Špageti sa škampima na buzaru

Autor: MajaM   (palac x 1047) |moji recepti

1
500 g svježih škampa, neočišćenih 300 g špageta 400 ml suhog bijelog vina 1 glavica luka, krupnije narezana 3 režnja češnjaka, sitnije narezana 60 ml maslinovog ulja, domaćeg 2 žlice koncentrata rajčice ili soka od rajčica 2 manje svježe rajčice, krupnije narezane ½ limuna, krupnije narezanog 40 g krušnih mrvica 1 vezica svježeg peršina, sitnije narezanog sol, svježe mljeveni crni papar Sastojci: 500 g svježih škampa, neočišćenih 300 g špageta 400 ml suhog bijelog vina 1 glavica luka, krupnije narezana 3 režnja češnjaka, sitnije narezana 60 ml maslinovog ulja, domaćeg 2 žlice koncentrata rajčice ili soka od rajčica 2 manje svježe rajčice, krupnije narezane ½ limuna, krupnije narezanog 40 g krušnih mrvica 1 vezica svježeg peršina, sitnije narezanog sol, svježe mljeveni crni papar Priprema: 1. Škampe operite pod mlazom hladne vode pa im očistite crvene „brčiće“ ako želite. Možete ih i očistiti ili očistiti samo dio, ali ja ih preferiram kuhati cijele jer je u tome cijela čar ovog jela. 2. U manjem loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte krupnije narezani luk pa dinstajte dok luk ne poprimi kristalno bijelo-žutu boju. Dodajte cijele škampe pa ih popržite par minuta bez tekućine, tek toliko da puste miris. Miješajte cijelo vrijeme kako vam luk ne bi izgorio. 3. Dodajte sjeckani češnjak, peršin, malo soli, koncentrat rajčice i cijelu količinu bijelog vina. Kuhate povremeno protresajući loncem oko 20-30 minuta na srednje jakoj vatri. 4. Kada su škampi kuhani, dodajte sjeckane rajčice i limun, te krušne mrvice. Dodajte cijele špagete pa kuhajte dok vam se špagete ne skuhaju al dente. 5. Provjerite slanoću prije nego skinete buzaru s vatre. Ako želite, dodajte još krušnih mrvica za gušći umak, još peršina, soli. 6. Skuhane špagete s škampima podijelite u dvije zdjelice i pospite s svježe mljevenim crnim paprom, s peršinom ili parmezanom. Poslužite odmah dok je jelo još toplo. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.8 (+11) ‹ Škampi na buzaru najbolji recept
UPDATE 18.9.2018. Evo jedno jelo koje se tradicionalno sprema u mojoj obitelji već godinama :)
Recepti - 2 - slika

Sastojci:

  • 500 g svježih škampa, neočišćenih

  • 300 g špageta
  • 400 ml suhog bijelog vina
  • 1 glavica luka, krupnije narezana
  • 3 režnja češnjaka, sitnije narezana
  • 60 ml maslinovog ulja, domaćeg
  • 2 žlice koncentrata rajčice ili soka od rajčica
  • 2 manje svježe rajčice, krupnije narezane
  • ½ limuna, krupnije narezanog
  • 40 g krušnih mrvica
  • 1 vezica svježeg peršina, sitnije narezanog
  • sol, svježe mljeveni crni papar

Sastojci:

  • 500 g svježih škampa, neočišćenih
  • 300 g špageta
  • 400 ml suhog bijelog vina
  • 1 glavica luka, krupnije narezana
  • 3 režnja češnjaka, sitnije narezana
  • 60 ml maslinovog ulja, domaćeg
  • 2 žlice koncentrata rajčice ili soka od rajčica
  • 2 manje svježe rajčice, krupnije narezane
  • ½ limuna, krupnije narezanog
  • 40 g krušnih mrvica
  • 1 vezica svježeg peršina, sitnije narezanog
  • sol, svježe mljeveni crni papar

Priprema:

1. Škampe operite pod mlazom hladne vode pa im očistite crvene „brčiće“ ako želite. Možete ih i očistiti ili očistiti samo dio, ali ja ih preferiram kuhati cijele jer je u tome cijela čar ovog jela.
2. U manjem loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte krupnije narezani luk pa dinstajte dok luk ne poprimi kristalno bijelo-žutu boju. Dodajte cijele škampe pa ih popržite par minuta bez tekućine, tek toliko da puste miris. Miješajte cijelo vrijeme kako vam luk ne bi izgorio.
3. Dodajte sjeckani češnjak, peršin, malo soli, koncentrat rajčice i cijelu količinu bijelog vina. Kuhate povremeno protresajući loncem oko 20-30 minuta na srednje jakoj vatri.
4. Kada su škampi kuhani, dodajte sjeckane rajčice i limun, te krušne mrvice. Dodajte cijele špagete pa kuhajte dok vam se špagete ne skuhaju al dente.
5. Provjerite slanoću prije nego skinete buzaru s vatre. Ako želite, dodajte još krušnih mrvica za gušći umak, još peršina, soli.
6. Skuhane špagete s škampima podijelite u dvije zdjelice i pospite s svježe mljevenim crnim paprom, s peršinom ili parmezanom. Poslužite odmah dok je jelo još toplo.

Prosjek: 3.8 (+11)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika pisco's

isus piše:
krivi recept ili je netko nepismen pisao

Tocno tako....Boze sacuvaj recepta.....vjerojatno u dobroj namjeri napisan ali.....bez sastojaka dovoljno pogledat samo vrijeme kuhanja tih jadnih Skampi...

2
Slika korisnika Vaše ime, nadimak..'s

Kao prvo ljeta ima u zraku i na tanjuru.
Dođite u Komižu i uvjerite se.
Recept nije loš, mada ima puno boljih.

3
Slika korisnika isus's

krivi recept ili je netko nepismen pisao