Gravče na tavče

Autor: admin   (palac x 168882) |moji recepti

1
50 dkg bijelog graha 40 dkg suhih rebara (vratine ili komad nekog drugog suhog mesa) 3 žlice ulja 2 glavice luka 2 svježe crvene rog paprike 1 žličica crvene paprike u prahu 1 velika žlica brašna 3 češnja češnjaka 1 feferon (ljuta papričica) 1 veća ili dvije manje svježe rajčice 1 vezica svježeg peršina sol i papar po ukusu Grah namočiti u zasoljenu vodu te ga ostaviti da se namače u hladnjaku odnosno na nižoj temperaturi. Nakon toga vodu baciti, a grah isprati pa ga staviti u lonac s vrućom vodom i kuhati 2,dva i pol do tri sata na laganoj temperaturi. Umjesto ovako kuhanog graha, može se upotrijebiti i grah iz konzerve. Suha rebra narezana na kocke skuhati, a „juhu“ od suhog mesa sačuvati za kasnije. Na ulju zastakliti na kockice narezani luk i malo podliti s juhom u kojoj su se kuhala rebarca pa pirjati na laganoj vatri petnaestak minuta. Dodati također na kockice narezanu rog papriku, sitno nasjeckani češnjak, feferon i rajčicu. Sve zajedno pirjati još desetak minuta. Dodati sitno narezani peršin i brašno, posoliti i popapriti pa podliti s otprilike 3 dcl juhe i kuhajte desetak minuta nakon što zavrije pa dodati kuhani grah. Sve preselite u glinenu posudu za pečenje (može i keramička, a ako nemate ništa od toga, onda u obični pleh). Dodati još preostale juhe od suhog mesa i nepokriveno zapećiu pećnici na 200°C otprilike 45 minuta. Izvaditi iz pećnice i poslužiti.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.8 (+4)
Čuveno makedonsko jelo, zapečeni grah, može se servirati kao samostalno jelo uz neku osvježavajuću salatu ili pak kao prilog uz roštilj.
Recepti - Gravče na tavče

Sastojci

 • 50 dkg bijelog graha
 • 40 dkg suhih rebara (vratine ili komad nekog drugog suhog mesa)
 • 3 žlice ulja
 • 2 glavice luka
 • 2 svježe crvene rog paprike
 • 1 žličica crvene paprike u prahu
 • 1 velika žlica brašna
 • 3 češnja češnjaka
 • 1 feferon (ljuta papričica)
 • 1 veća ili dvije manje svježe rajčice
 • 1 vezica svježeg peršina
 • sol i papar po ukusu

Grah namočiti u zasoljenu vodu te ga ostaviti da se namače u hladnjaku odnosno na nižoj temperaturi. Nakon toga vodu baciti, a grah isprati pa ga staviti u lonac s vrućom vodom i kuhati 2,dva i pol do tri sata na laganoj temperaturi.

Umjesto ovako kuhanog graha, može se upotrijebiti i grah iz konzerve.

Suha rebra narezana na kocke skuhati, a „juhu“ od suhog mesa sačuvati za kasnije. Na ulju zastakliti na kockice narezani luk i malo podliti s juhom u kojoj su se kuhala rebarca pa pirjati na laganoj vatri petnaestak minuta. Dodati također na kockice narezanu rog papriku, sitno nasjeckani češnjak, feferon i rajčicu. Sve zajedno pirjati još desetak minuta. Dodati sitno narezani peršin i brašno, posoliti i popapriti pa podliti s otprilike 3 dcl juhe i kuhajte desetak minuta nakon što zavrije pa dodati kuhani grah.

Sve preselite u glinenu posudu za pečenje (može i keramička, a ako nemate ništa od toga, onda u obični pleh). Dodati još preostale juhe od suhog mesa i nepokriveno zapećiu pećnici na 200°C otprilike 45 minuta.

Izvaditi iz pećnice i poslužiti.
 

Prosjek: 4.8 (+4)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Gongi's

Izuzetan recept, preporučujem.