Uskršnja pita sa špinatom i sirom
Bez obzira na naziv jela, u sezoni špinata ili blitve bit će izvrsno predjelo, servirano vruće ili hladno, a uz komadić mesa i glavni obrok.
Sastojci:
Tijesto
- 30 dag brašna (meko)
- 1 mala žličica soli
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 1,5 dl mlake vode
Nadjev
- 70 dag špinata
- 3 jaja
- 25-30 dag svježeg kravljeg sira
- 1 dl kiselog vrhnja
- 2 jušne žlice brašna
- 1 žlica nasjeckanog vlasca
- 2 jušne žlice sira ribanca
- po ukusu i potrebi sol i papar
- 1 jušna žlica maslaca (otopljenog)
Za premazivanje
- 1 jaje
- po potrebi ulje
- po želji sezam (za posipavanje)
Postupak:
Tijesto
Umijesite tijesto od brašna, ulja, vode i soli. Podijelite ga na 4 jednaka dijela, pa svaki umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odleži pola sata.
Nadjev
- Očistite i dobro operite špinat te ga skuhajte u malo vode. Dobro ga ocijedite, pritiščući ga žlicom ili kuhačom u cjediljki da se ocijedi sva voda. Isjeckajte ga, potom ga prebacite u posudu i lagano zagrijavajte (usuho). Miješajte kuhačom da preostala tekućina ispari.
- Stavite jaja u hladnu vodu i kuhajte ih oko 8 minuta, izlijte vruću vodu i ulijte hladnu. Ostavite ih 10 minuta u hladnoj vodi, potom oljuštite.
- Sir ocijedite od surutke pa ga izmiješajte sa kiselim vrhnjem, brašnom, nasjeckanim vlascem i sirom ribancem.
- U posudu sa sirom i vrhnjem dodajte špinat, posolite i popaprite po ukusu.
- Pećnicu ugrijte na 200 st C (ako koristite ventilator, dovoljno će biti 180 st. C). Kalup za tortu premažite uljem.
- Razvaljajte prvi dio tijesta u krug najtanje što možete (veće nego li je kalup) pa prekrijte dno i stranice kalupa. Premažite ga oprezno uljem, najbolje prstima.
- Postupite jednako i sa drugim dijelom tijesta, kojim ćete prekriti prvi dio. Nauljite ga.
- Postupite jednako i s trećim dijelom.Taj, treći dio, premažite otopljenim maslacem.
- Sad stavite nadjev i lijepo ga poravnajte.
- Kuhana jaja (ja sam izrezala jaja na polovice, kako bi svatko dobio i špinat i jaje) rasporedite kružno po nadjevu.
- Preostalo tijesto podijelite na dva dijela i svaki razvaljajte u krug, vrlo tanko u veličini kalupa.Preko nadjeva stavite prvi krug tijesta, malo ga nauljite, a povrh njega zadnji razvaljani list. Krajeve tijesta koji su ispod nadjeva i koji vire izvan kalupa čvrsto stisnite i spojite sa rubovima gornjih listova. Tijesto premažite umućenim jajetom i po želji pospite sezamom. Pecite oko 40-tak minuta dok korica ne postane zlatnosmeda.
- Pečenu pitu ostavite da odleži 10-tak minuta u kalupu, a potom je možete sevirati vruću ili kasnije, hladnu.
- Vaše oznake (tagovi): slane pite / Uskrs
- Sastojci: kuhana jaja / papar / sezam / sir / špinat / tijesto







Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
kakvo meso, sama pita zeljanica je uvijek odlična, s jogurtom i to je to!
moram probati,dobro izgleda!!! :D