50 dkg bijelog graha
40 dkg suhih rebara (vratine ili komad nekog drugog suhog mesa)
3 žlice ulja
2 glavice luka
2 svježe crvene rog paprike
1 žličica crvene paprike u prahu
1 velika žlica brašna
3 češnja češnjaka
1 feferon (ljuta papričica)
1 veća ili dvije manje svježe rajčice
1 vezica svježeg peršina
sol i papar po ukusu
Grah namočiti u zasoljenu vodu te ga ostaviti da se namače u hladnjaku odnosno na nižoj temperaturi. Nakon toga vodu baciti, a grah isprati pa ga staviti u lonac s vrućom vodom i kuhati 2,dva i pol do tri sata na laganoj temperaturi.
Umjesto ovako kuhanog graha, može se upotrijebiti i grah iz konzerve.
Suha rebra narezana na kocke skuhati, a „juhu“ od suhog mesa sačuvati za kasnije. Na ulju zastakliti na kockice narezani luk i malo podliti s juhom u kojoj su se kuhala rebarca pa pirjati na laganoj vatri petnaestak minuta. Dodati također na kockice narezanu rog papriku, sitno nasjeckani češnjak, feferon i rajčicu. Sve zajedno pirjati još desetak minuta. Dodati sitno narezani peršin i brašno, posoliti i popapriti pa podliti s otprilike 3 dcl juhe i kuhajte desetak minuta nakon što zavrije pa dodati kuhani grah.
Sve preselite u glinenu posudu za pečenje (može i keramička, a ako nemate ništa od toga, onda u obični pleh). Dodati još preostale juhe od suhog mesa i nepokriveno zapećiu pećnici na 200°C otprilike 45 minuta.
Izvaditi iz pećnice i poslužiti.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.8 (+4)
Čuveno makedonsko jelo, zapečeni grah, može se servirati kao samostalno jelo uz neku osvježavajuću salatu ili pak kao prilog uz roštilj.
Sastojci
- 50 dkg bijelog graha
- 40 dkg suhih rebara (vratine ili komad nekog drugog suhog mesa)
- 3 žlice ulja
- 2 glavice luka
- 2 svježe crvene rog paprike
- 1 žličica crvene paprike u prahu
- 1 velika žlica brašna
- 3 češnja češnjaka
- 1 feferon (ljuta papričica)
- 1 veća ili dvije manje svježe rajčice
- 1 vezica svježeg peršina
- sol i papar po ukusu
Grah namočiti u zasoljenu vodu te ga ostaviti da se namače u hladnjaku odnosno na nižoj temperaturi. Nakon toga vodu baciti, a grah isprati pa ga staviti u lonac s vrućom vodom i kuhati 2,dva i pol do tri sata na laganoj temperaturi.
Umjesto ovako kuhanog graha, može se upotrijebiti i grah iz konzerve.
Suha rebra narezana na kocke skuhati, a „juhu“ od suhog mesa sačuvati za kasnije. Na ulju zastakliti na kockice narezani luk i malo podliti s juhom u kojoj su se kuhala rebarca pa pirjati na laganoj vatri petnaestak minuta. Dodati također na kockice narezanu rog papriku, sitno nasjeckani češnjak, feferon i rajčicu. Sve zajedno pirjati još desetak minuta. Dodati sitno narezani peršin i brašno, posoliti i popapriti pa podliti s otprilike 3 dcl juhe i kuhajte desetak minuta nakon što zavrije pa dodati kuhani grah.
Sve preselite u glinenu posudu za pečenje (može i keramička, a ako nemate ništa od toga, onda u obični pleh). Dodati još preostale juhe od suhog mesa i nepokriveno zapećiu pećnici na 200°C otprilike 45 minuta.
Izvaditi iz pećnice i poslužiti.
Izuzetan recept, preporučujem.