Makaroni sa šunkom i porilukom
Sastojci:
- sol
- 150 g makarona
- jedan luk
- jedan češanj češnjaka
- jedan veliki poriluk (400 g)
- 100 g tanko narezanog pršuta ili šunke
- 2 žlice biljnog ulja
- crni papar
- oraščić
- 100 g vrhnja
- 100 ml juhe od povrća (biljnog temeljca)
- 2 velike žlice umaka od pećenja
Priprema:
U lonac za pirjanje ulite litru i pol vode sa malo soli. Makarone kuhati dok ne budu al dente prema uputama na pakovanju (oko 10 minuta).
U međuvremenu, očistite luk i češnjak, narežite na sitne kockice. Očistite poriluk, izrežite na pola po dužini i temeljito operite. Polovice rezati u komadiće, ali na koso, u oblik romba. Pršut izrezati na male kockice.
Zagrijte ulje u tavi. Pržite luk i češnjak dok ne postane proziran. Dodajte kockice šunke i poriluk i pržite 3 minute. Uz sol, papar, dodajte i muškatni oraščić. Ulijte juhu i sve pokriveno kuhajte na laganoj vatri 3 minute, dok ne omekša.
Ocijedite tjesteninu u cjedilu, nakon što se ocijedi pomiješajte sa porilukom. Umiješajte vrhnje i umak od pečenja. Ovu smjesu još kratko prokuhajte i odmah poslužite.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): tjestenina
- Sastojci: vrhnje / ulje / tjestenina / temeljac / sol / pršut / poriluk / papar / muškatni oraščić / luk / češnjak
izabela - došla sam ti pohvaliti recept, jako je fino i jako je jednostavno za napraviti!!!!Super!