za tijesto
1/2 kg brašna
malo soli
1 kocka svježeg kvasca
100 g šećera
1 jaje
250 ml mlijeka
120 g maslaca
za nadjev
150 g omekšalog maslaca
50 g šećera
100 g marmelade od šumskog voća
100 g suhih brusnica
Postupak:
Stavite brašno i sol u posudu pa u sredini napravite jamicu. Izmrvljeni kvasac izmješajte sa malo šećera i 100 ml mlijeka i pustite kratko na toplom da se digne pjenica. Dignut kvasac ulijte u udubinu od brašna, dodajte razmućeno jaje, šećer i maslac narezan na listiće, pa sve dobro umijesite u kompaktno tijesto. Tijesto prekrijte krpom i ostavite ga dok ne udvostruči obujam. Tad ga još jednom premjesite i ostavite da se diže još 30-tak minuta.
Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik i premažite omekšalim maslacem i šećerom. Za tim žlicom rasporedite u manjim hrpicama marmeladu, a za tim i pospite suhim voćem. Rub tijesta premažite razmućenim žumanjkom i tijesto uz pomoć krpe ili stolnjaka savijte u roladu. Roladu izrežite oštrim nožem na devet kriški, poslažite ih u četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje, a potom ih ostavite da se dižu još 15-tak minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 C.
Pecite pužiće u zagrijanoj pećnici otprilike 30- tak minuta, pred kraj pečenja premažite ih razmućenim žumanjkom.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+2)
Potrebno:
- za tijesto
- 1/2 kg brašna
- malo soli
- 1 kocka svježeg kvasca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 250 ml mlijeka
- 120 g maslaca
za nadjev
- 150 g omekšalog maslaca
- 50 g šećera
- 100 g marmelade od šumskog voća
- 100 g suhih brusnica
Postupak:
- Stavite brašno i sol u posudu pa u sredini napravite jamicu. Izmrvljeni kvasac izmješajte sa malo šećera i 100 ml mlijeka i pustite kratko na toplom da se digne pjenica. Dignut kvasac ulijte u udubinu od brašna, dodajte razmućeno jaje, šećer i maslac narezan na listiće, pa sve dobro umijesite u kompaktno tijesto. Tijesto prekrijte krpom i ostavite ga dok ne udvostruči obujam. Tad ga još jednom premjesite i ostavite da se diže još 30-tak minuta.
- Dignuto tijesto razvaljajte u pravokutnik i premažite omekšalim maslacem i šećerom. Za tim žlicom rasporedite u manjim hrpicama marmeladu, a za tim i pospite suhim voćem. Rub tijesta premažite razmućenim žumanjkom i tijesto uz pomoć krpe ili stolnjaka savijte u roladu. Roladu izrežite oštrim nožem na devet kriški, poslažite ih u četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje, a potom ih ostavite da se dižu još 15-tak minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 C.
- Pecite pužiće u zagrijanoj pećnici otprilike 30- tak minuta, pred kraj pečenja premažite ih razmućenim žumanjkom.
Ništa lošiji nisu dizani pužići sa lješnjakom i borovnicama, jednostavno morate probati i jedne i druge pužiće! Obožavam ih.. Količina i veličina pužića ovisi o dimenzijama tijesta koje razvaljamo..
Ovi pužići se baš zovu pužići s marmeladom i pužićima? Za pužiće s marmeladom i brusnicom npr sam čula i probala ih, al za ove nisam nikad čula. Inače su super za npr doručak. Nadjev za punjenje pretpostavljam da može biti raznovrsan