Školjkice s pršutom i kiselim vrhnjem
Evo za uvod par savjeta kod kuhanja tjestenine:
Da bi se tjestenina dobro skuhala, ali ne i raskuhala - računajte 10 dag tjestenine na 1 litru vode. Tjestenina za vrijeme kuhanja poveća volumen do 3 puta, pa se nepravilnim kuhanjem može pretvoriti u ljepljivu kašu. Kad voda u posudi zakipi, posolite je i dodajte žlicu ulja, da se spriječi lijepljenje za dno posude. Vrijeme kuhanja računa se kada voda opet zakipi, a traje ovisno o debljini tjestenine i kvaliteti.
Sastojci:
- 40 dag tjestenine 'školjkice'
- 10 dag pršuta
- 2 dl kiselog vrhnja
- 8 dag maslaca
- 15 dag naribanog sira gorgonzole
- prstohvat muškatnog oraščića
- ulje, papar, sol
postupak pripreme:
Sastojci:
- 40 dag tjestenine 'školjkice'
- 10 dag pršuta
- 2 dl kiselog vrhnja
- 8 dag maslaca
- 15 dag naribanog sira gorgonzole
- prstohvat muškatnog oraščića
- ulje, papar, sol
postupak pripreme:
'Školjkice' skuhajte u dosta posoljene kipuće vode i ocijedite. Zatim ih istresite u posudu na zagrijano ulje i izmiješajte da se ravnomjerno na ulje i držite na toplom. Posebno pjenasto izmiješajte omekšali maslac i kiselo vrhnje, dodajte naribani sir, na rezančiće narezani pršut pa začinite paprom i naribanim muškatnim oraščićem. Ako je potrebno dosolite i još jednom sve izmiješajte. Ovako pripravljenu smjesu prelijte preko kuhanih 'školjkica' i na vatri lagano izmiješajte. Jelo zatim stavite u zdjelu i poslužite uz ukiseljene slatke feferone.
- Vrijeme pripreme: 30 minuta
- Vaše oznake (tagovi): maslac / sir / sol / špageti / tjestenina / ulje / voda / vrhnje
- Sastojci: gorgonzola / kiselo vrhnje / maslac / muškatni oraščić / pršut / sol / špageti / tjestenina / ulje / voda / vrhnje / sir