Glajgeviht
Lagani je kolač, a lako ga je i napraviti pa je stoga u kontinentalnoj Hvratskoj zaista udomaćen posebno u ljetno vrijeme kad su tržnice pune bobičastog voća. Najčešće se radi s trešnjama i višnjama, ali može se napraviti i s polovicama šljiva, jagodama, pa čak i grožđem.
Sastojci
- 3 jaja
- 1 šalica šećera
- 1 šalica brašna
- 1 šalica kiselog vrhnja ili jogurta
- 10 dkg maslaca (ili margarina, ili ulja)
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1/4 kg trešnja (višanja, polovica šljiva, jagoda...)
Priprema
Za mjeru se uzima šalica od 2 dcl. Pjenasto izmješati jaja, šećer i vanilin šećer, pa naizmenično dodavati brašno s praškom za pecivo i kiselo vrhnje. Dodati kockice omekšalog maslaca (ili margarina, ili ulja), sve jednolično izmješati pa uliti u namašćen i pobrašnjen pleh. Ravnomjerno rasporediti voće po tijestu i lagano utisnuti da bude na sredini (niti na vrhu, niti na dnu tijesta).
Peći na 170°C 35 minuta. Provjeriti čačkalicom (ubosti u sredinu tijesta okomito: ako se na čakalicu ne primaju komadići, tijesto je pečeno), pa ako treba peći još 5 minuta. Glajgeviht posuti šećerom u prahu.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Vaše oznake (tagovi): višnje / masalac / kolači i slastice / jogurt / jaja / glajgeviht
- Sastojci: višnje / vanilin šećer / prašak za pecivo / margarin / kiselo vrhnje / jogurt / jaja / brašno







Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Nisam imala višnje ili slično, nego samo jabuke. Narezala sam ih na kockice i s vrlo malo šećera popirjala. Kolač je odlično uspio. Recept je izvrstan!
Gleichgewicht = ravnoteža
Leichtgewicht = "nešto lagano"
odlicno
HVALA ZA SUPER RECEPT!
ovo su moji recepti, lea
Sviđa mi se vaša stranica, jer nađem dobre recepte, a često one starinske. Gleichbewicht me podsjeća na djetinstvo, jer je to moja mama često radila, ali malo drugačije: koliko imaš jaja, toliku težinu uzimaš ostalih sastojaka (umjesto vrhnja malo mlijeka).Na kraju se na kolač stavlja razno voće, a može i samo sa sjeckanim orasima. Doma smo to zvali "kol'ko, tol'ko.
Srdačan pozdrav
Kolač odličan i može se upotrebljavati svo sezonsko voče. Zovu ga još i brzi kolač
Gleichgewicht-iste težine, bukvalan prevod
mislim da to kod nas zovu lijena pita. brzo i lako se spravlja i još brže i lakše pojede. super je,
super kolač još nisam tako pravila, volim jagode , sigurno može i kajsijama pozdrav iz baranje
samo mala digresija "gleichgewicht", ne znaci lagano nego je prijevod ravnotezaža
Inace obozavam taj kolac, jos kad su visnje onako kisele , mljac
poz