Špageti bolognese

Autor: blanka   (palac x 7639) |moji recepti

1
350 g špageta prstohvat soli (ili po želji) 250 g gljiva jedna glavica luka 2 žlice ulja 300 g mljevenog mesa 2 žlice pasirane rajčice sol papar jedna žličica crvene paprike 2 žličice origana jedna mala limenka rajčica (400 g) 100 g vrhnja Priprema: Špageti skuhati da budu al dente u dosta posoljene vode. Očistite gljive i narežite ih na ploške ručno ili na ribež. Oguliti luk, narezati ga na kocke i pržiti u ulju dok ne postane proziran. Dodati mljeveno meso, paradajz sos, zatim dodati začine -sol, papar, papriku i origano. Uz dinstanje, promješajte, dodajte gljive i pržite nekoliko minuta. Zatim mesu dodajte ostatak rajčice i kuhajte 10 minuta. Umiješajte vrhnje, začinite i poslužite s tjesteninom koju ste prethodno iscjedili. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.5 (+2) ‹ Školjkice s pršutom i kiselim vrhnjem najbolji recept Špageti s paškim sirom i orasima ›
Ovo je najdraže jelo moje kćeri. Doduše, u zadnje vrijeme često kaže - mama, kad već radiš bolonjez, jel bi mogla složit lazanje? No, kad nemate vremena za ovu Garfildovu poslasticu, fini odabir su i špagete bolognese u koje obično dodam malo gljiva.
bolognese

Sastojci za bolonjez:

  • 350 g špageta
  • prstohvat soli (ili po želji)
  • 250 g gljiva
  • jedna glavica luka
  • 2 žlice ulja
  • 300 g mljevenog mesa
  • 2 žlice pasirane rajčice
  • sol
  • papar
  • jedna žličica crvene paprike
  • 2 žličice origana
  • jedna mala limenka rajčica (400 g)
  • 100 g vrhnja

Priprema:

Špageti skuhati da budu al dente u dosta posoljene vode. Očistite gljive i narežite ih na ploške ručno ili na ribež. Oguliti luk, narezati ga na kocke i pržiti u ulju dok ne postane proziran.
Dodati mljeveno meso, paradajz sos, zatim dodati začine -sol, papar, papriku i origano. Uz dinstanje, promješajte, dodajte gljive i pržite nekoliko minuta.
Zatim mesu dodajte ostatak rajčice i kuhajte 10 minuta. Umiješajte vrhnje, začinite i poslužite s tjesteninom koju ste prethodno iscjedili.

Prosjek: 4.5 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika klaramara's

Obje varijante su odličan izbor jela. U recept ponekad dodam mrkvu i malo vina...a nekad radim baš identično kao što ste tu napisali. Ne volim kad mi je umak baš prerijedak, a vi?

2
Slika korisnika maza's

Blanka, o kako je ovo istina! I moji od kad su otkrili lazanje svaki put zamole da od bolonjeza produžim do lazanja:) No, kad nemam vremena, skuham špagete i to je to. U bolonjez obaveuno lovorovlist za aromu, a kad je gotovo posipat parmezanom ili običnim naribanim trapistom.