Međimurska gibanica
Potrebni sastojci za gibanicu
- 10 listova za savijaču ili
- 1 kg oštrog brašna
- 2 jaja
- malo soli
- 2 dcl ulja
- mlaka voda po potrebi
Za nadjevanje:
1. nadjev - od maka
- 300 g mljevenog maka
- malo ribane limunove korice
- 2 žlice meda
- 3 žlice šećera
- vruće mlijeko po potrebi (oko 1, 5 dl)
2 . nadjev - od sira
- 300 g svježeg sira
- 1 jaje
- malo soli
- 3 žlice šećera
- 1/2 vrećice vanilin šećera
- malo naribane korice limuna
3 . nadjev - orasi
- 300 g mljevenih oraha
- 3 žlice šećera
- 1/2 dcl ruma
- 1/2 vrećice vanilin šećera
- vruće mlijeko po potrebi (1 dcl)
4. nadjev - jabuke
- 1 kg naribanih jabuka
- malo cimeta
- 3-4 žlice šećera
i još:
- 150 g otopljenog maslaca za premazivanje
- 2 dcl kiselog vrhnja
- šećer u prahu za posipanje
Postupak:
- Zamjesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga prekrijte krpom ili folijom i ostavite sat vremena da odstoji. Odstajalo tijesto razvaljajte, tanko razvucite i izrežite u veličinu kalupa ili koristite gotovo vučeno tijesto za savijače.
- Pripremite nadjeve. Mak izmješajte sa šećerom, limunovom koricom i medom, sve izmješajte pa prelijte kipućim mlijekom koliko je potrebno da bi nadjev i dalje bio čvrst i lijepo maziv (oko 1,5 dcl). Izmješajte. Sir također pomiješajte s na vedenim sastojcima. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom vanilin šerom i rumom, prelijte ih s malo vrućeg mlijeka i sve skupa izmješajte. Ribanim jabukama dodajte šećer, kako je navedeno, te malo cimeta. Prije samog nadjevanja, dobro ih ocijedite.
- Otopite maslac za premazivanje, pa premažite prvo kalup. Zatim u kalup stavite dva lista tijesta ili uzmite dva lista gotovog tijesta za savijače pa jednom polovicom prekrijte dno kalupa, a ostatak neka ostane izvan kalupa.. Premažite tijesto maslacem i prekrijte drugom polovicom gotovog tijesta ( onim koji je ostao vani).Premažite prvi sloj tijesta nadjevom od maka. Ponovite postupak s tijestom, pa ga nadjenite drugim nadjevom - sirom. Treći nadjev su orasi i zadnje jabuke.
- Kad ste sve nadjeve potrošili na kraju završite tijestom koje na kraju još premažite maslacem. Gibanicu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C, oko 30-tak minuta, zatim ju izvadite, premažite kiselim vrhnjem i vratite ponovno u pećnicu dok se ne zapeče. Pečenu gibanicu izvadite i pospite šećerom u prahu.
- Ova gibanica najčešće se poslužuje topla iako po želji, može se poslužiti i hladna.
Link izvora / potpis autora: http://coolrecepti.blogspot.com
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: jabuke / jaja / mak / maslac / mlijeko / orasi / šećer / šećer u prahu / sir / tijesto za savijače / voda







Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Ja sam ga radila više puta,odličan je
Izgleda jako ukusno!