Štrukli sa vlascem

Autor: Moela   (palac x 47995) |moji recepti

0
25 dag brašna (meko) 1,5 dl mlake vode 1/2 kavske žlicice soli 2 žlice ulja za premazivanje Sastojci - nadjev: 3 kom svježih jaja 10 dag maslaca 4 jušne žlice svježeg vlasca po ukusu soli 3 jušne žlice krušnih mrvica 3 dl slatkog vrhnja Postupak: Tijesto 1. Umijesite na radnoj plohi elastično tijesto od brašna, vode i soli. Oblikujte ga u kuglu, pa stavite na pobrašnjeni tanjur da odmara 10 minuta. 2. Tijesto zatim razvaljajte u krug na veličinu palačinke, stavite ga na tanjur kojeg ste premazali uljem, a potom tijesto prstima nauljite. Ostavite ga 20 minuta na sobnoj temperaturi. Na štednjak stavite široku posudu s dosta vode, žlicom ulja i malo soli da zavrije. 3. Na stol stavite stolnjak i dobro ga pospite brašnom. Prebacite tijesto na sredinu stolnjaka, prvo ga razvaljajte valjkom, a onda ga počnite razvlačiti od sredine, nadižući ga, prema vanjskim rubovima. Kad je tijesto razvučeno na posve tanko, premažite ga nadjevom i pospite mrvicama. 4. Prvo prebacite dijelove tijesta koji vise preko ruba stola s dvije suprotne strane (one do sebe, a potom one preko puta) te uz pomoć stoljnjaka savijajte tijesto s obje strane prema sredini. Dobit ćete dva valjka. U sredini ih odvojite tako da kotačićem ili nožem zarežete uzdužno uz valjke. 5. Uzmite čajni ili kavski tanjurić, utisnite ga u brašno pa režite štrukle na duljinu dlana. Kuhajte ih 7 minuta, izvadite rupičastom lopaticom i premjestite jedan uz drugog u uljem premazani kalup. Nadjev Odvojite žumanjke od bjelanjaka, a maslac stavite u mikrovalnu ili na toplo da omekša. Bjelanjke s mrvicom soli istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke mikserom izmiješajte sa omekšalim maslacem. Dodajte po ukusu sol i sitno kosani vlasac. Primiješajte snijeg pa premažite tijesto.   Ostalo Kuhane i složene štrukle prelijte slatkim vrhnjem i zapecite u vrućoj pećnici oko 25 minuta, odnosno dok gornji sloj ne dobije rumenkastu i hrskavu koricu. Savjet: Štrukli zahtjevaju domaće, rukom vučeno tijesto i ne bih savjetovala kupovno odnosno gotovo. Domaće je puno mekše pa se slijepi oko nadjeva. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+785) ‹ Štrukli sa sirom najbolji recept Štrukli u mlijeku ›
Recept iz davne 50-te prošlog stoljeća. Zamišljeni kao dodatak juhi zapravo mogu predstavljati odlično glavno jelo.
Štrukli sa vlascem

Sastojci - tijesto:

  1. 25 dag brašna (meko)
  2. 1,5 dl mlake vode
  3. 1/2 kavske žlicice soli
  4. 2 žlice ulja za premazivanje

Sastojci - nadjev:

  1. 3 kom svježih jaja
  2. 10 dag maslaca
  3. 4 jušne žlice svježeg vlasca
  4. po ukusu soli
  5. 3 jušne žlice krušnih mrvica
  6. 3 dl slatkog vrhnja

Postupak:

Tijesto
1. Umijesite na radnoj plohi elastično tijesto od brašna, vode i soli. Oblikujte ga u kuglu,
pa stavite na pobrašnjeni tanjur da odmara 10 minuta.
2. Tijesto zatim razvaljajte u krug na veličinu palačinke, stavite ga na tanjur kojeg ste
premazali uljem, a potom tijesto prstima nauljite. Ostavite ga 20 minuta na sobnoj
temperaturi. Na štednjak stavite široku posudu s dosta vode, žlicom ulja i malo soli da
zavrije.
3. Na stol stavite stolnjak i dobro ga pospite brašnom. Prebacite tijesto na sredinu
stolnjaka, prvo ga razvaljajte valjkom, a onda ga počnite razvlačiti od sredine, nadižući
ga, prema vanjskim rubovima. Kad je tijesto razvučeno na posve tanko, premažite ga
nadjevom i pospite mrvicama.
4. Prvo prebacite dijelove tijesta koji vise preko ruba stola s dvije suprotne strane (one do
sebe, a potom one preko puta) te uz pomoć stoljnjaka savijajte tijesto s obje strane
prema sredini. Dobit ćete dva valjka. U sredini ih odvojite tako da kotačićem ili nožem
zarežete uzdužno uz valjke.
5. Uzmite čajni ili kavski tanjurić, utisnite ga u brašno pa režite štrukle na duljinu dlana.
Kuhajte ih 7 minuta, izvadite rupičastom lopaticom i premjestite jedan uz drugog u
uljem premazani kalup.

Nadjev

Odvojite žumanjke od bjelanjaka, a maslac stavite u mikrovalnu ili na toplo da omekša.
Bjelanjke s mrvicom soli istucite u čvrsti snijeg, a žumanjke mikserom izmiješajte sa
omekšalim maslacem.
Dodajte po ukusu sol i sitno kosani vlasac. Primiješajte snijeg pa premažite tijesto.
 

Ostalo
Kuhane i složene štrukle prelijte slatkim vrhnjem i zapecite u vrućoj pećnici oko 25
minuta, odnosno dok gornji sloj ne dobije rumenkastu i hrskavu koricu.

Savjet: Štrukli zahtjevaju domaće, rukom vučeno tijesto i ne bih savjetovala kupovno
odnosno gotovo. Domaće je puno mekše pa se slijepi oko nadjeva.

Prosjek: 4 (+785)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Moela's

Kad sam postavljala recept nije bilo mogućnosti dodati fotografije postupka, ali da, tijesto za štrukle UVIJEK radim ručno, nikad s gotovim (ovako se nadjev bolje priljepi uz tijesto). Na isti način volim i klasične sa sirom,kuhane pa prelivene slatkim (ne kiselim) vrhnjem, a potom zapečene. Fino, jel da?

2
Slika korisnika dada27's

Ovo je stvarno prastari recept, uvijek štrukle tako pravite? Tijesto nek je domaće a ne kupljeno, jedno od pravila za fine štruklice ;)Upravo su mi na stolu

Dada