Gusta juha od ječma/geršla
Starinsko jelo, za zimske dane!
Potrebno je:
- oko 1 žlica maslaca
- 1 šalica (od 2 dcl) nasjeckanog poriluka ili kapule
- 1 šalica na kockice nasjeckane mrkve
- 1 šalica na kockice nasjeckanog korijena peršina
- 1 šalica na kockice nasjeckanog korijena celera
- 1 šalica na kockice nasjeckanog krumpira
- 1 šalica opranog i ocijeđenog ječma
- 1 šalica na kockice nasjeckane pancete
- 4 češnja usitnjenog češnjaka
- 2 lista lovora
- sjeckani peršin
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica soli
- svježe mljevenog papra
A priprema se:
U loncu istopiti maslac pa dodati poriluk kojega treba malo posoliti. Nakon što poriluk omekša dodati ostalo korijenasto povrće. Pirjati ga dok malo ne povene.
Dodati pancetu, pirjati je 3-4 minute te umiješati pripremljeni ječam. Sve izmiješati i dodati vode oko 1l. Kada prokuha umiješati peršin i dodati lovorov list, češnjak, posoliti i popapriti.
Kuhati na tihoj vatri dok se ječam ne skuha! (ja sam kuhala u ekspres loncu i trebalo mi je oko 20 minuta čistog šištanja)
U gotovu juhu uliti maslinovo ulje, još malo prokuhati i poslužiti!
- Vaše oznake (tagovi): glavno jelo / ječam / jela iz ekspres lonca / panceta
- Sastojci: ječam / poriluk / lovorov list / povrće / maslac / maslinovo ulje / peršin
Hvala sntomic za recept, imala sam ga već dugo ispisanog, no juhicu sam tek danas skuhala i to točno po receptu i bila je jaaaako fiiina ... preporučam je svakome ...
hvala i vama na ovim lijepim riječima :)