Starinska pita
Sastojci za tijesto:
- 500 g pšeničnog brašna
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 3,6 dcl mlijeka
- 100 g maslaca
- 50 g šećera
- jedna i pol kocka svježeg kvasca
- 30 g soli
prvi nadjev:
- 2 šalice mljevenog maka
- pola šalice šećera
- 1 jaje
drugi nadjev:
- 2 šalice mljevenih oraha
- pola šalice šećera
- 1 jaje
treći nadjev:
- 200 g grožđica namočenih u rumu
četvrti nadjev:
- 2 šalice mljevenog rogača
- pola šalice šećera
- 1 jaje
peti nadjev:
- pekmez od šipka
- 1 jaje za premaz
Priprema:
Kvas stavite dizati zajedno s mlijekom, malo brašna i šećera. Prosijte brašno, dodajte ostala jaja, sol i dignuti kvasac te zamijesite tijesto, dobro ga izradite i stavite na toplo da se diže. Tijesto razdijelite na 6 dijelova, razvaljajte ih pa u namašćen i pobrašnjen kalup slažite jedan po jedan, a svaki premažite jednim od gore navedenih nadjeva.
Peti mlinac namažite pekmezom, a šesti razmućenim jajetom.
Pecite na umjerenoj vatri 1 sat.
Link izvora / potpis autora: Damir Crleni
- Vaše oznake (tagovi): pita
odlicno, odusevila sam svoje ukucane, hvala Vam
Ispekla juče dala na probu danas. Odlično je svi su uživali.
<<<<<<< <3