Sol
150 g makarona
jedan luk
jedan češanj češnjaka
jedan veliki poriluk (400 g)
100 g tanko narezanog pršuta ili šunke
2 žlice biljnog ulja
crni papar
oraščić
100 g vrhnja
100 ml juhe od povrća (biljnog temeljca)
2 velike žlice umaka od pećenja
Priprema:
U lonac za pirjanje ulite litru i pol vode sa malo soli. Makarone kuhati dok ne budu al dente prema uputama na pakovanju (oko 10 minuta).
U međuvremenu, očistite luk i češnjak, narežite na sitne kockice. Očistite poriluk, izrežite na pola po dužini i temeljito operite. Polovice rezati u komadiće, ali na koso, u oblik romba. Pršut izrezati na male kockice.
Zagrijte ulje u tavi. Pržite luk i češnjak dok ne postane proziran. Dodajte kockice šunke i poriluk i pržite 3 minute. Uz sol, papar, dodajte i muškatni oraščić. Ulijte juhu i sve pokriveno kuhajte na laganoj vatri 3 minute, dok ne omekša.
Ocijedite tjesteninu u cjedilu, nakon što se ocijedi pomiješajte sa porilukom. Umiješajte vrhnje i umak od pečenja. Ovu smjesu još kratko prokuhajte i odmah poslužite.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.5 (+2)
‹ Makaroni s gljivama i piletinom
najbolji recept
Makaroni sa šunkom i porilukom ›
Ovo je jedini način na koji me mama uspjela nagovorit da probam poriluk, a danas metodu uspješno provodi i kod svojih mališana.
Sastojci:
- Sol
- 150 g makarona
- jedan luk
- jedan češanj češnjaka
- jedan veliki poriluk (400 g)
- 100 g tanko narezanog pršuta ili šunke
- 2 žlice biljnog ulja
- crni papar
- oraščić
- 100 g vrhnja
- 100 ml juhe od povrća (biljnog temeljca)
- 2 velike žlice umaka od pećenja
Priprema:
U lonac za pirjanje ulite litru i pol vode sa malo soli. Makarone kuhati dok ne budu al dente prema uputama na pakovanju (oko 10 minuta).
U međuvremenu, očistite luk i češnjak, narežite na sitne kockice. Očistite poriluk, izrežite na pola po dužini i temeljito operite. Polovice rezati u komadiće, ali na koso, u oblik romba. Pršut izrezati na male kockice.
Zagrijte ulje u tavi. Pržite luk i češnjak dok ne postane proziran. Dodajte kockice šunke i poriluk i pržite 3 minute. Uz sol, papar, dodajte i muškatni oraščić. Ulijte juhu i sve pokriveno kuhajte na laganoj vatri 3 minute, dok ne omekša.
Ocijedite tjesteninu u cjedilu, nakon što se ocijedi pomiješajte sa porilukom. Umiješajte vrhnje i umak od pečenja. Ovu smjesu još kratko prokuhajte i odmah poslužite.