3/4 kg (4 do 5 komada) zelene korabice
1/2 kg krumpira
1 glavica luka
2-3 režnja češnjaka
5 žlica zobenih pahuljica
peršin, sol i papar po ukusu
Priprema
Korabicu očistiti od listova i zelene kore, narezati na manje prutiće ili krupno naribati. Listove korabice kratko prokuhati (3-5 minuta) u kipućoj vodi, ocijediti i narezati na rezance. Krumpir narezati na manje kockice i prokuhati u slanoj vodi. Treba ga maknuti s vatre kada je do pola kuhan i ostaviti u vodi . Zobene pahuljice preliti vrućom vodom i ostaviti da nabubre. Na ulju staklasto popržiti luk, dodati korabicu podlijevajući s malo vode.
Nakon 30-ak minuta dodati listove korabice i krumpir, posoliti i popapriti po ukusu, dodati sitno narezani češnjak i sve zajedno dinstati još desetak minuta. Dodati zobene pahuljice, podliti vodom u kojoj se kuhalo lišće do željene gustine i na laganoj vatri sve sastojke kuhati 5 do 10 minuta, a kad je varivo gotovo, maknuti s vatre i posuti narezanim peršinom.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.7 (+6)
Nakon teškog božićno-novogodišnjeg jelovnika, organizmu će pasati laganija povrtna jela. Korabica je tipično sezonsko povrće, jestivo samo dok je mlado, bogato bjelančevinama, biljnim uljem, šećerom, celulozom te vitamina C i B1.
Sastojci potrebni za varivo od korabice
- 3/4 kg (4 do 5 komada) zelene korabice
- 1/2 kg krumpira
- 1 glavica luka
- 2-3 režnja češnjaka
- 5 žlica zobenih pahuljica
- peršin, sol i papar po ukusu
Priprema
Korabicu očistiti od listova i zelene kore, narezati na manje prutiće ili krupno naribati. Listove korabice kratko prokuhati (3-5 minuta) u kipućoj vodi, ocijediti i narezati na rezance. Krumpir narezati na manje kockice i prokuhati u slanoj vodi. Treba ga maknuti s vatre kada je do pola kuhan i ostaviti u vodi . Zobene pahuljice preliti vrućom vodom i ostaviti da nabubre. Na ulju staklasto popržiti luk, dodati korabicu podlijevajući s malo vode.
Nakon 30-ak minuta dodati listove korabice i krumpir, posoliti i popapriti po ukusu, dodati sitno narezani češnjak i sve zajedno dinstati još desetak minuta. Dodati zobene pahuljice, podliti vodom u kojoj se kuhalo lišće do željene gustine i na laganoj vatri sve sastojke kuhati 5 do 10 minuta, a kad je varivo gotovo, maknuti s vatre i posuti narezanim peršinom.