Svježe cijeđeni sok!
Dodajte u svoj život svježe cjeđeni sok!
Uz užurbanost i svakodnevne stresne pokušaje da svoj posao, druženja, tjelesne aktivnosti, bavljenja djecom ili što već uklopimo u svoj raspored, imamo vrlo malo vremena za razmišljanje o gorivu koje koristimo za održavanje svih tih aktivnosti.
	Jedemo voće i povrće, težimo ispravnoj ravnoteži bjelančevina i nerafiniranih ugljikohidrata, nastojimo jesti što manje šećera i pazimo na unos masnoća.
	Ali, ako toj mješavini dodamo svježe iscijeđene sokove, dobivamo mnogo više. Kuhanje bilo koje namirnice djelomično uništava njezinu hranjivu vrijednost, pa nam cijeđenje sirovog voća i povrća omogućuje dobar početak zdrave prehrane. Iznimno važni enzimi odgovorni za apsorpciju hrane malokad prežive proces kuhanja. Ali zato im proces cijeđenja pogoduje!
Zašto je cijeđenje sokova toliko sjajno?
Dok cijedite svježe voće i povrće, trenutno oslobađate vrijedne hranjive tvari kojima je prebogato: ne samo enzime nego i vitamine, minerale, antioksidanse i elemente u tragovima. A budući da su već oslobođeni iz vlaknastih membrana voća ili povrća, spremni su za apsorpciju u vašemu tijelu bez trošenja vremena i energije na njihovu probavu. Uzmimo za primjer beta karoten. Ako pojedete mrkvu, unosite oko 1 posto te tvari za jačanje imuniteta. A ako mrkvu iscijedite? Zapanjujućih 100 posto!
Uz zadržavanje svih hranjivih tvari, cijeđenjem soka iskorištavamo i dragocjen sadržaj vode, prijeko potrebne za život. Naš se mozak sastoji od 80 posto vode i svi znamo koliko je važno održavati primjerenu količinu tekućine u mozgu – ali i u ostatku tijela.
A što više radimo, to manje vremena želimo trošiti na pripremu hrane. Dakle, kako pripremiti voće i povrće za cijeđenje? Operite ga, uklonite velike koštice ili debelu koru… i to je to!
Dakako, svu tu pripremu mogli bismo izbjeći uzimanjem dodataka prehrani. Ali, dokazano je da je hranjive tvari mnogo bolje uzimati iz hrane nego iz bočice – a osim toga, to uopće nije zabavno! Okusi, teksture i divna raznovrsnost kombinacija voća i povrća koje možete postići u vlastitoj kuhinji čine cijeđenje sokova toliko ugodnim dijelom dana. Cijeđenje sokova vrlo je lako uvesti u plan zdrave prehrane, a dobrobiti ćete osjetiti tako brzo da ćete vjerojatno zažaliti što s time niste počeli prije.

 
 













 
          






 Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
 Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom... Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
 Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu... Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
 Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško.... Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
 Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici... Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
 Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35... Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
 Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg... IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
 IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca... Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
 Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih... Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
 Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg... LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
 LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...