Glajgeviht
Lagani je kolač, a lako ga je i napraviti pa je stoga u kontinentalnoj Hvratskoj zaista udomaćen posebno u ljetno vrijeme kad su tržnice pune bobičastog voća. Najčešće se radi s trešnjama i višnjama, ali može se napraviti i s polovicama šljiva, jagodama, pa čak i grožđem.
Sastojci
- 3 jaja
- 1 šalica šećera
- 1 šalica brašna
- 1 šalica kiselog vrhnja ili jogurta
- 10 dkg maslaca (ili margarina, ili ulja)
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1/4 kg trešnja (višanja, polovica šljiva, jagoda...)
Priprema
Za mjeru se uzima šalica od 2 dcl. Pjenasto izmješati jaja, šećer i vanilin šećer, pa naizmenično dodavati brašno s praškom za pecivo i kiselo vrhnje. Dodati kockice omekšalog maslaca (ili margarina, ili ulja), sve jednolično izmješati pa uliti u namašćen i pobrašnjen pleh. Ravnomjerno rasporediti voće po tijestu i lagano utisnuti da bude na sredini (niti na vrhu, niti na dnu tijesta).
Peći na 170°C 35 minuta. Provjeriti čačkalicom (ubosti u sredinu tijesta okomito: ako se na čakalicu ne primaju komadići, tijesto je pečeno), pa ako treba peći još 5 minuta. Glajgeviht posuti šećerom u prahu.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Vaše oznake (tagovi): višnje / masalac / kolači i slastice / jogurt / jaja / glajgeviht
- Sastojci: višnje / vanilin šećer / prašak za pecivo / margarin / kiselo vrhnje / jogurt / jaja / brašno
Nisam imala višnje ili slično, nego samo jabuke. Narezala sam ih na kockice i s vrlo malo šećera popirjala. Kolač je odlično uspio. Recept je izvrstan!
Gleichgewicht = ravnoteža
Leichtgewicht = "nešto lagano"
odlicno
HVALA ZA SUPER RECEPT!
ovo su moji recepti, lea
Sviđa mi se vaša stranica, jer nađem dobre recepte, a često one starinske. Gleichbewicht me podsjeća na djetinstvo, jer je to moja mama često radila, ali malo drugačije: koliko imaš jaja, toliku težinu uzimaš ostalih sastojaka (umjesto vrhnja malo mlijeka).Na kraju se na kolač stavlja razno voće, a može i samo sa sjeckanim orasima. Doma smo to zvali "kol'ko, tol'ko.
Srdačan pozdrav
Kolač odličan i može se upotrebljavati svo sezonsko voče. Zovu ga još i brzi kolač
Gleichgewicht-iste težine, bukvalan prevod
mislim da to kod nas zovu lijena pita. brzo i lako se spravlja i još brže i lakše pojede. super je,
super kolač još nisam tako pravila, volim jagode , sigurno može i kajsijama pozdrav iz baranje
samo mala digresija "gleichgewicht", ne znaci lagano nego je prijevod ravnotezaža
Inace obozavam taj kolac, jos kad su visnje onako kisele , mljac
poz