20 - 25 dag mekog brašna
2 žlice masti
2 žlice šećera
1/2 žlice (jušne) Maraskina
2 jaja
2 žlice vode
Sastojci za nadjev
50 dag badema
50 dag šećera
6 jušnih žlica Maraskina
4 jaja
korica od 1/2 limuna
korica od 1/2 naranče
Postupak - tijesto:
Umijesite tijesto na način da brašno prvo prosijte, a onda mu pridodajte otopljenu mast, razmućena jaja, šećer, Maraskino i vodu, tako da dobijete čvrsto tijesto. Po potrebi, da biste dobili vrlo čvrsto tijesto, dodajte još brašna sve dok ne dobijete tijesto čvrstine kao kod domaćih rezanaca za juhu.
Stavite tijesto u hladnjak na 30-tak minuta da se dobro ohladi.
Podlogu za razvijanje tijesta obilno posipajte brašnom i razvaljajte tijesto vrlo, vrlo tanko. Odstranite višak brašna s površine tijesta širokim kistom ili rukom pa ga premjestite na široki lim za pečenje (od pećnice) kojeg prije prekrijte pek papirom. Označite sredinu tijesta pa od te točke kotačićem počnite rezati uokrug u obliku puža, na način da veći krugovi (tj. trake) budu širine oko 6 cm, a uži (koje urezujte tik do širih) oko 1 do 1, 5 cm.
Višak tijesta premijesite i pohranite u hladnjak.
Postupak - nadjev:
Bademe prelijte kipućom vodom i ostavite ih u vodi 20 minuta, a zatim im skinite kožicu. Malo ih prosušite (u kuhinjskoj krpi ili u pećnici) pa ih sameljite. Dodajte šećer, naribanu koricu naranče i limuna i Maraskino. Dobro izmiješajte, najbolje rukom. Zatim
dodajte jaja i opet promiješajte.
Na trake tijesta pažljivo žlicom ili još bolje rukom stavljajte nadjev ostavljajući rubove traka slobodnim. Te rubove naknadno premažite kistom ili prstima umočenim u hladnu vodu.
Razvaljajte ostatak tijesto iz hladnjaka, čim tanje. Kotačićem režite trake širine 1, 5 cm. Sad tim trakicama obrubljujte široke trake torte, uokolo nabirući prstima i pritiščući ih dolje na navlaženi rub. Okrečite tortu i obrubite sve slobodne rubove
Sada poravnajte nadjev na trakama.
Pećnicu ugrijte na 100 st. C i pecite oko 30 do 40 minuta. Torta mora ostati svijetla.
Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu i prenesite na tanjur za torte.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.1 (+22)
Rapska je torta svakako jedna od najljepših tradicionalnih torti, nadam se i u cijelosti autohtonih. Priprema nije nimalo teška, tijesto i nadjev jednostavno MORAJU uspjeti tako da se ništa neće baciti u smeće. Jedino treba svladati početni strah od rezanja. No, jednom kada uspijete izrezati pravilan krug traka jednakih širina, sve će postati vrlo -jednostavno.
Sastojci za tijesto
- 20 - 25 dag mekog brašna
- 2 žlice masti
- 2 žlice šećera
- 1/2 žlice (jušne) Maraskina
- 2 jaja
- 2 žlice vode
Sastojci za nadjev
- 50 dag badema
- 50 dag šećera
- 6 jušnih žlica Maraskina
- 4 jaja
- korica od 1/2 limuna
- korica od 1/2 naranče
Postupak
Sastojci za tijesto
- 20 - 25 dag mekog brašna
- 2 žlice masti
- 2 žlice šećera
- 1/2 žlice (jušne) Maraskina
- 2 jaja
- 2 žlice vode
Sastojci za nadjev
- 50 dag badema
- 50 dag šećera
- 6 jušnih žlica Maraskina
- 4 jaja
- korica od 1/2 limuna
- korica od 1/2 naranče
Postupak - tijesto:
Umijesite tijesto na način da brašno prvo prosijte, a onda mu pridodajte otopljenu mast, razmućena jaja, šećer, Maraskino i vodu, tako da dobijete čvrsto tijesto. Po potrebi, da biste dobili vrlo čvrsto tijesto, dodajte još brašna sve dok ne dobijete tijesto čvrstine kao kod domaćih rezanaca za juhu.
Stavite tijesto u hladnjak na 30-tak minuta da se dobro ohladi.
Podlogu za razvijanje tijesta obilno posipajte brašnom i razvaljajte tijesto vrlo, vrlo tanko. Odstranite višak brašna s površine tijesta širokim kistom ili rukom pa ga premjestite na široki lim za pečenje (od pećnice) kojeg prije prekrijte pek papirom. Označite sredinu tijesta pa od te točke kotačićem počnite rezati uokrug u obliku puža, na način da veći krugovi (tj. trake) budu širine oko 6 cm, a uži (koje urezujte tik do širih) oko 1 do 1, 5 cm.
Višak tijesta premijesite i pohranite u hladnjak.
Postupak - nadjev:
Bademe prelijte kipućom vodom i ostavite ih u vodi 20 minuta, a zatim im skinite kožicu. Malo ih prosušite (u kuhinjskoj krpi ili u pećnici) pa ih sameljite. Dodajte šećer, naribanu koricu naranče i limuna i Maraskino. Dobro izmiješajte, najbolje rukom. Zatim
dodajte jaja i opet promiješajte.
Na trake tijesta pažljivo žlicom ili još bolje rukom stavljajte nadjev ostavljajući rubove traka slobodnim. Te rubove naknadno premažite kistom ili prstima umočenim u hladnu vodu.
Razvaljajte ostatak tijesto iz hladnjaka, čim tanje. Kotačićem režite trake širine 1, 5 cm. Sad tim trakicama obrubljujte široke trake torte, uokolo nabirući prstima i pritiščući ih dolje na navlaženi rub. Okrečite tortu i obrubite sve slobodne rubove
Sada poravnajte nadjev na trakama.
Pećnicu ugrijte na 100 st. C i pecite oko 30 do 40 minuta. Torta mora ostati svijetla.
Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu i prenesite na tanjur za torte.
Drago mi je da sam mogla pojasniti, ma nije to nikakva kvantna fizika, ali dobro je kad se vidi i stvori slika plana. Ja sam si pokušala pomoći svojedobno videom na internetu ali oni to rade brzinski tako da mi i nije bog zna kako pomoglo. Prva je torta bila, ono, neravna, jadničak, ali druga je već bila predivna.
Moela -SRCE SI ! Sad mi je potpuno jasno , sinulo mi je pred očima da ovo umetničko delo ; )) čak i ja mogu da napravim , HVala punoooo !
kako bi bilo dobro za početnike barem neku sličicu seckanja testa dati , mnogo nas bi bilo srećno , hvala na razumevanju ; )
Kad budem mogla (imam već nekoliko dana problem sa povlačenjem fotki na forum i u komentare) dodat ću fotku izrezanog tijesta, bez nadjeva i vjenčića pa ćete moći vidjeti. Mislim da bi trebalo olakšati (početnu) nelagodu. Do tada pokušajte preko ovog linka koji vas vodi na moju stranicu (i Rapsku tortu) na Coolinarici. Tamo su fotke po koracima pripreme. Pozdrav.
link
http://www.coolinarika.com/recept/najkraljevskija-medju-kraljicama-rapska-torta-na-tradicionalan-nacin/