaljano tijesto i zamota tako da se opet dobije oblik pravokutnika (prebaci se prvo lijeva strana, pa donja, pa gornja i napokon desna).Potom se takva četvorina premaže dijelom tučenog jajeta i žumanjcima. Ostavi se da malo "odmori". Kad se premaz osuši i ispuca, kruh se ponovno premaže ostatkom jaja i površina ukrasi polovinama oraha ili badema. Stavi se u podmazani pleh i peče na temp. od 180 st. C oko 40-tak minuta, odnosno dok ne dobije lijepu rumenu boju. Savjeti: Sirup kojim trebate zaliti suho voće mora biti gust, zato dodajte u šećeru malo vode, prvo pola čaše pa promiješajte, a ako bude pregust dodajte još malo vode. Meni je prvi put bio prerijedak pa je nadjev ispadao. Božićni voćni kruh, koji ispecen teži 60 do 70 dag zapravo jest ukusan kolač, čak i kada otvrdne. Dapače i peče se zato da može dugo stajati.Poslužuje se uz kavu, čaj ili poslije ručka.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 5 (+3) ‹ Biskupski kruh najbolji recept Carski kruh ›
Nije nužno da ova starinska slastica bude dio božićnog blagdanskog stola iako vjerujem da najljepše zamiriši baš za taj blagdan. Kako sam negdje pročitala da ovaj kolač nudi još jedino zagrebačka slastičarna u Bogovićevoj, mišljenja sam da bi njegova priprema mogla biti pravi izazov.
Božićni voćni kruh

Sastojci za tijesto

  1. 13 dag brašna
  2. 7,5 dag maslaca
  3. 1 jaje
  4. malo soli
  5. 3 - 4 dag šećera
  6. oko 1 dag svježeg kvasca
  7. malo naribane limunove korice
  8. 0,2 dl mlijeka

Sastojci za nadjev

  1. 5 dag oraha
  2. 5 dag rozina (groždica)
  3. 5 dag usitnjenih suhih šljiva
  4. 5 dag usitnjenih suhih marelica
  5. 5 dag brašna
  6. pola žličice limunovog soka

Sastojci za sirup

  1. 20 dag šećera
  2. čaša vode

Sastojci za premaz

  1. 1 umućeno jaje
  2. 1-2 sirova žumanjka
  3. nekoliko cijelih oraha

Postupak:

  1. Za tijesto se svi sastojci dobro promiješaju i umijesi se tijesto koje valja pustiti da pola sata "odmori". Potom se razvalja u četvrtinu odnosno pravokutnik 3-4 mm debljine.
  2. Voće za nadjev se zajedno smiješa, posipa brašnom i limunovim sokom te prelije ranije zakuhanim sirupom od šećera i vode.
  3. Kada se smjesa za nadjev ohladi, nanese se na razvaljano tijesto i zamota tako da se opet dobije oblik pravokutnika (prebaci se prvo lijeva strana, pa donja, pa gornja i napokon desna).Potom se takva četvorina premaže dijelom tučenog jajeta i žumanjcima. Ostavi se da malo "odmori". Kad se premaz osuši i ispuca, kruh se ponovno premaže ostatkom jaja i površina ukrasi polovinama oraha ili badema.
  4. Stavi se u podmazani pleh i peče na temp. od 180 st. C oko 40-tak minuta, odnosno dok ne dobije lijepu rumenu boju.

Savjeti:

Sirup kojim trebate zaliti suho voće mora biti gust, zato dodajte u šećeru malo vode, prvo pola čaše pa promiješajte, a ako bude pregust dodajte još malo vode. Meni je prvi put bio prerijedak pa je nadjev ispadao.
Božićni voćni kruh, koji ispecen teži 60 do 70 dag zapravo jest ukusan kolač, čak i kada otvrdne. Dapače i peče se zato da može dugo stajati.Poslužuje se uz kavu, čaj ili poslije ručka.
 

Prosjek: 5 (+3)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Ljiljana Bajic's

Predivni recepti, sve pohvale!!!

2
Slika korisnika Moela's

Hvala, sretni blagdani

3
Slika korisnika LatiCa's

Tražim recepte za kruh, nešto isprobavam, pa sam naišla na ovaj recept. Prošle godine sam prvi put pravila voćni kruh, i to 2 do 3 tjedna prije Božića ( tako su me uputili) , premazala sam ga maslacom, posula šećerom u prahu i zamotala u aluminijsku foliju!Podjsjetit ću Vas u prosincu!!