Glajgeviht

Autor: tatjana   (palac x 18695) |moji recepti

11
3 jaja 1 šalica šećera 1 šalica brašna 1 šalica kiselog vrhnja ili jogurta 10 dkg maslaca (ili margarina, ili ulja) 1 vanilin šećer 1 prašak za pecivo 1/4 kg trešnja (višanja, polovica šljiva, jagoda...) Priprema Za mjeru se uzima šalica od 2 dcl. Pjenasto izmješati jaja, šećer i vanilin šećer, pa naizmenično dodavati brašno s praškom za pecivo i kiselo vrhnje. Dodati kockice omekšalog maslaca (ili margarina, ili ulja), sve jednolično izmješati pa uliti u namašćen i pobrašnjen pleh. Ravnomjerno rasporediti voće po tijestu i lagano utisnuti da bude na sredini (niti na vrhu, niti na dnu tijesta). Peći na 170°C 35 minuta. Provjeriti čačkalicom (ubosti u sredinu tijesta okomito: ako se na čakalicu ne primaju komadići, tijesto je pečeno), pa ako treba peći još 5 minuta. Glajgeviht posuti šećerom u prahu. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.8 (+22)
Jasno je da ovo nije autohtoni recept budući da naš glajgeviht dolazi od njemačke riječi gleichgewicht i moglo bi se prevesti kao "nešto lagano".
Glajgeviht

Lagani je kolač, a lako ga je i napraviti pa je stoga u kontinentalnoj Hvratskoj zaista udomaćen posebno u ljetno vrijeme kad su tržnice pune bobičastog voća. Najčešće se radi s trešnjama i višnjama, ali može se napraviti i s polovicama šljiva, jagodama, pa čak i grožđem. 

Sastojci

  • 3 jaja
  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica brašna
  • 1 šalica kiselog vrhnja ili jogurta
  • 10 dkg maslaca (ili margarina, ili ulja)
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/4 kg trešnja (višanja, polovica šljiva, jagoda...)

Priprema

Za mjeru se uzima šalica od 2 dcl. Pjenasto izmješati jaja, šećer i vanilin šećer, pa naizmenično dodavati brašno s praškom za pecivo i kiselo vrhnje. Dodati kockice omekšalog maslaca (ili margarina, ili ulja), sve jednolično izmješati pa uliti u namašćen i pobrašnjen pleh. Ravnomjerno rasporediti voće po tijestu i lagano utisnuti da bude na sredini (niti na vrhu, niti na dnu tijesta).

Peći na 170°C 35 minuta. Provjeriti čačkalicom (ubosti u sredinu tijesta okomito: ako se na čakalicu ne primaju komadići, tijesto je pečeno), pa ako treba peći još 5 minuta. Glajgeviht posuti šećerom u prahu.

Prosjek: 3.8 (+22)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Malaplaninarka's

Nisam imala višnje ili slično, nego samo jabuke. Narezala sam ih na kockice i s vrlo malo šećera popirjala. Kolač je odlično uspio. Recept je izvrstan!

2
Slika korisnika Heidi Kostelac's

Gleichgewicht = ravnoteža

Leichtgewicht = "nešto lagano"

3
Slika korisnika Ivanka Kožnjak's

odlicno

4
Slika korisnika Lea N's

HVALA ZA SUPER RECEPT!

ovo su moji recepti, lea

5
Slika korisnika .vukica's

Sviđa mi se vaša stranica, jer nađem dobre recepte, a često one starinske. Gleichbewicht me podsjeća na djetinstvo, jer je to moja mama često radila, ali malo drugačije: koliko imaš jaja, toliku težinu uzimaš ostalih sastojaka (umjesto vrhnja malo mlijeka).Na kraju se na kolač stavlja razno voće, a može i samo sa sjeckanim orasima. Doma smo to zvali "kol'ko, tol'ko.
Srdačan pozdrav

6
Slika korisnika goran's

Kolač odličan i može se upotrebljavati svo sezonsko voče. Zovu ga još i brzi kolač
Gleichgewicht-iste težine, bukvalan prevod

7
Slika korisnika greentea's

mislim da to kod nas zovu lijena pita. brzo i lako se spravlja i još brže i lakše pojede. super je,

8
Slika korisnika jadranka's

super kolač još nisam tako pravila, volim jagode , sigurno može i kajsijama pozdrav iz baranje

9
Slika korisnika Tomek's

samo mala digresija "gleichgewicht", ne znaci lagano nego je prijevod ravnotezaža

Inace obozavam taj kolac, jos kad su visnje onako kisele , mljac

poz