Špageti bolognese
Ovo je najdraže jelo moje kćeri. Doduše, u zadnje vrijeme često kaže - mama, kad već radiš bolonjez, jel bi mogla složit lazanje? No, kad nemate vremena za ovu Garfildovu poslasticu, fini odabir su i špagete bolognese u koje obično dodam malo gljiva.
Sastojci za bolonjez:
- 350 g špageta
- prstohvat soli (ili po želji)
- 250 g gljiva
- jedna glavica luka
- 2 žlice ulja
- 300 g mljevenog mesa
- 2 žlice pasirane rajčice
- sol
- papar
- jedna žličica crvene paprike
- 2 žličice origana
- jedna mala limenka rajčica (400 g)
- 100 g vrhnja
Priprema:
Špageti skuhati da budu al dente u dosta posoljene vode. Očistite gljive i narežite ih na ploške ručno ili na ribež. Oguliti luk, narezati ga na kocke i pržiti u ulju dok ne postane proziran.
Dodati mljeveno meso, paradajz sos, zatim dodati začine -sol, papar, papriku i origano. Uz dinstanje, promješajte, dodajte gljive i pržite nekoliko minuta.
Zatim mesu dodajte ostatak rajčice i kuhajte 10 minuta. Umiješajte vrhnje, začinite i poslužite s tjesteninom koju ste prethodno iscjedili.
Obje varijante su odličan izbor jela. U recept ponekad dodam mrkvu i malo vina...a nekad radim baš identično kao što ste tu napisali. Ne volim kad mi je umak baš prerijedak, a vi?
Blanka, o kako je ovo istina! I moji od kad su otkrili lazanje svaki put zamole da od bolonjeza produžim do lazanja:) No, kad nemam vremena, skuham špagete i to je to. U bolonjez obaveuno lovorovlist za aromu, a kad je gotovo posipat parmezanom ili običnim naribanim trapistom.